Боянівська Маланка — 2015 (фоторепортаж)

Боянівська Маланка — 2015 (фоторепортаж)

08.01.2015, 00:37

Кожного року саме 7 січня на Різдво Хрестове у селі Бояни, Чернівецька область, проводять свій місцевий карнавал, а саме свято Маланки.

Трохи історії села:

Село Бояни знаходиться на шляху з Хотина до Чернівців, славиться своєю древньою історією. З архівних джерел нам відомо, що село з такою назвою було власністю поміщика по імені Тебуч з кінця 19 століття.

Бояни вперше згадуються 4 лютого 1523 році. Коли Воєвода Молдавії Штефаніц вручив грамоту писарю Іванку про володіння Боянул Маре, тобто, «Великого Бояна». Через п'ять років замість колишнього власника з'явився новий. До речі, у Івана село відібрали за зраду. Петро Рареш подарував «село на Пруті», тобто, Великий Боян, коменданту Хотинської фортеці Іону Стирчеі братові його Міхулу. Ця родина була власником села аж до початку 18століття.

Але повернемось до сьогодення саме Маланки.

Вже традиційно з різних кутків села  маланкарі  боряться за кращий костюм, виконаний танець та безумовно кращу колядку.

Про музикантів. В селі є й свої, але на всі ватаги їх не вистачає - доводиться наймати гастролерів. Музичні інструменти тут різні від труби і барабана до скрипки і баяна. Не так просто грати заїжджим музикантам спочатку вивчити потрібні мелодії та війти в такт, як кажуть музиканти.

На святі звучала румунська народна музика. Виряджені були одягнені в традиційні для села Бояни костюми колядників, в елементах яких щедро використовуються намиста, бісер, китиці, хусточки, квіточки і рюші. На обличчях деяких ряжених були одягнені маски вовків, вампірів, орків і іншої нечисті.

Від розмаїття народних і яскравих святкових костюмів часом рябіло навіть в очах.

Тут на протязі багатьох століть проживають трудолюбиві люди різних конфесій, які вміють гарно працювати та відпочивати.

Степан Карачко, краєзнавець

1