Боже, умиротвори буковинських старообрядців

Боже, умиротвори буковинських старообрядців

28.12.2018, 10:26

У стані буковинських старообрядців, котрі через темінь віків пронесли свою патріотичну вірність древлєправославній церкві, останнім часом розпалюються смута, розбрат, які не об'єднують мирян, а навпаки віддаляють береги. 

Сьогодні це вочевидь спостерігається в общині Чернівецької старообрядницької громади з церквою Різдва Пресвятої Богородиці, де тривалий час настоятелем служив священоієрей Леонтій. 

Служив. Однак відтоді, коли з Білокриницьких храмів були викраденні безцінні старожитності, датовані ХІV - XVI століттями, на що отець Леонтій мав свою думку, спочатку він був позбавлений сану безпосередньо митрополитом Московським та всія Русі РПСЦ Корнілієм, а зовсім недавно навіть відлучений від церкви новим предстоятелем Української православної старообрядницької церкви, архієпископом Никодимом. Аби знав як висуватися!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Гнида бандерівська”: чернівецького священика-патріота звільнили з Російської Православної Старообрядницької Церкви

Ясна  річ, що позиція високопоставлених отців в старообрядницькій церкві не прийшлася до душі чернівецьким вірянам, храм яких без аргументованих пояснень то закривали, то відкривали. Тому на своєму зібранні старообрядницька громада Чернівців ухвалила свій власний статут, що дозволяє проводити церковну діяльність незалежно від волі керівництва Московської митрополії та УПСЦ, щоправда з починошануванням їх святостей, включаючи зарубіжного митрополита Леонтія. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада церков підтримала буковинського священика, відстороненого у Росії за проукраїнську позицію, а Павлюк заслухає звіт правоохоронців щодо нестачі 77 найменувань у храмах с. Біла Криниця

Як розвиватимуться подальші події в стані буковинських старообрядців, ясна річ, покаже час. Та віриться, що станеться на добро у старообрядців з витоків найдавнішої в православ'ї старообрядницької конфесії. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Старообрядницька громада у Чернівцях заявила про розрив взаємин із Московською митрополією

Боже, умиротвори буковинських старообрядців! Бодай в ім'я засновників Білокриницької митрополії, пресвятих Павела та Алімпія - митрополитів-послідовників, котрі своїм служінням прославили Білу Криницю на весь білий світ.  

Іван АГАТІЙ, Заслужений журналіст України

1


КОМЕНТАРІ (2)

Бракує логіки сему писанню.

avatar

Антон

28 грудня 2018 19:42

Болить душа Івана за Москву. Отець Леонтій з парафіянами вчинили по-українськи - геть від Москви. Українці, румуни і молдовани, беріть приклад!

avatar

В. Козьмик

28 грудня 2018 21:11