«Букова земля» Марії Матіос надійде до бібліотек Чернівецької області

«Букова земля» Марії Матіос надійде до бібліотек Чернівецької області

23.04.2020, 14:51
Сьогодні, 23 квітня, - Всесвітній день книги та авторського права. Засноване у квітні 1995 року Генеральною конференцією ЮНЕСКО, нині це свято відзначають у 190 країнах світу. Ідея та головна мета свята – вшанувати книгу, привернути увагу до книги та всіх, хто причетний до її творення: письменників, видавців, бібліотекарів, науковців. Окрім інших заходів, спрямованих на популяризацію книги, у всьому світі в цей день купують, читають, дарують книги. 
 
Про це повідомляє Управління культури Чернівецької обласної державної адміністрації.
 
Управління культури Чернівецької обласної державної адміністрації радо долучається до відзначення цього чудового свята. В рамках Регіональної програми розвитку культури на 2020-2022 р. для бібліотек Чернівецької області було придбано 200 примірників роману «Букова земля» провідної української письменниці, лауреатки Шевченківської премії (2005 р.) Марії Матіос.
 
За словами авторки роману-панорами (так означила жанр твору письменниця), «Букова земля» - це класичний історичний роман у двох книгах, з багатьма сюжетними лініями, персонажі яких переплетені між собою так, як переплітаються в землі коріння старих дерев. Це історії п’яти родин завдовжки у 225 років. Це часткова розповідь про європейську історію крізь призму історії Буковини. Це майже тисяча сторінок тексту. 1,5 кг ваги. 9 років роботи в австрійських та українських державних архівах, архівах спецслужб та прискіпливе вивчення всіх можливих письмових джерел, зокрема, величезна бібліотека буковинських авторів-істориків.
 
«Букова земля» - це 550 персонажів. Поміж них чимало історичних постатей, життя яких художньо ніколи ніким не осмислювалося через ідеологічні табу чи лінощі дослідників, як то, скажімо, династія буковинських політиків Васильків чи німецького консула Шельгорна.
 
«Думаю, що «Буковою землею» я зробила ще одну спробу зазирнути в історичні безодні української історії і сподіваюся, що у мого читача вистачить терпіння і допитливості сторінка за сторінкою пройти разом із моїми персонажами ці круті стежки реальних і вигаданих подій, густо пересипаних правдивими архівними документами», - розповіла Марія Матіос інформагентству UNN.
 
Впевнені, що роман «Букова земля» має бути на полицях кожної бібліотеки буковинського краю. Віримо, що працівники бібліотек допоможуть цій книзі дістатися до кожного читача, який цікавиться українською і загальноєвропейською історією, шанує чи опановує високохудожнє літературне слово.
 
Карантин – вдалий час для уважного, осмисленого читання високохудожньої, глибокої літератури, зразком якої є «Букова земля» Марії Матіос. Запрошуємо усіх до смакування книгою, обміну враженнями та з нетерпінням чекаємо презентації книги, яка неодмінно відбудеться після завершення карантину.
 
Фото Maxym Kozmenko.
1