Будинок 'із левами' у Чернівцях недоступний для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення

Будинок "із левами" у Чернівцях недоступний для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення

17.09.2020, 12:03

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернівецькій області Леонід Мельников та координатор взаємодії з громадськістю Богдан Бойко здійснили моніторинг архітектурної доступності Чернівецької обласної державної адміністрації для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Чернівецька ОДА розташована в чотириповерховій будівлі за адресою: м.Чернівці, вул.Грушевського, 1 (разом з Чернівецькою обласною радою).

Вхід до адміністративної будівлі обладміністрації не обладнано пандусом або підіймальним пристроєм. На фронтальних сходах відсутні смуги контрастного кольору на першій та останній сходинках, які попереджають осіб з порушеннями зору про початок і кінець сходового маршу. Не позначено перші та останні сходинки сходових маршів і всередині будівлі.

На вході до обладміністрації зовнішня інформаційна тактильна табличка шрифтом Брайля з основною інформацією про об’єкт, назву, години роботи облдержадміністрації тощо відсутня. 

Не передбачено внутрішніх інформаційних тактильних табличок, які розміщуються, як правило, на першому поверсі, в холах, вестибюлях тощо, та інформують про об’єкти та послуги, що надаються.

Тактильні таблички з номером кабінету та його призначенням всупереч чинним державним будівельним нормам розміщені не поруч з дверима приміщень обласної адміністрації, а безпосередньо на них і за відсутності тактильної смуги, яка є обов’язковим інформаційним елементом. При цьому не всі службові кабінети та приміщення мають вказані таблички.

В будівлі Чернівецької обласної державної адміністрації відсутній ліфт або підіймач, що унеможливлює особам з інвалідністю та іншим маломобільним групам населення без сторонньої допомоги підйом на другий, третій та четвертий поверхи, де розташовані службові кабінети посадових осіб Чернівецької обласної державної адміністрації та Чернівецької обласної ради, зал сесійних засідань ради тощо.

За результатами моніторингу готуються акти реагування керівництву Чернівецької обласної державної адміністрації та Чернівецької обласної ради.

1