Бізнес вже можна перевіряти: Ксенія Ляпіна у Чернівцях розповіла підприємцям, як себе захищати

Бізнес вже можна перевіряти: Ксенія Ляпіна у Чернівцях розповіла підприємцям, як себе захищати

26.06.2018, 17:33

З робочим візитом у Чернівецькій області перебуває голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна.

Перш за все посадовець, зустрілась з в.о. голови обласної державної адміністрації Ігорем Богатирцем, керівником апарату облдержадміністрації Олегом Стецевичем та директором Департаменту регіонального розвитку ОДА Віктором Подорожнім.

 Основна тема, яка привела Ксенію Ляпіну в обласні центри, це зустрічі з бізнес-спільнотою для обговорення зняття мораторію на перевірки. «Як підприємець може захистити свої права під час здійснення державного нагляду (контролю) – це ключовий акцент, який хотілося б обговорити сьогодні з бізнесовим колом Чернівецької області", - зазначила посадовець.  

Нагадаємо, мораторій на перевірки бізнесу, введений в серпні 2014 року, не поширювався на планові фіскальні перевірки, але при цьому, вважали експерти, був важливим методом підтримки бізнесу на період реформи регуляторної системи в Україні. Даний мораторій також мав на меті забезпечити реформу контролюючих органів. За чотири роки зміни знаходяться на фінальній стадії, адже дієві контролюючі органи з новими підходами вже сформовані. 

Тепер обмеження завершилося, діє лише частковий мораторій на перевірки діяльності підприємств. "У 2018 році законодавець увів частковий мораторій, і своєю постановою Кабінет Міністрів України затвердив перелік установ, які можуть проводити як планові, так і позапланові перевірки. Це установи, які можуть проводити масові види контролю, зокрема Держпродспоживслужба, установи, що перевіряють безпеку праці, промислову  безпеку, захист прав споживачів, якість та безпечність харчових продуктів – вони на сьогодні не є під обмеження мораторію. Наша голова мета – довести до бізнесових кіл інформацію, що установи, які знаходяться поза обмеженням мораторію, не можуть здійснювати перевірки хаотично».

За словами Ксенії Ляпіної, Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» чітко визначив процедуру та, головне, права суб'єкта господарювання в процесі контролю та обов'язку контролюючого органу. Це своєрідний процедурний кодекс. «Цей документ закладає основи захисту підприємцями своїх прав. Це єдиний закон, який виділяє не права контролюючих органів і зобов’язання суб’єктів господарювання, а навпаки – права бізнесу і вимоги до контролерів дотримуватись процедур, норм і правил у ході здійснення державного нагляду та контролю, - зазначила голова Державної регуляторної служби України. - Щоб досягти привести законодавство функціонування нормативної бази, яка створена за європейським зразком, потрібно докласти чимало зусиль, зокрема спільно із підприємцями».

Ксенія Ляпіна зауважує, що сьогодні контролюючи органи часто забувають про свої обов'язки і порушують процедури. Підприємці повинні бути готові себе захистити. 

"Якщо в ході незаконної перевірки фіскальні служби наклали штраф, тоді той штраф незаконний. Підприємцям треба привести нормативно базу в дію, і зробити це можна лише спільними зусиллями. Сьогодні в судах досить уважно розглядають такі процедури. Суд і скарга в регуляторну службу - те, що може зробити підприємець" - додала чиновниця. 

Уніфіковані акти, тобто перелік питань, за якими здійснюють перевірки, є на офіційному сайті. Підприємець може провести самоперевірку. Також на сайті є всі планові перевірки, крім фіскальної служби. Підприємець може дізнатися, коли буде в нього перевірка. Позачергова перевірка може проводитись за чітко передбаченими законом підставами, зокрема, після звернення громадянина, прокуратури, влади тощо. В будь-якому випадку такі перевірки не є хаотичним. Вони чітко спрямовані на конкретну, точкову перевірку.

"Сам підприємець не може вивчити все законодавство. Великі підприємства можуть собі дозволити утримувати юриста, а малий – ні. Тож у цивілізованих країнах це робиться через асоціації і об’єднання. Ми закликаємо підприємців активно брати участь у роботі таких об’єднань",- каже Ксенія Ляпіна. 

Окрім того, поінформовано, що у Державної регуляторної служби України є повноваження перевірити контролера щодо дотримання процедури за скаргою підприємця.

Джерело: http://acc.cv.ua/ та bukoda.gov.ua/

1