Буковинців налякали ціни на продукти

Буковинців налякали ціни на продукти

20.09.2017, 19:26

Рекордсменами виявилися основні  продукти: молоко, м’ясо та яйця, стабільна ціна поки на хліб. Переповнені прилавки на продовольчому ринку. Хоч і від м’ясних виробів тут очі розбігаються, та купувати люди не поспішають. Адже буковинці налякались цін, кажуть продавці.

Пенсіонери взагалі купують по-мінімуму: помідори, цибулинку чи то морквинку. Пані Олена прийшла по капусту. У жінки пенсія ледь досягає півтори тисячі гривень.

ОЛЕНА БАЗЮК, ПОКУПЕЦЬ: «Їмо те, що дешевше, навіть на хліб, і то кожен тиждень-два на десять-двадцять копійок росте».

Ажіотажу на ринку немає навіть у сезон. Цінового максимуму досягли майже третина продуктів із кошика середньостатистичного українця, повідомляє Буковина.

МИРОСЛАВ СОЛОНАР, ЖУРНАЛІСТ: «Лідерами у стрибках цін на буковинських ринках стали м’ясо та яйця. М’ясні вироби подорожчали у середньому на 20, а то і більше гривень. А за одне яйце доведеться заплатити щонайменше дві гривні».

Злетіли в ціні і продукти борщового набору, що купують нині чи не найбільше. Тим часом економити на продуктах стали усі без винятку. Найдешевше розкуповують першим. Молоко подорожчало на дві гривні. Тепер за півтора літра доведеться заплатити щонайменше 18 гривень. Поки не ростиме ціна на крупи і макарони, чого не скажеш про гречку. Осінній стрибок цін на продукти спричинений девальвацією національної валюти, зазначають економісти. Ба більше пов’язують із зростанням вартості бензину та імпортної техніки. За прогнозами фахівців до кінця року ціни на продукти сягнуть свого максимуму.

БОГДАН СТОРОЩУК, ДОЦЕНТ КАФЕДРИ ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ ЧНУ ІМ.Ю.ФЕДЬКОВИЧА: «Стабілізація цін відбудеться на певному вищому рівні. Але питання полягає в тому, яку ситуацію ми отримаємо за підсумками цієї осені, що мається на увазі – вибори у цілому складі європейських держав, крім того перша фаза до підготовки виборів у Росії. Крім того отримання наступного траншу МВФ, якщо ми узгодимо пенсійну реформу, це багато міняє, крім того виділення нам фінансів на військову допомогу Україні».

Не може контролювати вартість продуктів продуктів і держава. Нагадаємо, у липні набула чинності постанова КМУ про скасування держрегулювання цін на продукти харчування. Цей крок повинен допомогти бізнесу і зробити виробництво привабливим для інвесторів.

1