Близькість до «Рідного міста» і популізм: чим запам’ятався депутат Кандиба, якого «взяли» на хабарі

Близькість до «Рідного міста» і популізм: чим запам’ятався депутат Кандиба, якого «взяли» на хабарі

15.11.2017, 16:42

Учора, 14 листопада, правоохоронці у Чернівцях затримали на хабарі розміром 1,2 тис доларів США депутата Чернівецької міськради.

Як зазначає прес-служба управління захисту економіки Нацполіції в Чернівецькій області, обранець через посередників вимагав у місцевого жителя таку суму за сприяння в оренді комунального майна.



Зазначається, що фігуранти справи отримали неправомірну вигоду за сприяння у перемозі в конкурсі щодо оренди комунального майна.

Близькість до «Рідного міста» і популізм: чим запам’ятався депутат Кандиба, якого «взяли» на хабарі


Водночас депутат Чернівецької міськради від фракції "Свобода" Назар Моклович у своєму дописі у Facebook зазначив, що в отриманні хабара підозрюють його колегу по фракції Андрія Кандибу.

Близькість до «Рідного міста» і популізм: чим запам’ятався депутат Кандиба, якого «взяли» на хабарі





Моклович назвав цю справу "політичним переслідуванням".

"Андрій Кандиба неодноразово викривав зловживання в департаменті освіти Мартинюка (керівника департаменту Сергія Мартинюка, - авт.) та інших підлеглих Каспрука (міського голови Олексія Каспрука, - авт.), і давав негативну оцінку роботі мера", - повідомив Моклович.

"Поліція та влада, замість боротьби з контрабандою, незаконними вирубками лісу, мільйонними зловживаннями під час тендерів, займається політичними переслідуваннями", - додав депутат. 

Заява Чернівецької обласної організації ВО "Свобода" щодо Андрія Кандиби

 15 листопада 2017 року у ЗМІ з'явилася інформація з посиланням на прес-службу управління захисту економіки в Чернівецькій області про те, що правоохоронці викрили на хабарі одного з депутатів Чернівецької міської ради, яким нібито є свободівець Андрій Кандиба.

 У зв'язку із підозрою Андрія Кандиби в отриманні хабаря, Чернівецька обласна організація ВО "Свобода" вимагає від працівників правоохоронних органів об'єктивного розслідування, а в разі підтвердження факту правопорушення ? забезпечення найжорсткішого покарання, відповідно до чинного законодавства.

 Водночас закликаємо ЗМІ не вдаватися до передчасних і поспішних оціночних суджень, оскільки цілком імовірно, що це затримання має політичний характер. Не виключено, що під прикриттям боротьби з корупцією керівництво міста чинить розправу над політичними опонентами та дискредитує депутатський корпус міської ради.

  Також наголошуємо, що "Свобода" ніколи не покривала й не покриватиме хабарників, бандитів чи порушників закону. У разі доведення провини Андрія Кандибу буде виключено з лав об'єднання й позбавлено депутатського мандата. Ми переконані, що жоден порушник закону не може прикриватися партійним прапором, і "Свобода" першою, в разі виявлення й підтвердження інформації щодо корупційної складової в діяльності будь-якого її члена, вимагатиме для нього якнайжорсткішого покарання. 

Журналісти molbuk.ua вирішили нагадати, чим за останні два роки запам’ятався і "відзначився" депутат Андрій Кандиба.

У більшості випадків поіменного голосування "свободівець" Кандиба демонстрував спільні позиції з партією "Рідне місто" та іншими політичними силами, які вважають себе опозиційними до міського голови Олексія Каспрука.

Близькість до «Рідного міста» і популізм: чим запам’ятався депутат Кандиба, якого «взяли» на хабарі

Так, після гучного скандалу із хабарем в управлінні освіти міськради у березні цього року, депутат Василь Продан запропонував колегам підтримати пропозицію про висловлення недовіри міському голові Каспруку, бо, мовляв мер повинен відповідати за вчинки своїх підлеглих. "За" проголосували тоді лише 19 депутатів, серед яких був і Кандиба. 

Тепер Василь Продан вважає справу Кандиби політичним переслідуванням, і, очевидно, не вимагатиме складання депутатом, підозрюваним у отриманні хабара, своїх повноважень.

Захищати Кандибу кинувся також Василь Забродський. 



Андрій Кандиба регулярно підтримував пропозиції керівника своєї фракції Андрія Ілюка щодо встановлення мораторію на підвищення вартості проїзду у громадському транспорті та подорожчання житлово-комунальних послуг. Щоправда, жоден із прийнятих мораторіїв, як і запевняли юристи мерії під час голосувань, так і не запрацював. А міський голова називав ці ініціативи "популістичними".
Близькість до «Рідного міста» і популізм: чим запам’ятався депутат Кандиба, якого «взяли» на хабарі

Депутат Кандиба фігурує також у голосуваннях за сумнівне рішення міськради, яке стосується надання приватній фірмі "Чернівецькі теплові мережі" дозволу на встановлення тарифу на теплопостачання. Це маловідоме підприємство не володіє ліцензією на надання послуг із виробництва тепла. Депутати за лобіювання цього питання "рідномістянином" Володимиром Бешлеєм, всупереч закону, мали намір затвердити підприємству вищий тариф, аніж той, що затверджений комунальному підприємству "Чернівцітеплокомуненерго".

А ось резонансне питання щодо закупівлі нових тролейбусів для Чернівців за кредитні кошти Європейського банку реконструкції та розвитку, Андрій Кандиба не підтримав.

"…Тому що ми понабирали кредитів, з якими справитися не можемо. А якщо до відсотків додадуться ще штрафні санкції, наслідки можуть бути жахливими. За два дні кинути людям папери на стіл і сказати – ідіть розберіться… На мою думку, це недопрацювання міського голови", - прокоментував він раніше свою позицію з цього питання.

До речі, однопартієць Кандиби – міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків особисто лобіював питання щодо закупівлі 35-ти низькопідлогових тролейбусів для потреб Івано-Франківська за кошти ЄБРР за ідентичними умовами, що пропонувалися і Чернівцям.

Ще один зі скандалів, до якого причетний депутат Кандиба, пов’язаний із дозволом громадській організації "Колоритна Буковина" на встановлення щотижневого ярмарку хенд-мейду на вулиці Ольги Кобилянської. 

Близькість до «Рідного міста» і популізм: чим запам’ятався депутат Кандиба, якого «взяли» на хабарі

Керівником цієї організації є Антоніна Фігель – дружина Андрія Кандиби.

У квітні цього року майстри, які створили культурно-мистецький проект "Чернівецький Фортель", пікетували міськраду із закликом до депутатів не підтримувати електронні петиції про проведення ярмарків на вулиці Кобилянської, авторами яких є представники двох організацій - "Народна допомога Україна" та "Колоритна Буковина".

За словами майстрів, їхні "колеги" під виглядом ручних виробів продаватимуть китайську продукцію та знівелюють всю працю справжніх майстрів оригінальних виробів.

Проте міськрада підтримала е-петицію на користь "Колоритної Буковини". Міський голова наклав вето на це рішення, яке обранцям не вдалося подолати.

Джерело: https://molbuk.ua/

1