Буковинці добу проведуть у вишиванках

Буковинці добу проведуть у вишиванках

16.04.2013, 04:02

Флеш-моб акція, започаткована студентами Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, відбудеться цього року вже вшосте. Вперше в стінах факультету історії політології та міжнародних відносин ЧНУ в акції взяли участь кілька десятків студентів, а вже за 3 роки Чернівці встановили Гіннесівський рекорд за кількістю людей, одночасно одягнених у вишиванки.

Як наголошують організатори акції, - основна мета заходу – це збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді.

Оргкомітет Дня української вишиванки наголошує – цього року свято триватиме цілу добу. Про план заходів детальніше буде повідомлено за тиждень до свята. На разі ж організатори пропонують буковинцям долучитися до акції та запропонувати свої ідеї щодо відзначення Дня української вишиванки [email protected].

Реєстрація закладів-учасників акції – за адресою [email protected]. Зареєстровані будуть внесені у основний список тих, хто долучився до акції. Список опублікується у ЗМІ.

Як зазначає ініціатор акції Леся Воронюк-Волошина, це свято – функціонально та ментально багаторівневе. Найпростіше в ньому – це красиві і натхненні українці у правічних сорочках. А найскладніше, найважливіше значення – це формування суспільства, яке цінує і розуміє свою історії і традиції, а отже, може бути єдиним і будувати майбутнє, адже тільки свідомі нації стають сильними і розвиненими. У жодній успішній країні громадяни не сперечаються про свої споконвічні традиції та культуру та не переводять ці цінності у тимчасові політичні площини.

Михайло Павлюк, співорганізатор акції: «Щороку українці об'єднуються навколо простих речей - разом співають українські пісні на релігійні свята, вчать рідної мови своїх діточок та повертаються до культурних праобразів своїх пращурів. І тому День української вишиванки не є звичайним святом. Це - наша спільна громадська трибуна, де кожен у той чи інший спосіб захищає і сповідує своє, українське, Богом дане, вічне. Я оптиміст - за усіх негараздів та поневірянь в останні роки, нас, однодумців, більшає по усій Україні».

Сергій Бостан, співорганізатор акції: «День вишиванки - це не свято виключно української сорочки, це, в першу чергу, сповідування української традиції і культури, апеляція до української національної свідомості, патріотизму і духу єдності народу».

Оксана Добржанська, співорганізатор акції:  «Кожен для себе повинен дати відповідь на питання: хто ж такі українці і чи є я частиною цієї нації. Звичайно, українець - це не той, хто носить шаровари, їсть сало та спілкується виключно українською. Проте, якщо ти зараховуєш себе до цієї нації, в тобі невід’ємно присутня повага та любов до власних традицій та культури. Ти прагнеш на весь світ прокричати: «Я є українець і я цим пишаюсь». День вишиванки - це день усвідомлення себе українцем та день єдності зі своєю нацією».

Олександр Ткачук, співорганізатор акції: «День української вишиванки - це ланцюг минулого, сьогодення і майбутнього для кожного свідомого українця. Ми, сучасні українці є сполучною ланкою між минулим нашої нації з її історією і традиціями та нашим майбутнім. І надзвичайно важливо зараз не розірвати українського ланцюга часової єдності. Цим святом ми хочемо показати, що символ нації - вишиванка - завжди була, є, і буде необхідною для міцності української держави».

З повагою, оргкомітет

Леся Воронюк-Волошина
Михайло Павлюк
Сергій Бостан
Олександр Ткачук
 Оксана Добржанська

1