Слідство не знає, чи Білика, який подався у біга, позбавлять депутатського мандата, а вибори оголосять недійсними (+2 відео)

Слідство не знає, чи Білика, який подався у біга, позбавлять депутатського мандата, а вибори оголосять недійсними (+2 відео)

10.11.2015, 20:58

Про це під час прес-конференції розповів заступник начальника головного управління Національної поліції області Олександр Чубей.

-          Кримінальне провадження відносно кандидата в депутати Білика, який організував підкуп виборців  і за якого потрібно було голосувати,  перебуває зараз на розслідуванні у слідчому управлінні УМВС України в Чернівецькій області, - сказав заступник начальника головного управління Національної поліції області Олександр Чубей.

 Про це повідомляє кореспондент BukNews.

 -          28 жовтня йому було винесено і оголошено підозру. А вже 29 жовтня громадянина Білика Ростислава Романовича, який був кандидатом у депутати і який організував підкуп виборців, було оголошено у розшук. На даний час, за нашим клопотанням, Шевченківський районним судом винесено ухвалу про затримання його з метою приводу до суду для обрання запобіжного заходу.

Відповідаючи на уточнююче запитання, пан Чубей пояснив, що це стандартна процедура для всіх громадян України, яких повісткою запросили для проведення слідчих дій, проте вони з різних причин проігнорували виклик. 

- Щодо обшуку, який проводився у квартирі Білика, то ми в праві були застосовувати спецпризначенців, бо у нас була інформація про можливі перешкоди в проведенні даної слідчої дії. На підставі цієї інформації слідчий виніс постанову про залучення спецпідрозділу. Ця постанова була погоджена певним прокурорм. Це норма закону і ми діяли точно у відповідності з нею. Можливо, саме завдячуючи професіоналізму цих правоохоронців, які нікуди не заходили, стало можливим провести заплановані слідчі дії. Вони обмежили доступ інших громадян, які мали намір перешкодити проведенню слідчих дій.  А все інше порожні балачки. Станом на сьогодні до прокуратури не надійшло жодної заяви щодо порушень під час проведення цих слідчих дій. Дякуючи каналу "Чернівецький промінь", усе що відбувалося транслювалося у прямому ефірі. І всі могли все бачити. Спецпідрозділ до квартири не заходив. 

Журналісти також поцікавилися, чи знайшли щось у Білика, що може свідчити про нього, як про організатора підкупу вибоців. 

- Ми можемо говорити тільки про те, що скеровано до суду. Дане кримінальне провадження стосовно громадянина Білика ще триває, тому ми не можемо говорити про все. Але те, що ми маємо під час обшуку, нами виявлені деякі речові докази, як вони в подальшому будуть розцінені, коли ми зможемо його допитати, вирішить слідство і суд, - розповів  заступник начальника головного управління Національної поліції Чернівецької області Олександр Чубей.

Де саме зараз перебуває Ростислав Білик заступник начальника головного управління Національної поліції Чернівецької області Олександр Чубей не відповів. 

- Він перебуває у розшуку, - сказав представник поліції. - Оголошений у розшук на території нашої держави. Щодо того, де він перебуває і чи володіємо ми такою інформацією, на жаль, я вам сказати зараз не можу. Це таємниця досудового розслідування. 

Слідство також не зверталося до ТВК щодо визнання недійсними виборів на дільницях, де зафіксовано підкуп виборців. Те саме посадовці сказали щодо можливого позбавлення Ростислава Білика депутатського мандата. 

- Це виходить за межі нашої компетенції, вважати вибори дійсними, чи ні, - сказав пан Чубей. 

 

1