Близький буковинцям Фірташ у першій десятці: 'золота сотня' найбагатших українців за рік подвоїла свої статки

Близький буковинцям Фірташ у першій десятці: "золота сотня" найбагатших українців за рік подвоїла свої статки

11.11.2021, 09:08

Журнал НВ представляє щорічний рейтинг 100 найзаможніших українців, складений спільно з інвестиційною компанією Dragon Capital. Перші місця у ньому посіли Рінат Ахметов, Віктор Пінчук та Вадим Новинський.

Загальний капітал «золотої сотні» становить $47,4 млрд — це найвищий показник з 2014 року, хоча він ще дуже не досягає довоєнного 2013-го, коли їхні загальні статки оцінювалися в $67 млрд. А рекордним для найзаможніших українців був 2011-й — $83,7 млрд.

Вісім бізнесменів із рейтингу 2021 року контролюють майже всю металургію та хімічну промисловість країни. Усі вони розмістилися у верхній частині «золотої сотні». Їхні статки Dragon Capital оцінив у $22,2 млрд, а це десь половина від усього рейтингу. Зараз у списку 10 мільярдерів проти торішніх восьми та 90 мультимільйонерів. Сім із Топ-100 пішли в мінус, 93 — у доволі відчутний плюс.

Також цьогоріч рейтинг поповнився 13 новачками, поміж яких зірки інноваційної економіки: Влад Яценко (№ 8) зі своїм фінансово-технологічним бізнесом Revolut та Максим Поляков (№ 14), співвласник космічної компанії Firefly Aerospace, яка працює на ринку США.  

Перша десятка найзаможніших українців 2021 року має такий вигляд:

  1. Рінат Ахметов, СКМ — 11 млрд 544 млн доларів;
  2. Віктор Пінчук, EastOne Group — 2 млрд 603 млн доларів;
  3. Вадим Новинський, Smart Group — 2 млрд 440 млн доларів;
  4. Петро Порошенко, Roshen — 1 млрд 522 млн доларів;
  5. Костянтин Жеваго, Ferrexpo — 1 млрд 497 млн доларів;
  6. Олександр та Галина Гереги, Епіцентр-К — 1 млрд 462 млн доларів;
  7. Ігор Коломойський, Приват — 1 млрд 401 млн доларів;
  8. Влад Яценко, Revolut — 1 млрд 277 млн доларів;
  9. Геннадій Боголюбов, Приват — 1 млрд 170 млн доларів;
  10. Дмитро Фірташ, Group DF — 1 млрд 71 млн доларів;

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фірташ дотиснув Україну: Київ виділив майже 9 мільйона гривень на відновлення газопроводу «Джурів-Банилів»

Потрібно більше уваги приділяти енергоефективності, а не платити за російський газ як за бідних, так і за багатих, - колишній соратник Президента Ющенка розкритикував маніпуляцію зі зниженням тарифу на тепло у Чернівцях

Мер Чернівців Клічук підклав плече і розділив з державою навантаження на бюджет, а Горда з "Чернівцігазу" - ні

Буковинці щороку сплачують "Чернівцігазу" 200 мільйонів грн, в яких є частка на утримання і відновлення зруйнованих мереж, а Горда рік ховається і каже, що це державна труба, - ОДА 

Україна заплатить, Фірташ і Горда зароблять: Осачук поклопотав перед Зеленським за буковинську громаду, яка висловила йому недовіру

Горда підставив Осачука під ще одну недовіру

"Нам не вибратися із олігархічної дупи, хоч би що нам обіцяли": передвиборча обіцянка "Слуги народу" Олени Лис захистити чернівчан від свавілля газового монстра так і залишилася на папері (ОНОВЛЕНО)

“Ganz falsch!” "Молодіжного центру Чернівців "Резиденція молоді"

У Чернівцях фірташівський "Чернівцігаз" "відмивається" за рахунок видатних українців

Клічук послав Бешлея до його "патрона" Фірташа за дешевим газом для чернівчан

Журналіст Петро Кобевко кличе на суд проти Росії і Фірташа 

Повний рейтинг доступний за посиланнямВипуск журналу №41 від 4 листопада 2021

Автор: Олександр Пасховер 

За рік статки учасників рейтингу топ-100 зросли до $47,4 млрд. Це найвищий показник з 2014 року (Фото: НВ)

 Стан Золотої сотні українців за рік виріс майже на половину, причому кожен п'ятий її учасник заробляє мільйони в IT-секторі, пише журнал НВ.

 Рекордсмен України, флагман металургійної величі, перлина у короні бізнес-імперії Ріната Ахметова (№1 у списку) та Вадима Новинського (№3). Це все Метінвест — одна з найдорожчих компаній країни з позначкою $9 млрд. Саме вона підняла Ахметова на недосяжну висоту першого місця на п'єдесталі мільярдерів у рейтингу НВ та інвесткомпанії Dragon Capital найбагатших українців.

«Як ми жартували, ти можеш нічого не оцінювати, окрім однієї компанії, — не жартує Андрій Бесп'ятов, керуючий директор, голова аналітичного департаменту Dragon Capital [Видавець НВ]. — Торік він [Метінвест] був приблизно вдвічі дешевшим».

 Минулого року все було інакше. Тоді COVID-19 руйнував економіку, тепер, розігріта вакцинацією, вона активно відновлюється. Минулого року у світі виникали парадокси відсутності попиту – ф'ючерс на американську нафту навесні 2020-го знизився до мінус $38 за барель. Тобто продавцю треба було доплатити, щоб у нього вибрали нафту, яку через надлишок не було де зберігати. Тепер той самий барель продають за ціною понад $80.

США, Індія, Японія благають країни ОПЕК+ прискорити нафтовидобуток, щоб зупинити шалене подорожчання. Паралельно із цим вартість 1 тис. куб. м газу з $505 у серпні вже в жовтні досягла рекордної позначки $1,9 тис. Така кардіограма ринку загрожує тромбозом світовій економіці та судомами промисловості України. Але це згодом.

Світ приходить до тями від COVID-19, відновлює попит, купує авіаквитки, бере іпотечні кредити. 2021-го традиційний український сировинний експорт подорожчав десь удвічі: руда, метали, зернові не гірші за газ і нафту збагачують своїх власників.

Хмарний прогноз, що так добре буде не завжди, чують не всі. «Більшість бізнесу перебуває в ейфорії, — іронізує Сергій Фурса, заступник директора Dragon Capital. — Якщо така вечірка, усім слід танцювати», - пише https://biz.nv.ua/markets/samye-bogatye-lyudi-ukrainy-kak-chuvstvuyut-sebya-ukrainskie-kapitalisty-v-2021-godu-50193715.html

Колаж газети Час

1