Бурбак працює над спрощенням прикордонного руху з Румунією (+відео)

Бурбак працює над спрощенням прикордонного руху з Румунією (+відео)

25.10.2013, 18:14

23 жовтня вперше провели зустріч в рамках депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Румунією. Про це повідомив народний депутат України Максим Бурбак.  - Запросили й Надзвичайного і Повноважного Посла Румунії в Україні Корнела Іонеску. Думаю, що досвід Румунії - дуже корисний. Враховуючи, що в Євросоюз країна вступила тільки 2007 року, варто дослухатися до держави, яка вже підписала Асоціацію.

Загалом, наша група планує збиратись раз на 2 місяці. Аналогічна група створена і в парламенті Румунії. В перспективі плануємо розглянути питання про прикордонний рух. Це дозволить жителям прилеглих до Румунії областей, зокрема і Чернівецької, перетинати кордон за спрощеною процедурою.

У зустрічі  також взяв участь народний депутат України від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Руслан Зелик. Про це повідомляє прес-служба облорганізації. Під час заходу обговорювали питання двосторонніх відносин України та Румунії в економічній царині. Особливо наголосили на важливості збільшення товарообігу між сусідніми країнами, який у 2012 році становив понад два мільярда доларів. Також обговорили законсервоване будівництво Криворізького гірничозбагачувального комбінату, частка Румунії у будівництві якого складає близько 35%. Сторони зійшлися на тому, що розгляд зазначеного питання мусить відбутися на найвищому міждержавному рівні.

Окрему увагу приділили питанню освіти. Зокрема, стосовно визнання Румунією дипломів медиків, які закінчили інтернатуру в Україні. Адже в Румунії термін проходження інтернатури становить шість років, у нашій країні – два.

Сторони обговорили питання захисту прав національних меншин, зокрема відкриття для них нових шкіл. Крім того, йшлося про запровадження спрощеного порядку перетину українсько-румунського кордону для осіб, які мають родичів в іншій країні.

Руслан Зелик зазначив, що українська сторона з повагою ставиться до румунських й польських дипломатів, які виступають своєрідними адвокатами України у питаннях євроінтеграції. "Добрий сусід часто краще близького родича. Ми переконані, що наші зв'язки мають зміцнюватися у всіх царинах. Євроінтеграційні процеси в Україні мали б привести не тільки до позитивних економічних вигод, а й у перспективі до спрощення або скасування візового режиму з країнами Європи. Відтак нашим громадянам не довелося б оминати чинне законодавство, яке забороняє подвійне громадянство, аби потрапити до Європи", – повідомив Руслан Зелик.

Нагадаємо, влітку цього року голова Чернівецької облради Михайло Гайничеру у Яссах обговорював угоду про Малий прикордонний рух.  Голова Чернівецької обласної ради Михайло Гайничеру під час перебування у Яссах (Румунія) зустрівся з Надзвичайним та Повноважним послом Румунії в Україні Корнелом Іонеску. Відбувся обмін думками щодо питань, які будуть обговорюватись під час візиту в Чернівці Держсекретаря МЗС Румунії Стежерела Олару та Посла Румунії в Україні, повідомили у прес-службі Чернівецької облради. Йшлось про відкриття пунктів перетину кордону та підписання угоди про спрощений перетин кордону для мешканців прикордонних територій. Висловлювались також сподівання на підписання угоди про Малий прикордонний рух, яка дозволить відновити роботу пунктів, закритих у 2010 році.

1