«Боротьба Джамали» - у Чернівцях

«Боротьба Джамали» - у Чернівцях

16.05.2018, 17:24

Більше, ніж кіно. Напередодні Дня боротьби за права кримськотатарського народу, який відзначають 18 травня, у столиці Буковини всі охочі мали змогу безкоштовно переглянути короткометражний фільм «Боротьба Джамали».

Заснована на реальних подіях. Кінострічка триває всього півгодини, але це не завадило режисерці Елін Йоннсон розповісти історію цілої епохи від депортації кримських татар до символічної перемоги України на Євробаченні. На основі однієї родини шведська журналістка змогла показати трагедію цілого народу.

«Коли приходять незнайомці…
Вони приходять у твій дім, 
Вони вбивають вас всіх і кажуть:
«Ми не винні…не винні».

Ці слова неодноразово повторюються у кінострічці. Джамала зізнається, що їй було нелегко співати їх, бо вони пронизані болем, спогадами рідних і розумінням того, що Крим знову окупований.

142-2

«Депортація кримськотатарського народу - одна з найтрагічніших сторінок в історії. У травні 1944 року виселення зазнали близько 200 тисяч людей. Заселення у віддалені райони Сибіру та Середньої Азії, комендантський режим, без права пересування навіть з метою пошуку загублених при виселенні сімей, спецпоселення та важкі умови побуту. Майже кожен третій помер від голоду і недуг. Цих людей позбавили будь-яких прав і можливості захистити себе», - розповіла присутнім заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Жанна Патєхіна.

142-3

Загнані у вагони потягів люди. Однією з вимушених пасажирок цього потягу була бабуся Джамали. Вона й розповіла все побачене своїй онуці. У документальному фільмі проводяться паралелі між 1944 та 2014 роками. Кримські татари доклали величезні зусилля, щоб відновити життя на Батьківщині і не очікували, що військові знову захоплять територію, відбудеться анексія Криму.

142-4

«Це більше, ніж кіно. Це реальна історія, яка демонструє, що всього одна людина, співачка Джамала, змогла привернути увагу всього світу до проблем кримськотатарського народу і загалом до війни, яка триває в Україні. Ця символічна і яскрава перемога додала сил і віри українцям», - розповіла завідувач відділу Чернівецької універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Івасюка Галина Добровольська.

Після перегляду відбулося обговорення фільму. Були присутні представники ОБСЄ. Чернівчани запевнили, що їх вразила ця кінострічка.

«Надзвичайно важливо, що бібліотекарі та фахівці системи безоплатної правової допомоги продовжують проводити заходи, завдяки яким буковинці більше дізнаються про свої права, особливо молодь. Старше покоління виросло в Радянському Союзі. Догми, які нам нав’язували, залишили свій слід. Заходи правового спрямування важливі для молоді, особливо для дітей, оскільки саме від них залежить майбутнє нашої країни. Чим більше вони знатимуть про свої права, тим легше їм буде відстоювати свою позицію та переконання, тим вони будуть сильнішими і, відповідно, буде сильнішою наша держава», - поділилась враженнями чернівчанка Марина.

Подібні заходи у приміщенні Чернівецької універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Івасюка відбуватимуться і надалі. Нагадаємо, там щомісяця у рамках засідання клубу Docudays Ua всі охочі мають змогу переглядати документальні кінострічки про права людей.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).

Джерело: http://chernivtsi.legalaid.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=1563%3Aborotba-dzhamaly-u-chernivtsiakh&catid=24&Itemid=136&lang=ua

1