Буковинцям нагадали про заборону георгіївських стрічок, комуністичної та нацистської символіки

Буковинцям нагадали про заборону георгіївських стрічок, комуністичної та нацистської символіки

08.05.2021, 11:39

За порушення вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» чинним законодавством передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

 З нагоди Дня пам’яті і примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні на території Чернівецької області заплановано проведення приблизно 30 масових заходів. Щоб вони відбулися безпечно та із дотриманням законності, поліцейські провели робочі зустрічі з представниками органів влади, місцевого самоврядування, політичних партій, громадських організацій та релігійних громад.

 Правоохоронці наголосили організаторам і учасникам пам’ятних заходів на неприпустимості використання символіки, забороненої законодавством про декомунізацію.

 Нагадуємо, що за публічне використання, демонстрацію або носіння георгіївської (гвардійської) стрічки стаття 173-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає до 2550 гривень штрафу.

 Також необхідно пам’ятати, що виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного й націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів заборонено на всій території України. Заборона стосується і публічного виконання гімнів СРСР, союзних та автономних радянських республік. Відповідно до статті 436-1 Кримінального кодексу України, порушникам законодавства про декомунізацію загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 Співробітники поліції закликають буковинців і гостей краю дотримуватися вимог чинного законодавства, а також карантинних обмежень. Будьте взаємоввічливими, не порушуйте громадський порядок і не допускайте провокативних дій.

1