Буковинець виборов перше місце по Україні на змаганнях операторів гідроманіпулятора

Буковинець виборов перше місце по Україні на змаганнях операторів гідроманіпулятора

17.09.2018, 11:46

В кінці серпня на базі Тетерівського лісгоспу, що на Київщині, відбулись Всеукраїнські змагання операторів гідроманіпулятора. Нашу область представляли працівники Чудейського транспортного цеху Сторожинецького держлісгоспу Валерій Грижинку та Дмитро Миглей.

Щоб читачеві було зрозуміло, що таке гідроманіпулятор, поясню, що це робочий орган різних видів машин, обладнання і навіть роботів. Коротше, це їхні «руки».

Гідроманіпулятори монтуються на землерийних машинах, вантажопідйомних, лісовозних. При своїй вазі 1100-1500 кг гідроманіпулятор може підняти вантаж до 2000 кг. Перші два фіскарси (від назви корпорації «Fiskars») виробництва Фінляндії Сторожинецький лісокомбінат закупив ще в 1982 році. Монтувались вони на лісовозах. На той час це було диво, бо не треба було ганяти автокран на віддалені ділянки.

Валерій Грижинку працює водієм 8 років і 8 разів виступає на різних змаганнях, займаючи призові місця. Два роки тому брав участь у міжнародних змаганнях у Росії і став переможцем.

За умовами цьогорічних змагань потрібно було з циліндричних брусків за 20 хв викласти криницю. Дмитро Миглей упорався за 15 хв, а Грижинку – за 13 хв.

Другий етап – це «умілий будівельник»: з брусків циліндричої форми треба скласти за 20 хв стовп висотою над 2 м. І це – масивними лапами-кігтями маніпулятора.

Валерій Грижинку на обох етапах змагань показав найкращі результати і став переможцем.

Петро КИРСТЮК

Газета «Відродження» №19 від 13.09.2018

1