Бунт на кораблі. Саме так можна охарактеризувати ситуацію, що склалася на комунальному підприємстві 'МіськШЕП'

Бунт на кораблі. Саме так можна охарактеризувати ситуацію, що склалася на комунальному підприємстві "МіськШЕП"

26.01.2012, 13:15

Бунт на кораблі. Саме так можна охарактеризувати ситуацію, що склалася на комунальному підприємстві "МіськШЕП". З анонімних джерел, "Чернівецькому репортеру" стало відомо, що працівникам підприємства вже декілька місяців не виплачують заробітні плати, відправляють у неоплачувані відпустки та попереджують про можливе скорочення. Більше того, деяким співробітникам навіть понизили робітничий розряд - з шостого на третій. Люди погрожують страйком, якщо їм не виплатять законно зароблені гроші.

Петро працює в "МіськШЕПі" вже багато років. Однак, вперше за тривалий період йому місяцями не виплачують заробітню плату. Каже, керівництво постійно гріє обіцянками, що незабаром розрахунок буде.

Петро, працівник "МіськШЕПу": "Ну, давала, 10%, по 100, по 200 гривень. В кого як виходило. А хіба на 100 гривень можна прожити?. Сказали, що казначейство нам гроші не пропускає. Ну що воно нам цілий рік гроші не пускало?...Не знаю, що дальше нам буде?".

Про складну фінансову ситуацію на підприємстві, "Чернівецький репортер" дізнався із анонімного джерела, яке повідомило нам про збори колективу, на яких вирішуватимуть як вийти із заплутаного становища. На збори запросили керівників з департаменту ЖКГ та представника профспілки. Люди не стримували емоцій та говорили про наболіле.

Працівник "МіськШЕПу": "До 1 вересня дітей, внуків не мали з чим відправити до школи. І Новий Рік не здибали як люди, без грошей. А у вас і 13 -а зарплата була".

Працівник "МіськШЕПу": "Я получил за жовтень, я снимаю квартиру, у меня ребенок. Я один. Встретил все ети праздники за 150 гривен.....у п"ятницю, я окажусь на улице. А на зиму ми вже не нужні вам вообще. Вот, відправляєте на біржу".

Начальник підприємства Віталій Червінський (на фото) не став заперечувати, що заробітні плати людям в повному обсязі не виплачуються.

Віталій Червінський, начальник КП "МіськШЕП": "(твердо можете сказати: два-три місяці ми працюємо без грошей?) Ні, ми працюємо кожний місяць, але із зменшеною зарплатнею".

Керівник "МіськШЕПу" пояснив, що борги по зарплатах накопичилися через те, що казначейство не встигло перерахувати на рахунки відповідні кошти. А після реорганізації в Казначейську службу, гроші "зависли" у повітрі. Однак, на сесії міськради, яка відбудеться у четвер, депутати виділять підприємству необхідну суму залишкових коштів. Присутній на зборах заступник директора департаменту Ярослав Кушнірик роз"яснив колективу причини такої боргової ями. Винними вважає самих же міськшепівців.

Ярослав Кушнірик, заст. директора департаменту ЖКГ: "Підприємство живе на ті кошти, які заробляє. І воноокрім того, що це не приватна власність, а комунальна, нічим абсолютно не відрізняється від інших підприємств і ви можете розраховувати тільки на ті кошти, які заробляє підприємство".

За словами Кушнірика, щоб бути прибутковим, підприємство повинно заробляти 30 тисяч в день. Однак, в результаті ревізії, виявилося, що були такі дні, коли "МіськШЕП" заробляв лише 3.5 тисячі, що є вкрай мало. Робітники скаржаться, що окрім недоплат, їх навіть позбавили вищих розрядів, щоб платити менше.

Василь, працівник "МіськШЕПу": "Я спеціаліст шостого розряду, я поробив усі машини і вони зараз їздять без ремонту, а він (Олоєр) за це зробив з мене ганьбу».

Віталій Червінський, начальник КП "МіськШЕП": "Якщо певна робота оплачується департаментом, по 3-му розряду, то яке ми маємо моральне право, коли в нас заборгованостей було 1 мільйон 600, оплачувати по шостому?".

Ярослав Кушнірик пообіцяв колективу, що четвергова сесія міськради вирішить як діяти далі. Депутати знайдуть 800 тисяч гривень, що застрягли у казначействі, однак з них - 400 тисяч повернуться назад до міської казни. Все через те, що "МіськШЕП" не виконував всі необхідні роботи, а кошти з бюджету нараховувалися.

Петро, працівник "МіськШЕПу": "Ми були в юриста, з цих 400 тисяч, йде на погашення боргів. З чого ми візьмем зарплату?. В мене дитина лежить в лікарні, не встає. З чого мені її прогодувати".

Начальник "МіськШЕПу" твердить, що з радістю б розрахувався з усіма, однак звідки взяти гроші? Адже підприємство в основному займається ремонтом доріг в літній період, а снігоочисними взимку. Так як більшу частину зими снігу не було, то і заробітку не було. Коштів вистачило тільки для закупівлі палива та посипальних матеріалів. Чим закінчиться конфліктна ситуація наразі прогнозувати не береться ніхто. Однак, якщо з людьми не розрахуються вже незабаром, то вони погрожують не вийти на роботу. Чим це загрожуватиме місту можна здогадатися лише поглянувши за вікно, де випадає все більше снігу.

Олександр Коркоіл. Телеканал «Чернівці».



КОМЕНТАРІ (2)

Молода команда - у дії. І це та альтернатива, яку путчисти людям дали після Федорука? Нічого не скажеш, проФФесійно хлопці пашуть.

avatar

чернівчанин

26 січня 2012 09:19

Начальник комунального підприємства «МіськШЕП» Віталій Червінській як завжди робить (як на ВЕМА)- ворує бабло. Це стосуєтся і недоплат зарплатні у МіськШЕП.
Бо йому треба купляти недешевий кокаїн, та дуже недешеві мотоцикли - ці “пристрасті” Червінського вже відомі по чернівцям. Ця товста депутатська “тушка” лише нюхає наркоту з швидкістю пиловсмоктувача, та ганяє на своєму мотоциклі.
Також: чому це П.Коваль з прокуратури не дає ход справі по розкраданню ПДВ Червінськім на посаді голови “ВЕМА” ????
Привіт усім небайдужим!

avatar

Чернівецький бомж

11 лютого 2012 15:39