Буковинська опозиція готує супротив на захист мови

Буковинська опозиція готує супротив на захист мови

04.07.2012, 17:08

3 липня верховна рада здала національні інтереси, фактично узаконивши другу державну мову російську. Очільники об’єднаної опозиції Чернівецької області обіцяють супротив. Наразі розробляється план дій. Поки домовлено, що 5 липня о 13:00 біля стін Чернівецької ОДА відбудеться акція-протест проти прийняття мовного закону, на який опозиціонери закликають прийти всіх небайдужих.

Окрім того, як повідомили керівник регіонального виборчого штабу об’єднаної опозиції Максим Бурбак та керівник виборчої кампанії Івана Мунтяна, опозиція буде вимагати проведення позачергових сесій міської та обласної рад, адже питання мови – є питанням національної безпеки.

До акцій по захисту мови об’єднаної опозиції також долучаться представники інших опозиційних сил. Зокрема, очільник обласного осередку «Удару» Роман Ванзуряк заявив, що місцеві ударівці долучаться до дій в захист мови.

Але акція 5 липня – це лишень початок боротьби, обіцяють опозиціонери. Правда, поки не організовують поїздок небайдужих до Києва, бо, за словами опозиціонерів, треба мати чіткий план дій, адже вони за людей несуть відповідальність. Тим часом чернівецька «Свобода» організовує поїздку в Київ. Орієнтовний час виїзду 22.00 год. (деталі поїздки за телефоном – 050-901-54-53 Олег, 55-90-22 – телефон гарячої лінії).

Також Іван Мунтян наголосив, що в області продовжують тиснути на опозицію. Осередок «Батьківщини» в Сокирянському районі, незважаючи на лист обласного управління юстиції, не хочуть реєструвати.

В Чернівецькій міській раді з надуманих причин не реєструють опозиційну групу «За Батьківщину». І в той самий час реєструють групу під такою ж назвою, котра складається з депутатів-тушок. І це незважаючи на те, що ще на початку травня опозиція подала до ради документи на реєстрацію групи. Але там документи двічі завертали, за порадами знаного радника міського голови Бориса Руснака, який знайшов в документах помилки. І поки опозиціонерів футболили, 31 травня міська рада зареєструвала тушковану групу «За Батьківщину». Наразі юристи опозиції готують позов до суду, аби відмінити таке рішення ради.

Максим Бурбак також розповів про ігнорування головою облради Михайлом Гайничеру вимоги 37-ми депутатів про проведення позачергової сесії обласної ради щодо мовного питання. Її навіть на сайт облради не виставили. І до сих пір не знають, на коли і чи взагалі буде призначено позачергову сесію. І у зв’язку з такими діями голови, Максим Бурбак вже зареєстрував проект рішення щодо висловлення недовіри Гайничеру.

Опозиціонери були єдині в тому, що мову треба захищати. «Потрібно піднятися з колін і відстояти свою Україну», наголосив Іван Мунтян.

Джерело: chas.cv.ua

1