Більшість виконаних обіцянок Каспрука стосуються політичної боротьби з опонентами, а з тими, що стосувалися безпосередньо управління містом, він впорався значно гірше, - ZN

Більшість виконаних обіцянок Каспрука стосуються політичної боротьби з опонентами, а з тими, що стосувалися безпосередньо управління містом, він впорався значно гірше, - ZN

22.10.2020, 11:05

Які обіцянки за п'ять років мер виконав, а про які забув, - йдеться у матеріалі проекту https://zn.ua/project/miscevivybory2020/chernivtsi.

У рейтингу 23 обласних міст за якістю послуг Чернівці займають передостанню сходинку. Такі результати показало велике муніципальне опитування IRI, проведене групою «Рейтинг». Чернівчани відзначають погану якість доріг і тротуарів, проблеми в блоці ЖКГ і транспортному сполученні. Краще відгукуються про роботу поліції та медичних закладів.

Не особливо успішно виконує свої обіцянки і чернівецький мер у вигнанні Олексій Каспрук. На посаді голови Чернівців він дав 62 обіцянки, з яких 47 (76%) виконав, 15 (майже чверть) — провалив, пише аналітичний портал «Слово і Діло».

За свою переривчасту каденцію Каспрук виконав обіцянку про здійснення аудиту апарату Чернівецької міської ради щодо виявлення фактів зловживання службовим становищем посадовцями. «Ми обов'язково будемо робити аудит апарату міської ради, у нас є своє контрольно-ревізійне управління (відділ невеликий), для того щоб знайти документи, які ми передамо до правоохоронних органів для аналізу і прийняття рішення», — сказав він у квітні 2019 року на місцевому телеканалі.

У результаті Державна аудиторська служба України в червні—вересні 2019 року здійснювала ревізію фінансово-господарської діяльності департаментів міськради за період з 1 січня 2017-го по 31 травня 2019 року. Перевірка проводилася за депутатським запитом Бурбака на звернення Каспрука.

Також за зверненням Олексія Каспрука, відділом контрольно-перевірочної роботи міської ради проводилися тематичні перевірки департаменту ЖКГ і низки комунальних підприємств. Очевидно, що і ці обіцянки, як і їх виконання, йдуть у контексті політичної боротьби з опонентами, що відсторонили його від влади.
 
І Каспрук виявився досить наполегливим. У тому числі і з обіцянкою повернути у власність міста земельні ділянки, які було виділено незаконно. «Я буду боротися разом з учасниками АТО, активними жителями, щоб земельні ділянки, які незаконно були отримані, повернулися у власність міста Чернівці, у власність територіальної громади», — запевнив він у травні 2019 року.
 
У вересні стало відомо, що суд скасував рішення Чернівецької міської ради про виділення в оренду 4 земельних ділянок площею 0,4662 га. Задоволено позов до міської ради і щодо повернення двох земельних ділянок, які були самовільно зайняті на вул. Хотинська, 41-п, і вул. Хотинська, 41-а.
 
Також судом розглядалися два позови про скасування рішень Чернівецької обласної ради та державних реєстраторів щодо реєстрації прав власності за Чернівецькою облрадою на земельні ділянки в провулку Текстильників, 1, і на вулиці Мусоргського, 2, загальною площею 10,7356 га, що є комунальною власністю громади Чернівців.
 
 
З обіцянками, що стосуються безпосередньо управління містом, у Каспрука очікувано гірше. Передвиборна заява про створення комунального автобусного парку так і залишилася заявою. Через чотири роки після виборів на балансі Чернівецького тролейбусного депо перебувало чотири автобуси маршруту №1 «Садгора — завод «Кварц ». У вересні 2018 року міська рада дала дозвіл на придбання автобусів великої місткості на умовах фінансового лізингу, однак авансу так і не виділила.

Сам Каспрук запевняв, що для існування комунального автобусного парку необхідно щонайменше 20 автобусів, але на момент його звільнення з посади в липні 2020 року в місті так і залишалося лише чотири автобуси.
 
Не впорався за строками Олексій Каспрук і з обіцянкою до кінця 2019 року запустити котельню на вулиці Залозецького. «Я думаю, що до кінця року (це грудень) котельня буде запущена», — запевнив мер. Але якраз до терміну виконання обіцянки для котельні лише купили новий біокотел. Однак його не змогли змонтувати до початку опалювального сезону 2019/2020 через затримку реєстрації виробника котла в державних органах України та затримку з отриманням висновку Держекспертизи на монтажні роботи. Тому монтажні роботи мали розпочатися після завершення опалювального сезону. 

 Також не виконав Каспрук обіцянки побудувати басейн у Садгорі на місці колишнього кінотеатру «Буковина». У травні 2017 року міськрада прийняла рішення про будівництво басейну та спортивного комплексу в Садгорі, проте до будівельних робіт справа так і не дійшла.

 
Джерело: https://zn.ua/project/miscevivybory2020/chernivtsi.
1