Буковинцям радять, як правильно харчуватися при алергії

Буковинцям радять, як правильно харчуватися при алергії

10.01.2019, 21:35

Людина стикається з алергенами при диханні, під час прийому їжі або при контакті їх зі шкірою. Важливою складовою лікування та профілактики алергії є дієта з гіпоалергенним раціоном. Він підходить не тільки для алергіків, а й для годуючих мам, які за допомогою такого меню можуть поліпшити якість грудного молока.

У медицині алергія - це стан, при якому спостерігається підвищена чутливість до зовнішніх або внутрішніх подразників. Організм людей в цьому випадку сприймає нешкідливі речовини як антигени. Після низки послідовних подій виділяються і накопичуються особливі речовини - гістамін та серотонін. Ці речовини викликають такі реакції, як: спазм гладких м'язів і розширення капілярів, що призводить до проблем з диханням, згущення крові і набряків. В схему лікування, крім антигістамінних препаратів, обов'язково включають дієту. Виключно важливу роль вона відіграє і при алергічній реакції на ліки.

Раціон дієти будується за такими принципами: виключення продуктів, що включають перехресні і причинно-значущі алергени; вживання тільки свіжих продуктів; відмова від гистамінолібераторів - продуктів, які змушують шлунково-кишковий тракт виділяти зі своїх клітин гістамін: шоколаду, коров'ячого молока, кави, висівок пшеничних, апельсинового соку; обмеження в раціоні тваринних білків; заборона консервацій і продуктів з барвниками, консервантами, смаковими добавками; обмеження простих вуглеводів (цукру в першу чергу), смажених, гострих і солоних страв, алкоголю; відмова від продуктів з високим рівнем гістаміну в складі (томатів, полуниці, лісових горіхів, какао, шпинату).

Для алергіків існує спеціальний раціон - стіл №5 Г (гіпоалергенний). Його основою служить лікувальна дієта №5, яку призначають при хворобах жовчовивідної системи і печінки. Дорослі повинні харчуватися за принципами столу №5 протягом 3 тижнів, діти - 10 днів. Цього зазвичай вистачає для зменшення проявів алергії. Надалі дієта будується з урахуванням наступних принципів:

  • коли симптоми починають зменшуватися, можна перейти від антиалергенної їжі до менш строгої дієти та поступово розширювати раціон за рахунок страв із середньою алергізуючою активністю

  • спочатку вводять відварну нежирну білу рибу, хліб, свіжу цибулю, пюре з фруктів, компоти

  • протягом дієти продукти відварюють або обробляють парою

  • харчування має бути повноцінним щодо змісту білків, жирів і повільних вуглеводів

  • кожен новий продукт дієти вводять не частіше, ніж 1 раз в 3 дня (якщо негативна реакція на нього не проявилася, можна залишити його в меню)

  • оптимальний варіант харчування - дробове, при якому число прийомів їжі на добу сягає 5-6 раз

Повністю забороняють продукти, що містять вуглеводи: цукор, цукерки, мед, варення, шоколад, кондитерські вироби. Якщо причину алергії не виявлено, то виключити потрібно всі причинно-значущі алергени: полуницю, горіхи, шоколад, мед, яйця, морепродукти, ікру, цитруси, диню, томати. Важливо збагатити раціон кальцієм, який проявляє протизапальні та антиалергічні властивості. Цей мікроелемент міститься в кисломолочних продуктах.
З меню дієти виключаються всі страви, в яких присутній виявлений продукт-алерген. Наприклад, якщо визначена підвищена чутливість на яйця, то відмовитися потрібно від кремів, майонезу, запіканок, здобних борошняних виробів.

Дотримання дієти ефективно не тільки при харчовій алергії. Особливий раціон допомагає зняти навантаження з імунної системи та зменшити вплив алергенів інших груп (лікарських, грибкових, пилкових, побутових провокуючих факторів). На дієті знижується ризик посилення клінічних симптомів таких захворювань: набряку Квінке; алергічного риніту; кропив'янки; патології травного тракту, при яких порушений процес засвоєння поживних речовин; атопічного дерматиту; бронхіальної астми; полінозу.

Особливості дієти. При приготуванні перших страв рекомендується використовувати овочевий бульйон без «зажарки». Він повинен бути слабким, тобто після закипання першу воду зливають. Допускається додавати городню зелень.

З круп корисно вживати вівсяну, гречану, пшеничну.
Картопля - дозволяється у вигляді пюре, але тільки приготовленого на воді.

З кисломолочної продукції можна використовувати знежирений свіжий сир, кисляк..

Для збагачення організму жирами можна ввести в раціон оливкову олію.

Макарони повинні бути тільки з твердих сортів пшениці.

У список забороненої їжі входять рибні та м'ясні бульйони. Відмовитися потрібно і від жирних сортів червоного м'яса, птиці (гуски і качки), цільного молока, ковбас.

Сильними алергенами є цитрусові, солодощі, морепродукти (кальмари, мідії, креветки). Те ж стосується всіх солоних продуктів, маринадів, консервів. Під заборону також потрапляють: манго, виноград, грейпфрут, гранат, банани, апельсини, мандарини; горіхи, родзинки; морква, салатний перець, помідори; білий рис; варення, цукерки, морозиво, торти; згущене молоко, сметана 30%- 40%, твердий сир, оцет, майонез; баранина, копчена курка, сардельки, сосиски, свинячий шпік; рибні напівфабрикати і консерви, скумбрія, сардина, ікра, вершковий маргарин, кокосове і пальмове масла; вина, горілка, коньяк, пиво, лікер; кола, кава, пепсі, спрайт і інші кольорові газовані напої.

Полегшити боротьбу з алергією при гіпоалергенному харчуванні допоможе ведення харчового щоденника. У ньому можна записувати використані для дієти продукти або страви і реакцію на них. За рахунок цього вдасться точно визначити алергени і виключити їх зі свого меню. Додатково за допомогою щоденника легше відстежувати, наскільки ваш раціон різноманітний. Це важливо, оскільки вчені з'ясували, що при однаковому меню вище ймовірність розвитку алергії. У щоденнику можна прописувати кілька варіантів гіпоалергенного меню для дієти, а потім тільки купувати необхідні інгредієнти.
Для дітей гіпоалергенне меню будується за тими ж принципами, що і у дорослих. Є лише одна важлива відмінність - при тривалому дотриманні такої дієти високий ризик виникнення недостатності білків, вуглеводів і мікронутрієнтів. Це веде до затримки фізичного розвитку. Стіл №5 використовується в залежності від самопочуття протягом 7-10 днів лише для старту. Потім лікар підбирає індивідуальні гіпоалергенні продукти.

В кожному конкретному випадку, при виявленні різних чинників алергії (пилок рослин, грибки, ліки, харчові продукти тощо) алерголог допоможе підібрати індивідуальний варіант раціону.

 Каспрук Н.М., доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ

1