Бурбак попросив Кличка назвати одну з київських вулиць Хотинською і знає, як вирішити проблеми старовинного міста (оновлено о 21.57)

Бурбак попросив Кличка назвати одну з київських вулиць Хотинською і знає, як вирішити проблеми старовинного міста (оновлено о 21.57)

15.02.2016, 15:18

Збурення мешканців Хотина і Хотинщини, яке проявилося у протестах під стінами місцевої райдержадміністрації, збиранні підписів під петицією до Президента України, перекритті дороги,  ухваленні депутатами Хотинської районної ради відповідного звернення  – наслідок штучного загострення ситуації. Таке переконання висловив народний депутат України  Максим Бурбак (мажоритарний в/о № 204 з центром у м. Хотин) під час прес-конференції у Чернівцях.  У тому, що ситуацію штучно розхитують і скеровують певні сили, остаточно переконали вимоги пікетувальників про кадрові зміни керівництва Хотинського району, поява біл-бордів відповідного змісту. Не пошкодували коштів на креативників,  оплатили поклейку, розміщення…

Народний депутат України Максим Бурбак вважає, що Хотин – лише одна ланка з цілого ланцюга точкових ударів на тлі боротьби реформаторів і реваншистів у Києві. Головні події відбуваються там, але у Чернівецькій області дехто  вже почав готуватися до дострокових виборів, ділити виборчі округи, обманювати людей…  Для таких безвідповідальних політиканів усі засоби годяться.  Персональну відповідальність за події, які мали місце, нардеп покладає на залишки регіонально-тушкованоі «еліти» Хотинського району, зокрема, колишнього губернатора краю, а нині парламентаря від «Опозиційного блоку» - Михайла Папієва, першого заступника голови Чернівецької ОДА Володимира Куліша, голову Чернівецької обласної ради Івана Мунтяна.

ПИТАННЯ ПРИЄДНАННЯ ХОТИНСЬКОГО РАЙОНУ ДО КЕЛЬМЕНЕЦЬКОГО НІКОЛИ НЕ СТОЯЛО

- Три з половиною години провів на нараді з ініціативною групою, головами сільських рад і об’єднаних територіальних громад, силовиками Хотинщини, але так і не зрозумів в чому суть конфлікту,  – каже народний депутат України Максим Бурбак. – Де ви чули хоч одну офіційну заяву про приєднання Хотинського району до Кельменецького? Немає такого! Видається неймовірним, що учасники АТО, члени ініціативної групи, громадяни вийшли на мітинг під стіни Хотинської  РДА відстоювати інтереси фіскальних органів, як їх гноблять. Те саме можу сказати про Звернення депутатів Хотинської районної ради щодо повернення установ та організацій РВ УМВС України, районної прокуратури, районної санепідемстанції, районної податкової інспекції, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, Державтоінспекції, відділення «Укртелекому». Коли уряд запроваджував мораторій на перевірки податкової, то всі вітали такий крок. А тепер раптом ті самі підприємці запитують,  де податкова?  Чому люди у Вижниці не переймаються тим, що прокуратура працюватиме у Сторожинці?   Покажіть мені власника генделика, підприємця, який щиро прагне повернення СЕС,  щоб податкові інспектори були поближче. І це заявляють ті самі люди, які нещодавно звертались до мене з проханням організувати прийом громадян прокурорами. Тоді, коли прокуратура нібито і так була під боком. То, може, справа у зміні підходів до роботи цих органів?  А не у тому, де вони територіально розміщуються?  

ЗАВЖДИ ВИМАГАЛИ РОЗГАНЯТИ КОРУПЦІОНЕРІВ, А ТЕПЕР ХОЧУТЬ ЇХ ПОВЕРНУТИ?

Процеси, які нині відбуваються по всій Україні, а не в одному лише Хотинському районі, наслідок виконання Законів України, якими реформується прокуратура, міліція, скорочується чисельність податківців тощо.  Власне цією обставиною і викликана потреба у створенні кущових управлінь. «Прокуратура і національна поліція створюють міжрайонні відділи. Це питання менеджменту управління. Структури створюють у Кельменцях для того, щоб координувати свої відділки у Хотині, Кельменцях і Сокирянах. З позиції менеджменту я абсолютно це підтримую, – пояснює директор регіонального Офісу реформ Ігор Баб’юк. – Повірте, мені, як споживачу, буде все рівно, де буде знаходитися районна поліція чи міжрайонна. Я до них не звертаюся, я звертаюся безпосередньо у відділ».

Люди ж вимагали розганяти корупціонерів. І центральна влада це робить. На місцях оптимізуються органи влади, на які регіональна влада, тобто обласна адміністрація або районна – не мають впливу. Суть реформи полягає у тому, щоб позбавити новостворені органи не притаманних їм функцій. Прокурори, наприклад, тепер будуть представляти інтереси держави і громадян у судах. Згідно із законом про прокуратуру, їх кількість скорочено на 4 тисячі працівників. Скорочується кількість працівників ДФС і взагалі податкова поліція. Що у цьому поганого? Інша річ, що представники цих центральних органів влади мали провести роз’яснювальну роботу, мали приїхати, організувати громадські слухання і все пояснити людям. А заодно вислухати їхні претензії.

- Я особисто, народні депутати України фракції «Народного фронту»,  депутати інших фракцій ухвалювали ці реформаторські закони, – пояснює Максим Бурбак. –  Я це підтримав, я за це голосував! Тому що вважаю це правильним: потрібно скоротити кількість чиновників. Забрати цю чиновницьку прокладку між громадянами – споживачами послуг і органом, який їх надає. Щоб не було суб’єктивного бачення ситуації, не було корупції. Що тут поганого?  А хотинські протестувальники тепер переживають про те, що деякі чиновники позбудуться теплого крісла? Що з ними буде? Не переживайте, у них все буде добре! Люди вимагали розігнати цих корупціонерів, а тепер хочуть знову їх повернути? Одним розчерком пера голови Хотинської РДА Петра Васильовича Допіряка? Ті, хто так каже –  призвідники, зокрема колишні регіонали, які самі працювали у державній системі, чудово знають, що зробити це неможливо. У розпал бюджетного року відновити штатні одиниці, відновити фінансування  –  нереально. Але все одно продовжують обманювати людей. Бачу у цьому недоробку влади по всій Україні. Чому людям вчасно не роз’яснили суть реформи? Але це вже питання до міністерства інформаційної політики Юрія Стеця.  Усе це потрібно було розповісти людям ще на перших зборах ініціативної групи, коли вона тільки зібралася. 

ЖОДНУ З ОБЄДНАНИХ ГРОМАД ХОТИНЩИНИ НЕ ТУРБУЄ ПИТАННЯ ПРО КЕЛЬМЕНЦІ

Вся реформа спрямована на те, щоб у Хотині, Рукшині, чи будь-якому іншому населеному пункті, були свої поліція, пожежна команда, медична допомога. Заради цього реформа й робилася. Попри те, що зі 159-ти територіальних громад, які вже об’єдналися, пройшли через вибори, не всі виконали необхідні вимоги, центральні органи влади все одно вирішили їх фінансувати. Щоб зберегти довіру до реформи. На ці цілі урядом передбачено виділення одного мільярда чотирьохсот мільйонів гривень, або приблизно по 10 мільйонів на кожну об’єднану громаду.

На Хотинщині створено три таких громади. І жодну з них, чомусь, не турбує питання про Кельменці, яке штучно роздмухується в Хотині. На згаданій нараді за участю  народного депутата України Максима Бурбака був присутній голова однієї з сільських громад  Юрій Юзва. Сільський голова підтвердив, що вже у перших числах січня 2016 року очолювана ним громада отримала три мільйона субвенції на охорону здоров’я. Частину цих коштів громада передає Центральній районній лікарні, де також лікуються мешканці села. Сільських голів решти сіл цікавить доля проектів для облаштування вуличного освітлення, які вони подали до міжвідомчої комісії при Мінрегіонбуді. Програма передбачає виділення  півтора мільйона гривень у кожне село.  

Щодо наближення надавачів відповідних послуг до громад - того ж статуправління, Державного фонду загальнообов'язкового соціального страхування на випадок безробіття тощо - питання треба вирішувати не клонуванням їх у кожній громаді, а шляхом запровадження  електронної системи звітування, щоб не потрібно було нікуди їздити. Врешті, позитивно себе зарекомендувала і система  ЦНАПів –  Центрів надання адміністративних послуг, створення яких активно лобіює уряд. Підприємців взагалі не повинна боліти голова, куди здавати звіти -  до Хотина чи  Кельменців. Достатньо звернутися у ЦНАП, а далі це вже клопіт  фахівців центру, як передати їх відповідним структурам.

БУДЕ МУНІЦИПАЛЬНА ПОЛІЦІЯ МІСТА

Словом, хто хоче вирішувати проблеми – знаходить шляхи. А хто воліє збурювати людей –  шукає негідні засоби. 

- Запитав мера Хотина Миколу  Головльова  коли він востаннє зустрічався з керівниками територіальних громад, розташованих навколо міста, говорив про можливе об’єднання в одну територіальну громаду,  – розповів народний депутат України Максим Бурбак.  – Виявляється ще до місцевих виборів.  А може після виборів там щось змінилося? І вже варто говорити з новообраними сільськими головами?  Для чого вам залежати від державних податкової, поліції, якщо зможете мати це все у рамках своєї об’єднаної територіальної громади?  Об’єднуйтеся і будете мати все, що забажаєте. Звісно, тоді важче буде кивати на київського дядька, а доведеться самим доводити власну фінансову спроможність і ефективність.

  - А чому міський голова Хотина мовчить про муніципальну поліцію, закон про створення якої вже проголосовано у першому читанні? Як член Асоціації міст України, він також був розробником цього законопроекту. Закон, зокрема,  передбачає, що головний міліціонер міста буде підзвітний громаді і мерові.  І його навіть можна буде змінювати щороку. Натомість мер міста перекриває дороги! Це позиція і робота  міського голови?

ХОТИН – МІСТО ОБЛАСНОГО ЗНАЧЕННЯ

Протестувальники, автори депутатського звернення  посилалися також на самобутність Хотина, якому не гоже втрачати статус районного центру. Натомість народний депутат України Максим Бурбак вважає, що Хотин заслуговує бути  містом обласного значення.

- І це можна зробити, - запевняє народний депутат. -  І це вже робота міського голови. Звернутися до своїх колег – голів сільських рад, розташованих навколо Хотина, щоб створити об’єднану територіальну громаду, де буде своя власна поліція, податкова і інші необхідні підрозділи. А відтак ставити питання про фінансування об’єднаної громади з державного бюджету, як міста обласного значення. Ось це справді амбітна мета, за яку варто поборотися, а не колотити людьми. Соромно мати такі можливості і водночас просити кошти на каналізацію, чи ремонт комунальних вулиць.  Навіщо ходити просити гроші, якщо їх можна  спокійно  отримати з Державного бюджету? Хоча це зовсім не означає, що до створення такої громади, я не буду лобіювати в Мінрегіонбуді  виділення капітальних видатків на ремонт з фонду регіонального розвитку. Але для цього міській владі потрібно не дороги перекривати, а бодай написати відповідний проект, який я допоможу захистити.  Тоді місто справді гідно відсвяткує чергову ювілейну дату. Я вже звернувся до Київського міського голови Віталія Кличка з проханням назвати одну з вулиць столиці України на честь славетного Хотина – Хотинською.

АНТИКОРУПЦІЙНА ПЕРЕВІРКА

Народний депутат України Максим Бурбак також анонсував ретельну перевірку можливих фактів корупції серед посадовців. Серйозна перевірка також чекає на всі  підрозділи Хотинської РДА. Це була одна з вимог хотинських активістів  і нардеп її підтримав. Зокрема він зазначив, що написав звернення до першого заступника голови Державної фінансової інспекції України Олександра Шкуропата з приводу проведення перевірки керівництва Хотинської райдержадміністрації та структурних підрозділів щодо можливих фактів нецільового використання державних коштів та інших  фінансових зловживань.  «Ініційована мною перевірка діяльності Хотинської РДА за період 2013-2015 років дасть відповіді на багато запитань. Попереджаю, перевіряти приїдуть зі столиці, жодних договорняків!!!, - заявив Максим Бурбак. 

ЛЮДЬМИ ПРОСТО МАНІПУЛЮЮТЬ

Максим Бурбак каже, що уся нинішня ситуація в Хотині тільки посилила його переконання у тому, що в Чернівецькій області існує законсервований клан політиків, пов’язаних між собою кумівством, особистими і діловими стосунками.  Ці люди перетікають з партії в партію, змінюють одне одного на посадах, але завжди тримаються разом і підтримують одне одного. Водночас вони не допускають у владу нових людей, чужинців. Народний депутат переконаний, що Михайло Папієв, Володимир Куліш, Іван Мунтян – діячі цього клану. І саме ці люди загралися у велику політику.

- Мене обурило інтерв’ю депутата обласної ради Любові Годнюк, - не приховує народний депутат Максим Бурбак, - яка раптом стала сповідувати ідеали  Майдану. А напередодні і під час Майдану безперервно  крутила на телебаченні Януковича і Папієва. Допомагала регіоналам закривати ТВА. Пригадую, як з колегами лізли через дах, щоб підключити ТВА напередодні виборів 2012 року.  Як на 3-му поверсі, де студія ОДТРК, на мене кинули всю охорону, яку пригнали з Головної. Тоді десяток людей намагалися мене відтіснити. А тепер пані Годнюк говорить про здобутки Майдану. Ми вночі проводили струм, щоб ТВА могло розповідати людям правду про ті події в країні і в області. Люди добрі, схаменіться! Ми все пам’ятаємо! Те саме стосується пана Куліша. Якщо він так сильно турбується про Хотинський район, то, може,  рекомендувати його  головою Хотинської РДА?  Щоб він міг не на словах, а на ділі піднімати район, зокрема, виплатив заборгованість по зарплаті працівникам підприємства «Арго». Ось про що потрібно говорити, а не якісь надумані речі.  А Любов Годнюк могла би подбати про розвиток Хотинського радіомовлення. Ще п’ять років тому просив поставити ретранстятор, щоб люди тут могли приймати чернівецькі канали.  Тоді мешканці Сокирянщини, Хотинщини, Кельменничини були би краще обізнані зі справами в області, мали всю повноту інформації і не дозволяли собою маніпулювати.   

Яскравий приклад того, що подіями справді маніпулюють – дата чергового мітингу в Хотині, який  призначили на вівторок, 16 лютого. Тобто на той самий день, коли народні депутати України повинні бути на своєму робочому місці у Києві, слухати звіт уряду.  А значить не зможуть особисто роз’яснити громаді, що її вводять в оману. Водночас виконуючи волю своїх виборців, народний депутат України Максим Бурбак скерував депутатські звернення посадовцях різного рівня з питаннями, які хвилюють громаду.

- Вважаю, що 16 лютого голова Хотинської РДА Петро Допіряк має вийти до людей. Показати їм всі ці звернення, які я написав – Генеральному прокурору, Міністру внутрішніх справ України, - каже народний депутат Максим Бурбак. - Наперед можу сказати, що всі ухвалені рішення – законні. Але якщо громада бажає, то я виконую її доручення. Переконаний, ситуація заспокоїться щойно всі пересвідчаться, що ніяких змін в Києві після 16 лютого не вібудеться. І всім краще займатися своїми безпосередніми посадовими обов’язками, а не політиканством. Звісно, якщо цікавить результат, а не процес. Мене особисто цікавить результат. Ми державотворці, як би пафосно це не звучало, нас не цікавлять рейтинги, ми беремо на себе відповідальність і робимо справу.

 Юрій КРИВОНІС

1


КОМЕНТАРІ (3)

Киев столица  и не нужно забывать о названиях улиц названиями обласных центров, к примеру, Полтавская, Одеская ит.д.

avatar

Сергей

14 лютого 2016 19:53

Передивився відео конференції Максима Бурбака та вирішив його прокоментувати

Мене дуже багато хто знає, і я точно можу заявити, що не маю ніякого відношення до «залишків регіонально-тушкованоі «еліти» Хотинського району, зокрема, колишнього губернатора краю, а нині парламентаря від «Опозиційного блоку» – Михайла Папієва, першого заступника голови Чернівецької ОДА Володимира Куліша, голови Чернівецької обласної ради Івана Мунтяна» Я простий мешканець Хотина, приватний підприємець Андрій Курочкін, та все що нижче наведено є цілком моя суб’єктивна думка. Мені все одно, хто керує у нас в районі та і в області також. Я хочу жити в рідному Хотині та у квітучій Україні, але не можу зрозуміти одне – чому всі зміни, які відбуваються навколо, топлять мене все глибше. Чому все робиться необдумано та не для людей, а з думкою «і так зійде»? Дзвонив сьогодні на автостанцію, щоб дізнатись розклад автобусів до Кельменців. Їх є два: о 10:15 год. (як сказали він БІЛЬШ НАДІЙНИЙ!!!!) та о 12:20 год. (буває вкрай рідко). А от з Кельменців тільки один – приблизно о 16:00 год. У мене питання: як діду Панасу із села Рашків добратись до Кельменців, щоб перевірити якість води в криниці наприклад, чи отримати безплатну юридичну допомогу, яку надають нині лише в Кельменцях – на три райони ( у т. ч. Хотинський) та м. Новодністровськ. Стосовно санепідемслужби У меня є дитина, яка навчаєтся у школі. І я навіть не хочу думати про, те що мій син може захворіти, тому що немає кому контролювати чистоту та порядок в школі, якість їжі (я знаю дуже мало відповідальних людей, які за копійки будуть твердо доримуватись всіх санітарних норм). Так і про «генделики»: я – не свиня, щоб думати, як приготували їжу, чи якісно помили тарілку та скільки бактерій у мене на виделці. БУДЕ МУНІЦИПАЛЬНА ПОЛІЦІЯ МІСТА Це круто!!!! Але коли???? Що в нас стали менше красти чи злочинність впала до нуля? І в нас всі свідомі водії знають, що в місті 1 екіпаж будуть тверезі сідати за кермо. Муніципальна поліція - правоохоронні органи, які знаходяться під контролем місцевих органів влади, включаючи муніципальну владу там, де найменше адміністративно-територіальний поділ. Муніципальна поліція отримує заробітну плату з міського бюджету і, як правило, у неї менше прав, ніж у звичайної поліції. Ще не можу зрозуміти фразу: - «НІ хто не має приєднувати Хотин до Кельменеців!!!!!!!!» та «В Чернівецькій області буде 2-3 райони Чернівецький, КЕЛЬМЕНЕЦЬКИЙ та Сторожинецький…….». Це як??? А Хотин де буде??? Та і в методиці формування спроможних територіальних громад, затвердженій постановою Кабінету Міністрів України від 8 квітня 2015 р. № 214 читаємо: «Формування спроможних територіальних громад здійснюється з урахуванням: здатності органів місцевого самоврядування вирішувати суспільні питання, які належать до їх компетенції, для задоволення потреб населення відповідних адміністративно-територіальних одиниць; історичних, географічних, соціально-економічних, культурних особливостей розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць; розвитку інфраструктури відповідних адміністративно-територіальних одиниць; фінансового забезпечення відповідних адміністративно-територіальних одиниць; трудової міграції населення; доступності послуг у відповідних сферах». Дуже цікава строчка – «розвитку інфраструктури відповідних адміністративно-територіальних одиниць»; (як раз цю інфраструктуру в нас знищують, що автоматично призведе до визначення згодом адміністративним центром смт. Кельменці) Та і таку строчку – «…історичних, географічних, соціально-економічних, культурних особливостей розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць» – теж ні хто не бере до уваги, враховують лише географічне розташування….

avatar

Андрій Курочкін

16 лютого 2016 09:10

Андрію, прочитав твій коментар і розумію що можливо підприємець і немає часу знати про реальний стан справ. Отже стосовно лабараторного аналізу води, його здійснює наша санстанція, якщо тобі відомо реорганізація та перепорядкування якої відбулося у 2012 році і до цього часу з цими питанями ніхто в Кельменці не звертався, тому що нема потреби. Разом з цим на території району, роботи з дезинфекції виконує комунальне підприємство територіальної громади району "Профдезинфекція" яке надає свої послуги як юридичним так і фізичним особам. Щороку угоди з з КП "Профдезинфекція" укладають освіта, культура, медицина. Стосовно безпеки харчування дітей. Постановою Кабінету Міністрів України № 1092 Про утворення територіальних органів Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, шляхом реорганізації територіальних органів Державної ветеринарної та фітосанітарної служби, Державної інспекції з питань захисту прав споживачів та Державної санітарно-епідеміологічної служби згідно додатку 1 до постанови буде утворено Управління Держпроспоживслужби у Хотинському районі. Стосовно безоплатної правової допомоги, в термін до 1 липня п.р. буде діяти центр (бюро) вторинної правової допомоги в Хотинському районі на базі Хотинського районного управління юстиції. .

avatar

Alexandr Nestor

16 лютого 2016 09:13