Бурбак хоче розв’язати правову колізію між законами, через яку постраждав чернівецький журналіст

Бурбак хоче розв’язати правову колізію між законами, через яку постраждав чернівецький журналіст

25.04.2018, 15:22

Народний депутат України Максим Бурбак запропонував можливі шляхи вирішення правової колізії між законами України «Про суспільне телебачення і радіомовлення» і «Статус народного депутата України», пише www.buknews.com.ua.

 - Прикро, що через виборчу кампанію у Заставні постраждав ваш колега, - сказав Максим Бурбак під час спілкування з чернівецькими журналістами. - Петро Голопапа брав у мене інтерв’ю і за часів Януковича, коли наша політична сила була опозицією. І тоді його не звільнили. Зате зробили це тепер, коли він взяв коментар у народного депутата-мажоритарника з приводу суспільно важливих подій, що відбуваються у його виборчому окрузі. Для того, щоб виправдатися за звільнення журналіста представники Суспільного телебачення розклали його сюжет ледь не посекундно. Свою позицію щодо даного випадку я чітко сформулював.

- Мені одразу почали закидати нашу з народним депутатом України Миколою Федоруком законодавчу ініціативу щодо приведення у відповідність закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення» до статті 18 закону «Про статус народного депутата». Хоча я вже неодноразово пояснював: якщо вважаєте наш законопроект репресивним, то зареєструйте власний проект щодо скасування норми про право на виступ народних депутатів на телебаченні. Так, як це зараз передбачено  Законом України «Про статус народного депутата України». Це основний для кожного народного депутата закон, який регламентує нашу діяльність. Згідно з ним народний депутат має право виступу з питань його депутатської діяльності не рідше одного разу в місяць в прямому ефірі або у режимі прямого ефіру на телебаченні (до 20 хвилин в місяць) або радіо (до 10 хвилин в місяць), безкоштовно, засновником (співзасновником) якого виступають органи державної влади, організації або установи, що фінансуються повністю або частково за рахунок коштів державного бюджету. Переконаний, що людям по селах було цікаво бодай раз на місяць мати можливість почути, чим займався їхній народний   обранець. Водночас  Суспільне телебачення і радіомовлення позбавляє парламентарів цього права. Це явна правова колізія, яка потребує законодавчого вирішення.

- Не хочете запрошувати народних депутатів України для звіту? Запропонуйте інший формат: посадіть експертів у студії, які проаналізують і розкладуть по поличках усе, що такий депутат каже. Владу потрібно критикувати, але фактами, а не гаслами громадських активістів з сумнівною репутацією, які не вилазять з ефіру. Але для цього потрібно самим працювати, а не просто не пускати в ефір депутатів. Зробіть цю послугу платною, маркуйте її відповідним чином під час ефіру, і виставляйте рахунки Верховній Раді Україні, - запропонував Максим Бурбак. – Не потрібно весь час просити додаткових коштів з бюджету, погрожуючи закрити Суспільне телебачення. А що ви будете робити, коли закінчиться визначений законом перехідний період, і Суспільному доведеться самому заробляти на себе? Натомість спостерігаємо скорочення працівників, які мають робити це нове телебачення.  Припускаю, що незабаром розпочнеться підкилимна боротьба за ті приміщення, які займало державне телебачення.  Не створивши цікавого інформаційного продукту, не запропонувавши механізмів вирішення фінансових питань, дуже легко перекладати на когось відповідальність за власну неспроможність.   

- Вважаю, що наш з Миколою Федоруком законопроект виконав своє основне завдання – привернув увагу суспільства до тих процесів, які відбуваються зараз на Суспільному телебаченні.  Зважаючи на те величезне фінансування з державного бюджету, при тих надвисоких зарплатах і преміях керівного складу  віддача Суспільного могла би бути значно вищою. Нагадаю, що на перехідний період законом передбачено фінансування Суспільного у розмірі не менше 0,2% видатків загального фонду Державного бюджету країни за попередній рік. Це величезні кошти! Водночас суттєвого покращення контенту не спостерігається, як і очікуваного зростання інтересу з боку глядачів, - сказав Максим Бурбак. 

ДОВІДКОВО: 

Нагадаємо, раніше народні депутати, особливо мажоритарники, скаржилися на те, що не отримували свої звичні 20 хвилин ефіру на регіональних філіях ПАТ «НСТУ», колишніх ОДТРК.

Експерти пояснили, що відповідно до закону про Суспільне мовлення  НСТУ не зобов’язана висвітлювати діяльність органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб. Зобов’язання Суспільного телебачення і радіомовлення України щодо поширення повідомлень органів влади визначаються виключно Законом України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» і обмежується екстреними повідомленнями і новорічним привітанням.

11 липня 2017 РОКУ народні депутати з депутатської фракції Політична партія «Народний фронт» Максим Бурбак і Микола Федорук направили у Верховну Раду проект закону про внесення змін до статті 18 Закону України «Про Суспільне телебачення та радіомовлення України» (щодо висвітлення діяльності органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб в засобах масової інформації України). Номер реєстрації проекту до закону 6681. 

1


КОМЕНТАРІ (2)

Когда же мы услышим мнение и анал.из эксперта-бурбазащитника Геннадия Гекова ?  Зная его "способности", можно предположить что он провел "собственное" не заказное  расследование, или как минимум побывал на приеме нового руководства Суспильного. Тропинку "ентот аналитеГ", по указке,  протоптал в это госучреждение уже давно. Поди там по нему уже соскучились. Ату Гиенна, ату. Или же поступила другая команда ?

avatar

Кстати

25 квітня 2018 18:45

Ключова фраза цього довгого опусу, навіть коли за Януковича брав інтервю в опозиції - не звільняли. То при якій владі - режим???????

avatar

Бурбак обмовився по Фрейду

26 квітня 2018 21:03