Болить спина? Не поспішайте з медикаментами

Болить спина? Не поспішайте з медикаментами

06.04.2017, 21:11

Медичний центр “Меднеан” лікує мануальною терапією у поєднанні з фізіотерапією

 Весна – час загострення хвороб. А якщо болить спина чи суглоби – це ще й постійна реакція на зміну погоди. У наш час важко знайти людину, у якої хребет був би повністю здоровим. Тим більше, коли сучасні люди – це здебільшого люди офісу, і годинами не встають з-за робочого місця. Якщо спина вже таки непокоїть, її треба лікувати, якщо ж, слав Богу,  ще ні,  все ж варто хоча б раз на рік присвятити  тиждень фізіотерапії – масажу, кінезітерапії, підводному масажу…Адже таким чином хворобу спини і суглобів можна попередити.

Головний лікар центру “Меднеан” , невропатолог і мануальний терапевт Андрій Нечай,  ще багато років тому зрозумів ефективніть мануальної терапії у лікуванні хребта. І сьогодні на Буковині вважається одним із кращих фахівців у цій галузі. Він розповідає, більшість його пацієнтів – це    умовно здорові люди:  болить  шия, спина, турбує вегето-судина дистонія… І це все у віці від 30 до 60 років.

Сьогодні у центрі “Меднеан”, що розташовується на мальовничій горі Цецино,  люди лікують хребет і суглоби, проходять реабілітацію після інсультів, жінки корегують фігуру, проходять тут реабілітацію і військовослужбовці, які отримали поранення у зоні  АТО . Заїжджі пацієнти мають можливість жити у готелі центру.

У лікуванні хребта у центрі застосовують головний  метод  – мануальну терапію. Вона є тут основою лікування. Інші методи для того, аби прискорити одужання, зняти запальний процес, зняти біль, тобто комплексно підходити до даної проблеми.

Світлина від BukNews.

 Грижі, спину і суглоби лікують … руки

 Центр лікування хребта та суглобів "Меднеан" – це приватна ліцензована клініка, де основними напрямками роботи  є лікування захворювань хребта і периферичної нервової системи, яка прямо залежить від стану хребта, а також запальних і дегенеративно-дистрофічних захворювань суглобів. Також медичний центр "Меднеан" проводить реабілітацію опорно-рухового апарату і спортивну реабілітацію після травм, переломів кісток, розтягнень та розривів сухожиль та зв'язок.

Лікування хребта включє в себе вплив безпосередньо на причину хвороби, і цим методом є мануальна терапія. В медичному центрі "Меднеан" мануальна терапія проводиться досвідченим спеціалістом, невропатологом. Це -  Андрій Нечай, який, власне,  є засновником, головним лікарем і директором центру.

Як відомо, мануальна терапія – це методика, яка впливає руками лікаря на сегменти хребта, м’язи та зв’язки, а також м’які тканини. Але основною точкою прикладання є хребет та суглоби. Мануальна терапія усуває блоки у великих суглобах або в міжхребцевих сегментах, усуває зміщення хребців, дозволяє звільнити нервові корінці,  і тим самим усунути причину розвитку запальних станів периферичної нервової системи: радикуліт, радикулопатія, корінцевий синдром, міжреберна невралгія, плексит, защемлення та запалення сідничного нерва.

Протрузія та міжхребцева грижа також піддаються лікуванню з допомогою мануальної терапії. Правильне її застосування разом з фізіотерапевтичними процедурами позитивно впливає на регресію грижі і дозволяє обійтись без операції. Лікування остеохондрозу передбачає не виліковування його, а боротьба з його ускладненнями і призупинення його прогресування. Адже остеохондроз вилікувати не можливо. Це фізіологічний процес старіння, який під впливом певних причин починається в більш молодому віці.

 Для лікування суглобів в центрі застосовується також мануальна терапія, а замість медикаментів -  фізіотерапія з допомогою сучасного обладнання. Наприклад, лікування артрозу суглобів включає в себе стимуляцію регенерації хрящової тканини з допомогою спеціального світлового променю. Це лазеротерапія, яка використовує низько інтенсивне лазерне випромінювання, а також більш потужні методики – HILT-терапія та лазерна терапія MLS.

Також для реабілітації суглобів застосовується ультразвукова терапія, магнітотерапія, електротерапія. При необхідності проводиться витягування суглобів. Високою ефективністю для лікування хребта та суглобів володіє ударно-хвильова терапія. Проводяться теплові процедури, локальна кріотерапія, гідромасаж, озонові ванни.

 Що є ефективним у боротьбі з болем?

 Разом із мануальною терапією ефективними методами у лікуванні спини  є: ультразвукова терапія, яка  усуває основні складові запального процесу, а саме біль та набряк, також усуває м’язовий компонент. Електротерапія застосовується для розслаблення чи стимуляції м’язів спини, залежно від потреби.

Особливо слід відзначити переваги лазеротерапії. Це сильний біостимулятор, який посилює регенерацію тканин, в тому числі і відновлення хряща та нервової провідності, що має велике значення при дегенеративно-дистрофічних змінах структур хребта та нервової тканини. Також вона є чудовим знеболюючим та протизапальним фактором.

Лікування захворювань спини передбачає також застосування різних ванн, гідромасажу, при необхідності проводиться підводне чи сухе витягування хребта, ефективно застосовується ручний та механічний масаж. Високою ефективністю володіє ударно-хвильова терапія, високотонова терапія, кінезотерапія. Важливим фактором в процесі терапії та профілактики захворювань хребта є лікувальна фізкультура.

Лікування суглобів - це захворювання, яке  є складним процесом, яке потребує терпіння з боку пацієнта, а також професіоналізму лікаря. Адже дегенеративні процеси хрящової тканини, що відбуваються в суглобах при артрозі, потребують тривалого і комплексного лікування.

Високою ефективністю в лікуванні хвороб суглобів володіє ударно-хвильова терапія, яка дозволяє відновити рух, зняти больовий синдром, покращити трофіку тканин і, найважливіше, розбивати патологічні відкладення солей кальцію. Звісно, не йдеться  про повернення молодості, але, по суті, це ремоделювання (оновлення) суглобових поверхонь.

Також для відновлення внутрішньо суглобового хряща та знеболення проводиться лазеротерапія суглобів. Інколи вона здатна творити дива. Впливаючи на клітини шляхом збудження всіх процесів обміну в них, лазерний промінь приводить до прямого посилення регенерації тканин. В медичному центрі застосовуються різні лазерні установки. Це і низькоінтенсивний лазер,  і MLS терапія, а також і більш потужніший HILT-лазер. Він має більшу глибину проникнення, що дозволяє впливати глибоко в суглобову щілину. Суглобовий біль будь-якого  походження ефективно знімається цим методом.

Ультразвукова терапія суглобів є незамінним помічником при артрозах з вираженими набряками, при артриті та бурситі, в тому числі і при ревматоїдному артриті. Ультразвукова хвиля змінює фізичний стан внутрішньосуглобової рідини, тобто, із більш в'язкого стану вона переходить в рідкіший, що сприяє її всмоктуванню та зменшенню набряку. Крім того, вона покращує проникну здатність синовіальної оболонки, що прискорює резорбцію внутрішньосуглобового випоту.

Дуже хороший результат дає застосування на суглоби екстремальних температур, наприклад, локальної кріотерапії. Різке зниження температури приводить до раптового спазму судин та  їх компенсаторного розширення і посилення кровопостачання цієї ділянки. Також важливим є той факт, що кріотерапія є сильним стимулятором, який приводить організм до стану міні-стресу і посилює всі біологічні процеси. Це і протизапальний ефект,  і імуномодуляція, а також знеболення.

Застосовуються і інші види лікування: вигрівання, магнітотерапія суглобів в постійному та імпульсному режимах, електротерапія, інфрачервона сауна, гідромасаж, озонові ванни та інші. Після процедур пацієнтам рекомендується дозоване навантаження, та профілактичні курси в періоди весняно-осінніх загострень.

 Розповімо коротко про методи лікування

Світлина від BukNews.

 Лікування рухами і невагомістю

 Кінезотерапія  - це методика лікування рухом, як в активному, так і в пасивному режимі. Кінезотерапія на системі "Редкорд" – це сучасний та ефективний метод, з допомогою якого проводиться лікування захворювань хребта, а також лікування суглобів та реабілітація після травм, операцій та перенесеного інсульту. Крім того, цей метод активно застосовується і з профілактичною метою для попередження розвитку захворювань та формування м’язевого корсету.

Відомо, що біль в спині викликає спазм м’язів в якості захисного механізму, який потім призводить до перенапруження цієї м’язевої групи та виключенню із роботи інших, м’язів антагоністів, особливо глибоких. Це приводить до порушення рухового стереотипу, зміни положення тіла та неможливості виконувати ті чи інші рухи. Хворий сковується у вимушеному положенні для того, щоб максимально знерухомити хвору ділянку.

Кінезотерапія з допомогою системи "Редкорд", яка активно застосовується в медичному центрі "Меднеан", дозволяє усувати м’язовий дисбаланс за рахунок розслаблення одних м’язів та стимуляції інших. Активне пропрацювання патологічної ділянки усуває больовий синдром, посилює кровопостачання, підвищує тонус м’язів, які були виключені із роботи. Це дає можливість відновити руховий стереотип та повернути хворого до нормальної життєдіяльності.

З допомогою функціонального ліжка тіло пацієнта займає певне положення і з допомогою підвісної системи він фіксується в цьому положенні. Після цього функціональне ліжко опускається і хворий опиняється у підвішеному стані. Такий стан часткової невагомості забезпечує розвантаження м’язів та патологічних ділянок і дозволяє виконувати спеціальні вправи без особливих зусиль, навіть при наявності вираженого больового синдрому.

Світлина від BukNews.

 Масаж під водою – розслабить і покращить кровообіг

 Гідромасаж – це водна процедура,  під час якої занурене у ванну тіло хворого масажується струменем води, що подається по шлангах під тиском.

Процедури гідромасажу дуже корисні, оскільки покращують кровотік і циркуляцію лімфи, посилюють обмін речовин, а також активізують і нормалізують трофічні процеси в тканинах. Це призводить до усунення больового синдрому, зменшення запалення, прискорення заживлення тканин.

Гідромасаж застосовується для лікування суглобів та захворювань хребта, лікування м'язів і всього опорно-рухового апарату в цілому, а також при нейропатії, м'язовій дистрофії, при порушенні жирового обміну, дитячому церебральному паралічі, тощо. Часто застосовується для лікування міжхребцевої грижі та протрузії.

Гідромасаж має загальнооздоровчий і зміцнюючий вплив на організм. Це пов'язано з тим, що покращується тонус м'язів, активізуються і прискорюються обмінні процеси, а також поліпшується циркуляція крові.

Також гідромасажні ванни мають чудовий антицелюлітний ефект, що в поєднанні з такими методами, як інфрачервона сауна та пресотерапія дає чудові результати. Варто окремо згадати і про розслабляючий ефект гідромасажу - він знімає напругу, допомагає боротися зі стресом і зміцнює імунітет.

Світлина від BukNews.

Біль усуне електричний струм

Електротерапія , в  основі  якої  -  пропускання електричного струму через тканини для стимуляції нервів і м’язів, застосовується  в комплексному лікуванні захворювань суглобів та хребта. Процедури електротерапії, що застосовуються в медичному центрі "Меднеан", абсолютно безпечні. Вони не викликають подразнення шкіри чи опіків, на відміну від старого методу електрофорезу, та не потребують спеціальних захисних розчинів на електроди. Електротерапія забезпечує знеболюючий ефект за рахунок перезбудження периферичних нервів, що, по одній із теорій виникнення болю, приводить до блокування передачі больових імпульсів до центральної нервової системи. Крім того, розслаблення м'язів приводить до зменшення тиску на нервові волокна, що теж дає заспокійливий вплив.

Стимуляція м'язів сприяє посиленню притоку крові до них і, відповідно, до оточуючих тканин. Наприклад, стимуляція м'язів спини сприяє посиленню кровообігу не лише в них самих, а й у структурах хребта, що опосередковано сприяє покращенню трофіки міжхребцевих дисків та благоприємно впливає на процес лікування міжхребцевої грижі чи протрузії, а також для профілактики прогресування остеохондрозу.

…І рухливість суглобів покращиться

Ударно-хвильова терапія -  це потужний засіб допомоги хворим, які страждають артрозами, мають п'яткові шпори і використовується в комплексному лікуванні інших хвороб. Метод ударно-хвильової терапії є одним із найсучасніших  методик лікування опорно-рухового апарату. Він  дозволяє руйнувати молекулярну структуру патологічних відкладень солей кальцію на суглобових поверхнях, в зв'язках, м'язах, що приводить до поступового їх виведення. Клінічно це проявляється покращенням рухливості в суглобах, зменшенням або зникненням больового синдрому за рахунок надлишкового подразнення нервових закінчень, зменшення "хрускоту" в суглобах. Крім того сильний акустичний вплив на тканини приводить до розширення судин і, відповідно, покращенню живлення тканин.

Світло, що лікує

Лазеротерапія – це унікальна технологія, яка полягає в цілеспрямованому впливі підсиленого світлового пучка на тканини, що має сильний біостимулюючий вплив. Цей вплив є досить вагомим чинником як для заживлення тканин (переломи кісток, пошкодження зв’язок, сухожилків, м’язів), так і для відновлення (відновлення структури хряща, нервової провідності і ін..).

Новим напрямком в лазеротерапії є HILT-терапія, яка є незамінною для лікування міжхребцевої грижі.HILT-терапія - це лікування лазером високої інтенсивності. HILT-терапія була запатентована в США в 2003 році. Це була свого роду технічна інновація, яка також стала і терапевтичним методом. Це абсолютно новітній метод лазерного лікування, який дає змогу відновлювати структуру хряща без інвазивного втручання.

Холодом по болю

Локальна кріотерапія – це метод терапевтичного впливу на тканини організму за допомогою кріогенних газових засобів при вкрай низьких температурах. Цей метод був запропонований в середині сімдесятих науковцем Ямаучі, і він став проривом у медицині.

При локальному впливі кріотерапії досягається  максимальна ефективність саме в момент спазму капілярів, які знаходяться в поверхневих шарах шкірних покривів. Експозиція значення не має, головне чим пошвидше відвести тепло від оброблюваної ділянки. Температури, які вважаються ідеальними для досягнення ефекту - найбільш приближені до абсолютного нуля.

Процедура має широкий спектр застосування, зокрема: лікування суглобів, лікування міжхребцевої грижі та протрузії, спортивна реабілітація. Застосовується для зняття больового синдрому різної локалізації. Також може використовуватися для омолодження, проводиться корекція фігури.

Процедура з використанням апарату CrioJet Air С600 дозволяє зменшити або взагалі відмовитися від вживання лікарських препаратів. Процедура аерокріотерапії проводиться безболісно і вкрай безпечно.

Світлина від BukNews.

- “Звісно, у нас  є плани розширятися, - каже засновник і головний лікар центру “Меднеан” Андрій Нечай. -  Бо хотілося би надавати більше послуг людям, надавати їх якісно. Тут, на горі Цецино,  є певний склад повітря, води і певні зовнішні фактори, які сприяють одужанню”.

Хтось може запитати, чи мануальна терапія і фізотерапія – панацея? В якійсь мірі - так. Однак за умови, що після лікування чи профілактики ви будете багато рухатися, уникати стресів, робити розрядки на роботі в офісі. І, звісно, гімнастика, плавання та легкі види спорту – це те, що має стати життям  сучасної людини.

1


КОМЕНТАРІ (2)

Народ!!! Цього "лікаря" треба обходити десятою дорогою, він просто калічить людей!!! Шарлатан!!!

avatar

Чернівчанинвін прото калічить людей!!!

06 квітня 2017 23:46

avatar

Наталія Фещук

07 квітня 2017 14:10