Блекаут vs надія, або чи наслідуватиме України приклад Португалії, яка нещодавно закрила останню ТЕЦ на вугіллі

Блекаут vs надія, або чи наслідуватиме України приклад Португалії, яка нещодавно закрила останню ТЕЦ на вугіллі

24.11.2021, 19:00

Блекаут вуглеводневої енергетики VS надія нарешті перейти на відновлювані джерела енергії

Нещодавно вся Україна спостерігала за епопеєю з нестачею вугілля на українських ТЕС та ТЕЦ, малою генерацією енергії українськими ГЕС та відмовою Росії та Білорусі поставляти до нас вугілля. ЗМІ почали вже в повний голос говорити про те, що на нас очікує енергетичний колапс, почнуться віялові відключення електроенергії і взагалі, буде складно пережити зиму. 

Так, справи в енергетиці в нас кепські – у всякому разі з тепловою генерацією, і в разі серйозного похолодання зиму пережити країні буде досить складно. Однак, я б не був настільки песимістичним в оцінках його  впливу на Україну. Я б розглянув це скоріше як надію на те, що Україна перейде на відновлювані джерела енергії. 

Приклад Португалії, яка на днях закрила останню ТЕЦ і перестала використовувати вугілля для генерації електроенергії, надихає. Я неодноразово був у Португалії і був здивованим величезною кількістю «вітряків» та сонячних панелей у цій країні. Та і у Туреччині у 2021 році у порівнянні з 2020м стало більше вітроелектрогенеруючих установок. Тобто уряди обох країн вбивають двох зайців – зменшують кількість вуглекислого газу, виділеного в атмосферу і зменшують залежність від поставок вуглеводневого палива для виробництва електроенергії. 

Пора нарешті і Україні зробити висновки із нещодавніх подій і за прикладом Португалії поступово зменшувати рівень вуглеводневого та вугільного палива в електрогенерації. Та і економічна самодостатність нашої держави, якій не доведеться спонсорувати недружніх сусідів, теж буде на коні. 

Влад Горенюк

 

1