Буковинці вшанували Юрія Федьковича з нагоди 186-ї річниці з дня народження

Буковинці вшанували Юрія Федьковича з нагоди 186-ї річниці з дня народження

08.08.2020, 13:38

Сьогодні буковинці вшанували пам'ять видатного письменника, Буковинського соловія - Юрія Федьковича.

Український поет Юрій Адальбертович Федькович народився 8 серпня 1834 р. у містечку Путила в родині дрібного шляхтича Адальберта Федьковича. В Путилі він провів дитячі роки (до 1846 р.). В часи Федьковича Буковина утворювала окремий коронний край в складі Австрійської (Австро-Угорської) імперії.

До літературної творчості Федькович звернувся в 1858 р., перебуваючи на службі, і не полишав її аж до смерті в 1888 р. Перші його твори були написані німецькою мовою, якою він продовжував користуватись все життя. Позитивні критичні оцінки його німецьких віршів надихали його, і він навіть вагався – чи не покинути йому писати українською мовою, чи не зосередиться на німецькій. На щастя, цього не сталося, і замість рядового німецького літератора Федькович зробився першим діячем української літератури в Буковині.

В українській літературі він творив як поет, прозаїк і драматург.

Освітяни, науковці, громадські та культурні діячі, а також представники крайової влади поставили квіти до пам'ятника Юрію Федьковичу у Чернівцях.

Свою шану видатному буковинцю віддала і наша землячка - письменниця Марія Матіос, якій учора вручили медаль «Вдячна Буковина». 

Джерело: https://acc.cv.ua/ 

1