Бурбак переконаний, що три райони для Чернівецької області - економічно доцільно, все решта - в догоду інтересам місцевих псевдоеліт

Бурбак переконаний, що три райони для Чернівецької області - економічно доцільно, все решта - в догоду інтересам місцевих псевдоеліт

03.06.2020, 12:31

Кардинальний перегляд поділу Чернівецької області на райони здійснюється не враховуючи наявність інфраструктури та економічну спроможність, але лише в догоду інтересам місцевих політичних псевдоеліт.

Про це заявив народний депутат України Верховної Ради України 9 та 10 скликання Максим Бурбак. 

- Моя думка незмінна! 3-х районів для області достатньо. А Дністровський або Східний район має бути лише з центром у місті Хотин!!!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві оголосили про завершення основного етапу реформи децентралізації, на черзі - ліквідація та створення нових районів і розмежування повноважень

 Нагадаємо, замість нинішніх 11 районів на другому етапі децентралізації мають утворитися округи.

У Чернівецькій обласній державній адміністрації хочуть, щоб новий субрегіональний поділ області затвердили у форматі з чотирма округами. Про це під час прямого включення у Facebook розповів голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук. 

"Ще одне питання, яке ми мусимо зараз вирішити для нашої області, це новий поділ на округи. Замість нинішніх 11 районів в області мають з'явитися округи. Позиція обласної державної адміністрації, що замість 11 районів таких округів має бути чотири. Є думка у столиці про те, що їх повинно бути тільки три. Але ми вважаємо, що саме поділ на чотири округи найбільше відповідає потребам людей, які живуть у нас, у Чернівецькій області. Це буде найкращий поділ, найбільш наближений до людей за зручністю і відповідає власне бажанням мешканців нашого краю. Про це я чую під час візитів до різних населених пунктів і до різних регіонів", – цитує АСС слова Осачука. 

Голова ОДА не повідомив, в якій саме конфігурації має пройти цей поділ, та які чинні райони і населені пункти будуть входити до нових округів Чернівецької області.

Нагадаємо, раніше громадська організація "Центр політико-правових реформ" презентувала у Міністерстві регіонального розвитку поділ Чернівецької області на три райони – Сторожинецький, Чернівецький та Хотинський. 

Проте, у Чернівецькій ОДА почали напрацьовувати інші варіанти субрегіонального поділу і презентували 5 різних моделей поділу. У трьох із цих моделей передбачалось утворення трьох округів, у двох інших - чотири та п'ять округів.

Одну із цих моделей Чернівецька обласна адміністрація має відправити до уряду на узгодження. 

Голова Чернівецької обласної державної адміністрації пропонує об’єднати східні три райони Чернівецької області в один округ – Дністровський із центром у місті Кельменці.

Про це посадовець заявив під час зустрічі з мешканцями Сокирянського району, пише molbuk.ua

"Чи це будуть округи, чи райони, ніхто достеменно ще не може нам сказати… Знаємо, що 11-ти районів не буде. Ми в облдержадміністрації провели величезну кількість нарад, експертних зустрічей, дискусій і сходимося на консолідованій думці, що в області має бути 4 округи", – сказав голова ОДА.

Осачук поцікавився у присутніх людей, чи погоджуються вони, щоб округ на місці нового району називався "Дністровським". Водночас, жителі поцікавились у голови ОДА, де буде центр округу.

На це чиновник відповів:

"З центром у Кельменцях. Тому, що там повинні бути прокурор, очевидно керівник міжрайонного відділу СБУ, податківець, для того, щоб здійснювати контроль за діяльністю громад. Рівновіддалений. І саме цей принцип наближеності до Хотинського району… І Кельменецький, і Сокирянський – ці три райони пропонуємо об’єднати у Дністровський округ".
 


Як повідомляє газета "Хотинські вісті", активна громада Хотинщини категорично не погоджується із намірами оголосити Кельменці центром нового району.

"Як стало відомо (наразі за попередньою інформацією МБ), з цього приводу планують скликати позачергову сесію Хотинської районної ради", – йдеться у публікації.

Раніше Осачук заявляв, що новий субрегіональний поділ Чернівецької області має бути затверджений у форматі з 4-ма округами. При цьому посадовець не уточнив конфігурації та склад нових районів Буковини. 
1