Бурбак прогнозує реальні тюремні строки за чернівецьке «ноу-хау» на виборах з червоними ручками у студентських гуртожитках

Бурбак прогнозує реальні тюремні строки за чернівецьке «ноу-хау» на виборах з червоними ручками у студентських гуртожитках

25.04.2018, 11:14

Під час спілкування з чернівецькими журналістами народний депутат України Максим Бурбак торкнувся законодавчої ініціативи міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, яка стосується посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства. Уряд ініціативу міністра підтримав, ухваливши законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства», спрямований на недопущення фальсифікації результатів виборів. Наразі законопроект направлено до Верховної Ради України, пише www.buknews.com.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гройсмана хочуть запровадити кримінальну відповідальність за підкуп виборців

- Депутати від «Народного фронту» довго обговорювали необхідність посилити відповідальність за порушення виборчого законодавства, - прокоментував законодавчу ініціативу уряду голова парламентської фракції «Народного фронту», народний депутат України Максим Бурбак. - Особисто я разом з народним депутатом Миколою Федоруком робили усе від нас залежне, щоб ця ініціатива набула реальних обрисів. Чернівці прославилися на всю Україну так званою справою депутата міськради Білика про підкуп виборців. Міністр внутрішніх справ Аваков доповідав на засіданні Кабміну про цей злочин, коли правоохоронці його розкрили.

- Законопроектом передбачено відповідальність як купців голосів виборців, так і тих громадян, які продали свій голос. Йдеться також про посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства так званими технічними кандидатами, кандидатами, які роздають гречку тощо. Увесь набір фальсифікацій добре відомий спостерігачам. Нарешті прийшов час законодавчо прописати відповідальність за ці види порушень. Вибори слід убезпечити від можливих фальсифікацій. Це нагальна необхідність як для президентських, парламентських виборів, так і для виборів в об’єднаних територіальних громадах. Пора покласти край скупці людських душ політичними аферистами і шарлатанами. Зараз законопроект надійшов до Верховної Ради, його ретельно доопрацюють до другого читання. Переконаний, що ми з Миколою Трохимовичем Федоруком запропонуємо власні поправки до нього, зокрема щодо відповідальності за використання на виборах відомого чернівецького «ноу-хау» з червоними ручками у студентських гуртожитках. З огляду на те, що чергові президентські вибори передуватимуть черговим парламентським виборам, переконаний: народні депутати з фракції БПП у повному складі проголосують за цей законопроект.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Народний фронт" наполягає на посиленні відповідальності за підкуп та продаж голосів під час виборів, - Максим Бурбак (відео)

Нардеп також прокоментував хід судового розгляду справи щодо депутата "Рідного міста" Ростислава Білика, якого підозрюють у організації підкупу на виборах у 2015 році.

- Справа Білика нині в суді. З того, що про хід процесу повідомляють ЗМІ, виглядає так, ніби захист відповідача справу усіляко затягує. У світлі законодавчої ініціативи щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства не радив би продовжувати дотримуватися цієї тактики. Краще відповідачеві написати щиросердне зізнання і чимшвидше закінчити процес. У разі ухвалення нового закону умовними строками уже ніхто не відбудеться, - сказав Максим Бурбак.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутат Ростислав Білик на суді не визнав себе винним у підкупі виборців (ОНОВЛЕНО)

ДОВІДКОВО:

Раніше повідомлялося, що Міністерство внутрішніх справ України разом з Громадянською мережею "Опора" підготувало законопроет про посилення покарання за порушення на виборах.

Технологія "червоні ручки" вперше була застосована у Чернівцях на виборах до Верховної Ради у жовтні 2012 року. Тоді на "студентських"дільницях у місті було зафіксоване масове голосування ручками із червоною пастою за кандидата Віталія Михайлішина. Тоді активісти "Опори" під виглядом "бажаючих продати голос", зв’язалися із відповідальними за організацію схеми підкупу і отримали напередодні виборів аванс 50 грн та червону ручку. 100 гривень пообіцяли додати після виборів.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Закон зворотньої сили не має, нехай собі і далі Бурбак собі щось приймає.

avatar

ть

25 квітня 2018 12:37