Буковинська «Батьківщина» ініціювала заклик до керівництва країни захистити обласні та районні автодори

Буковинська «Батьківщина» ініціювала заклик до керівництва країни захистити обласні та районні автодори

10.08.2020, 18:52

Голова Чернівецької облради Іван Мунтян (голова обласної «Батьківщини») вніс пропозицію на сесії облради звернутися до центральних органів влади щодо ситуації, яка склалася навколо автодорів. Як повідомляє пресслужба обласного осередку «Батьківщини», йдеться про фактичне відсторонення підприємств від можливості надавати тендерну пропозицію.

Зокрема, дочірнє підприємство «Чернівецький облавтодор» не допускається до тендерів на закупівлю послуг з поточного дрібного ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, оскільки має заборгованість із сплати податків і зборів (обов’язкових платежів). Це регулюється п.1 ч.2 с.17 Закону України “Про публічні закупівлі”, де визначено, що за таких умов замовник може відмовити учаснику в участі у процедурі закупівлі та відхилити тендерну пропозицію учасника.

Така ж ситуація склалася і в інших областях України. Згідно з чинним законодавством, крім державних підприємств до експлуатації доріг допускаються і підприємства приватної власності. Але облавтодори зазвичай мають переваги: розгалужену структуру,  гарну матеріальну базу та численних фахових працівників.

«Наразі підприємство налічує 12 філій, структурні підрозділи яких розміщені в усіх районах області, чисельність працюючих на сьогодні складає 880 осіб, - зазначив Іван Мунтян. - Підприємство забезпечене усією необхідною дорожньо-будівельною технікою. Без необхідних обсягів робіт постає реальна загроза звільнення значної частини працівників, а це призведе до соціальної напруги в колективах».

 «Фактично, зіштовхуємося із ситуацією, коли районним та обласним автодорам штучно створюють умови, при яких свідомо унеможливлюють їх участь в конкурентній боротьбі в процесі надання послуг з ремонту автошляхів. Наслідком цього є жахливий стан автошляхів на теренах нашої області та безкарність недобросовісних приватних підрядників», - йдеться у зверненні.

Депутати підтримали звернення до президента, Верховної ради і уряду з проханням врегулювати цю ситуацію, щоби автодори були допущені до участі в тендерах та реалізації покладених на дочірні підприємства обов’язків.

Пресслужба обласної організації партії ВО «Батьківщина»

1