Буковинці щороку сплачують 'Чернівцігазу' 200 мільйонів грн, в яких є частка на утримання і відновлення зруйнованих мереж, а Горда рік ховається і каже, що це державна труба, - ОДА

Буковинці щороку сплачують "Чернівцігазу" 200 мільйонів грн, в яких є частка на утримання і відновлення зруйнованих мереж, а Горда рік ховається і каже, що це державна труба, - ОДА

13.10.2021, 21:43

Зруйнований під час повені у червні 2020 року газопровід Банилів-Джурів буде відновлений наближчим часом за кошти з державного бюджету.

Про це на прес-конференції сьогодні повідомив перший заступник голови Чернівецької ОДА Богдан Ковалюк.

Воночас посадовець вважає, що зруйнований газопровід мала б відремонтувати компанія "Чернівцігаз" та обурився через те, що це підприємство цього не робить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна заплатить, Фірташ і Горда зароблять: Осачук поклопотав перед Зеленським за буковинську громаду, яка висловила йому недовіру

Горда підставив Осачука під ще одну недовіру

«Чернівцігаз» взяв у заручники мешканців сіл Банилів та Слобода-Банилів, щоб шантажувати владу

Ти, Горда, перш ніж на когось нарікати, глянь на себе збоку, - радить журналіст Іван Агатій

Мешканці Банилова перекрили дорогу: у "Чернівцігазі" Фірташа кажуть, що не мають грошей на ремонт газопроводу, який зруйнувала повінь, а в ОДА чекають на транш від уряду (ОНОВЛЕНО)

Окрім того, Ковалюк пояснив, що керівник НАК "Нафтогаз" і документи, які дає міністерство енергетики, підтверджують, що на Буковині є оператор газових мереж, який отримав їх на господарський рахунок.

Це означає, що він отримує кошти за транспортування газу від кожного буковинця, який його отримує. В цій платі передбачені кошти на утримання й відновлення мереж.

"Сума цієї плати в рік складає біля 200 мільйонів гривень. А оператор газових мереж рік ховається і каже, що це державна труба. Це не припустимо, коли ти заробляєш десятки гривень на цій трубі, а потім не хочеш відновлювати. Як на мене, це безвідповідальність і намагання перекинути проблему на когось іншого. Ми підніматимемо питання відповідальності таких недобросовісних газових операторів", - каже перший заступник голови ОДА.

Нині в ОДА знайшли формулу отримання коштів, сказав Богдан Ковалюк.

"Ми сподіваємося, що в найближчий час гроші надійдуть. Ми працюємо над над тим, що б газопровід був відновлений в найкоротші терміни", - зауважує Ковалюк.

"На жаль, торік кошти на цей газопровід прийшли 26 грудня минулого року, а 28 грудня був останній казначейський день, відповідно всі кошти поверталися до державного бюджету. На сьогодні є розроблена проєктно-кошторисна документація, є на неї експертиза, був укладений договір з підрядником, який встиг за декілька днів відновити лише одну опору. Надалі з першого січня ми зверталися до міністерства економіки про виділення цієї суми з державного резервного фонду. Міністерство економіки відмовлялося виділяти ці кошти, аргументуючи тим, що постанова не передбачає перехідних коштів по об'єктах природного характеру", - зазначає Богдан Ковалюк.

Джерело: molbuk.ua

1