'Будемо боротися в судах:' у Чернівцях протестують проти переведення центру соціально-психологічної допомоги в колишній протитуберкульозний дитячий санаторій 'Садгора'

"Будемо боротися в судах:" у Чернівцях протестують проти переведення центру соціально-психологічної допомоги в колишній протитуберкульозний дитячий санаторій "Садгора"

23.10.2020, 14:35

У Чернівцях, сьогодні 23 жовтня, колишні працівники протитуберкульозного дитячого санаторію "Садгора" пікетують будівлю. Вони протестують проти переведення туди обласного центру соціально-психологічної допомоги, оскільки справа про закриття санаторію перебуває у суді.

Про це повідомили активісти кореспондентці molbuk.ua.

На мирну акцію протесту зібралися 10 людей.

За словами працівниці санаторію Тетяни Чобан, це попереджувальна акція та активісти налаштовані рішуче.

"Ми зібралися тут, щоби відстояти свої права, тому що дії з боку ОДА є незаконними. Це є рейдерське захоплення приміщень. Ми хочемо попередити Офіс Президента, що відбувається в області, і надалі будемо боротися в судах. Зараз, викликаємо поліцію та фіксуємо порушення", - каже пані Тетяна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Занедбаний санаторій «Садгора» перетворять у місце допомоги та реабілітації для сотень дітей Буковини

На утримання санаторію «Садгора» щорічно витрачали 20 мільйонів гривень, натомість дітей там не лікували

«Рейдерське захоплення»: у Чернівцях пікетують проти центру соцдопомоги у санаторії «Садгора»

 Нагадаємо, у будівлю колишнього санаторію «Садгора» перевезли обласний центр соціально-психологічної допомоги.

Для потреб закладу переобладнали пульмонологічний корпус. Тут зможуть отримати прихисток близько 30 осіб – матері із дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах. У старому приміщенні центру могли розмістити щонайбільше 18 людей, причому їм доводилося тіснитися у двох кімнатах.
 
– Будівлю, у якій розміщувався раніше центр, ми орендували у Чернівецької міської ради. Вона була в жахливому стані, у кімнатах сирість, пліснява. До того ж, площа приміщення не дозволяла надавати допомогу усім, хто її потребує. Досить багато жінок далі продовжували терпіти складні обставини, бо розуміли, що в центрі – не краще, – пояснює заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації Наталія Гусак.
 
Як розповіла адміністраторка центру соціально-психологічної допомоги Наталія Кайнова, часто траплялося таке, що вночі поліція привозила жінок, а покласти спати їх було нікуди, стелили на кухні. Адже у одній кімнаті мешкало по 8 осіб, часто це були матері з немовлятами. Дітки вночі плакали, будили одне одного. Відновити у таких умовах психологічну рівновагу та навіть просто відпочити було важко.
 
– Зараз у центрі мешкають четверо жінок, троє з них – із дітками. Після переїзду у кожної є окрема кімната. Крім того, тут гарна велика територія, можна гуляти, для дітей облаштуємо ігрову кімнату, – пояснила Наталія Кайнова.
 
Новій кімнаті тішаться Інна та двоє її діток. Кажуть, тепер зможуть ретельніше зосередитися на навчанні, адже ніхто не заважатиме. Жінка приїхала з Донбасу.
 
– Тут хороші умови, вдячні працівникам центру за все, будемо обживатися, – розповідає Інна.
 
За словами Наталії Гусак, збільшення площі дозволить також розширити перелік послуг, які надаватимуть у центрі.
 
Матері та дітки іще не облаштувалися у центрі, тож волонтери, які бажають допомогти, можуть звертатися до закладу. Тут раді будуть як робочим рукам, так і речам, продуктам, засобам гігієни.
 
Крім того, жінки, що потерпають від насильства, або опинилися у скруті, можуть звертатися до обласного центру соціально-психологічної допомоги, телефон: +380951005008.
1