Братам Капрановим, які представили  у Чернівцях «Мальовану Історію Незалежної України», Табачник не указ (+відео)

Братам Капрановим, які представили у Чернівцях «Мальовану Історію Незалежної України», Табачник не указ (+відео)

25.09.2013, 01:56

В приміщенні «Букініста» Віталій та Дмитро Капранови презентували книгу, що за словами самих авторів «наробила багато галасу» на книжковому форумі у Львові. До Чернівців письменники завітали в рамках запланованого туру по Україні. Наше місто стало третім, до якого приїхали Капранови. До цього вже побували у Києві та Львові. Cвою нову книгу письменники також представили студентам філфаку ЧНУ. 

- Тиждень тому ми заборонили всі відвантаження зі складу, оскільки не можемо залишити Чернівці без книжки. Всі книжки мобілізували тільки для того, щоби приїхати до вас, - говорять брати-письменники. - Перший наклад книги мав п’ять тисяч примірників і майже всі книги ми вже продали, - кажуть брати. - У Чернівці привезли останні примірники. Тому наступний тур на Волинь відкладаємо, бо вже здали в друк наступний наклад. Чернівці ми вибрали недаремно одним з перших міст, де перезентуємо книгу. Бо кажуть, що колись тут замітали вулиці трояндами, а книгарень було більше, як пекарень. Тому був би гріх не привезти сюди нашу книжку.

Особливістю книги стало те, що більшу її частину складають малюнки, історичні мапи та портрети видатних історичних постатей. Самі ж автори відзначають, що ніяким чином не претендують на історичну працю, оскільки ніяких історичних відкриттів не робили. На їхню думку, «Мальована Історія Незалежної України» - це літературний твір, розрахований на широку аудиторію. А те, що у книзі всього 80 сторінок приверне увагу читачів.

- Всі матеріали книги базуються на історичних фактах, що не викликають суперечок серед професійних істориків. Від всіх спірних і неоднозначних подій ми відмовилися, - говорять Капранови. - Ця книжка — не зазіхання на ниву істориків. Ми одразу їм чесно говоримо, що продукт це літературний, а не історичний, тому що не містить історичних відкриттів. Книжка базується виключно на історично підтверджених фактах, - розповіли брати Капранови. - Також вона відрізняється від історичних праць товщиною. Це найтонша книжка з історії України — 80 сторінок на всю історію від раннього неоліта до 1991 року. Власне саме товщина, ми сподіваємось, нашу конкуренцію з істориками знищить. Тому що історики люблять товсті книги, а читачі тонкі.

Задум написати таку книгу виник через бажання краще пізнати рідну історію. Бо раніше, як і переважна більшість співвітчизників, вони знали її тільки за портретами на купюрах. 

- До мене якось підійшов син і запитав: «Тату, як цю всю історію можна запам’ятати, бо у мене ЗНО», - каже Віталій Капранов. – Ми одразу не знайшли відповіді на це запитання, а шукали два з половиною роки і ось зробили свою «Історію незалежності України».

- При слові «історія» всі, крім істориків, починають позіхати, а політики битися, - додає Дмитро Капранов. – Ми подумали, що книгу про історію треба зробити цікавою і вирішили додати до неї комікси. Створювали їх художники з п’яти міст України.

Капранови повідомили, що високу оцінку книзі вже висловили відомий правозахисник Левко Лук'яненко і перший президент України Леонід Кравчук.

Наприкінці, відповідаючи на запитання журналістів, брати Капранови розповіли, що розпочали роботу над новим історичним романом, що покаже життя людини, яка пройшла крізь лави Червоної армії, дивізії «Галичина» та УПА.

Віталій та Дмитро Капранови також виступили сьогодні у пабі "Public". Популярні письменники потішили слухачів музичною програмою “Дзен.ua“.

A “Дзен.ua” – це трохи спів, трохи речитатив, усе під кобзу і дудку. Абсолютно ново, на чаклунські вірші одного з найкращих поетів сучасності Сергія Татчина. Татчин – це справжня інтернет-легенда, Останній з Мужикан, гуру Digital-романтизму і прочая і прочая. Брати Капранови вже кілька років експериментують із віршами Татчина у новому стилі кобза-реп. Там буде і кобза-блюз, кобза-реґґі, кобза-рок, кобза-вальс, кобза-боса-нова. “Вірші Татчина – самі по собі вже є музикою. І нам залишилося тільки додати до них кілька нот”, – кажуть Брати.

За матеріалами Романа Бужори на chv.tv, molbuk.ua, vidido.ua та times.cv.ua

Про Бандеру і УПА

1


КОМЕНТАРІ (2)

Два прохиндея-коньюктурщика с ДУБОСАРСКОГО района Республики Молдова...

avatar

Чернівчанин

24 вересня 2013 20:47

avatar

21 жовтня 2013 22:06