Бізнесові кола України та Румунії прагнуть поглиблення співпраці

Бізнесові кола України та Румунії прагнуть поглиблення співпраці

13.07.2019, 20:03

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян за участі голови Сучавської повітової ради Георге Флутура провів круглий стіл з представниками бізнес-еліти краю, на якому обговорювались перспективні шляхи розвитку двосторонніх бізнесових контактів українських та румунських промисловців і підприємців, зокрема, у царині агропромислового виробництва, у сфері рекреації та туризму.

У своєму виступі перед учасниками круглого столу Іван Мунтян зауважив, що багатомовну та полікультурну Чернівецьку область недаремно називають «українською Швейцарією» завдяки розмаїттю мальовничих ландшафтів, унікальності краєвидів та всесвітньо відомій гостинності наших краян. Такою ж заслуженою популярністю за правом користується екологічно чиста та безпечна сільськогосподарська продукція місцевих аграріїв. 

Керівник крайової представницької влади наголосив, що нагальні завдання забезпечення динамічного розвитку найбільш перспективних галузей економіки області потребують залучення значних інвестицій, створення сучасної транспортної інфраструктури, введення в експлуатацію потужних переробних підприємств. Розв’язання цих та інших проблем вимагають об’єднання зусиль на всіх рівнях – від центрального до місцевого. Чимало залежить також від конструктивних ініціатив та чіткої позиції численних неурядових організацій – таких, зокрема, як Агенція регіонального розвитку Чернівецької області.

Іван Мунтян зосередив увагу учасників зустрічі на позитивному прикладі успішної реалізації наявного сільськогосподарського та туристичного потенціалу на теренах сусіднього Сучавського повіту Румунії. У відповідь голова Сучавської повітової ради Георге Флутур подякував своєму чернівецькому колезі та другу за теплий прийом та високу оцінку його багаторічної діяльності, у тому числі – на посаді Міністра Уряду Румунії. Він анонсував проведення у вересні поточного року економічного форуму в Сучаві, до участі в якому запросив учасників сьогоднішнього круглого столу та представників Чернівецької торгово-промислової палати. Учасники анонсованого форуму, зокрема, матимуть можливість зміцнити ділові контакти з представниками торгово-промислових палат Румунії та Німеччини.    

Предметом обговорення учасників круглого столу були також питання щодо зберігання, переробки, сертифікації та квот на українську аграрну продукцію, особливості її транспортування до країн ЄС, зокрема до Румунії, та пов’язані з цим труднощі, завдання щодо створення сільськогосподарських кластерів по обидва боки українсько-румунського кордону тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іван Мунтян нагадав, що завжди підтримував розвиток національних громад нашого краю, зокрема, румунської

Керівники представницької влади Чернівецької області та Сучавського повіту Румунії також відвідали Чернівецький національний університет 

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян та голова Сучавської повітової ради Румунії відвідали адміністративний корпус Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, розташований на територіїколишньої резиденції буковинських митрополитів. Вони оглянули архітектурний ансамбль резиденції, мали змістовну зустріч з ректором одного з кращих вишів України паном Романом Петришиним. Георге Флутур привітав очільника ЧНУ з нагоди обрання та призначення на високу ректорську посаду та запросив його на міжнародний інвестиційний форум, який незабаром відбудеться в Сучаві. 

Іван Мунтян, Георге Флутур та Роман Петришин обговорили перспективи міжнародного співробітництва ЧНУ. Провідний вищий навчальний заклад Західної України тісно співпрацює з 19-ма університетами сусідньої Румунії, в тому числі – з Сучавським університетом імені Штефана чел Маре.

Учасники зустрічі дійшли висновку, що реалізація транскордонних програм та проектів у царині науки та вищої школи є неодмінною складовою євроінтеграційного вектору розвитку України. Керівники двох партнерських регіонів подякували за теплий прийом та побажали нових успіхів у щоденній, самовідданій праці на благо української науки та освіти.

1