БПП-Солідарність наполягає на розгляді президентського законопроекту «земельної децентралізації», - Іван Рибак

БПП-Солідарність наполягає на розгляді президентського законопроекту «земельної децентралізації», - Іван Рибак

05.02.2018, 16:51

Фракція Партії «Блок Петра Порошенка» наполягає на розгляді президентського законопроекту №7363 “Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких законодавчих актів щодо стимулювання створення та діяльності дрібних фермерських господарств і деконцентрації повноважень у сфері земельних відносин” вже на початку наступного пленарного тижня.

Про це повідомив голова ЧОО ПП БПП-Солідарність, народний депутат України Іван Рибак

Цим Законопроектом передбачається:

- розширити повноваження органів місцевого самоврядування у сфері земельних відносин та надати сільським, селищним, міським радам право розпоряджатися землями державної власності, які знаходяться за межами населених пунктів (крім земель оборони, земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, інших земель, які мають важливе значення для держави), позбавивши цих повноважень Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, а також здійснювати зміну цільового призначення земельних ділянок приватної власності не тільки у межах населеного пункту, а й за його межами;

- надати виконавчим органам сільських, селищних, міських рад, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям повноваження щодо здійснення державного контролю за використанням та охороною земель та ліквідувати самоврядний контроль у цій сфері; 

- визначити порядок встановлення меж територіальних громад;

- поширити статус виробника сільськогосподарської продукції на фізичних осіб-підприємців, які організували фермерське господарство, у тому числі, сімейне, шляхом включення їх до платників єдиного податку четвертої групи; 

- заходи державної підтримки розвитку фермерських господарств тощо.

- Основна мета «земельної децентралізації» - зробити так, щоб господарем на своїй території була саме громада, - пояснив народний депутат України Іван Рибак. - Тому сподіваюся, що вже найближчим часом у залі Верховної Ради знайдеться політична воля для підтримки Законопроекту №7363.

ДОВІДКОВО:

 26 ОТГ Чернівецької області отримають у власність 14 тис. га

Нещодавно на засіданні Уряду прийнято Розпорядження  "Про передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об'єднаних територіальних громад".

Держгеокадастру доручено забезпечити формування земельних ділянок шляхом проведення їх інвентаризації та передати у комунальні власність ОТГ. 

До того, як ділянки будуть передані ОТГ, управління ними Держгеокадастр здійснюватиме виключно за погодженням з  органом місцевого самоврядування відповідної громади.

 За даними Держгеокадастру у віддання 26 ОТГ нашої області можуть перейти приблизно 14 тисяч гектарів земель.

Планують, що передачу земель ОТГ здійснюватимуть за наступним алгоритмом:

– клопотання ОТГ до Управління Держгеокадастру щодо проведення інвентаризації земель, що не були передані в користування;

– здійснення інвентаризації;

– реєстрація в кадастрі;

– передача.

Держгеокадастр створив спеціальний сайт http://otg.land.gov.ua , на якому буде відображена вся інформація щодо передачі земель ОТГ. 

Планується що перша передача земель державної власності за межами населеного пункту відбудеться у березні 2018 року.

Варто відзначити, що Асоціація міст послідовно і наполегливо відстоювала позицію щодо необхідності передачі земель поза межами населених пунктів об'єднаним громадам, що  забезпечить наповнення бюджетів ОТГ та сприятиме їх просторовому розвитку.

 Прес – служба Офісу реформ Чернівецького РВ АМУ

Тим часом, голова Глибоцької ОТГ Григорій Ванзуряк прокоментував журналістам Інформаційного агентства АСС

"Для нашої громади це позитивно, особливо для села Михайлівка – це передусім можливість відновити потужності сільських кооперативів, трудові  ресурси. Наприклад, рано чи пізно постане питання перед кооперативом сироварні, що потрібна буде ще худоба та пасовища. Не маючи доступу до землі, кооперативу та громаді буде складно розвиватись. Якщо мова іде про землі сільськогосподарського призначення – тоді можна сподіватись, що це дасть поштовх розвитку сільського господарства у громадах. Але от чи буде іти мова і про землі промислового призначення, поки невідомо", - зазначив голова Глибоцької ОТГ.

1