Більшість українців хочуть бачити прем'єром Яценюка, а головою Верховної Ради Турчинова

Більшість українців хочуть бачити прем'єром Яценюка, а головою Верховної Ради Турчинова

19.11.2014, 14:59

Оцінка виборів

Згідно з результатами опитування Соціологічної групи «Рейтинг», більшість (56%) вважають, що парламентські вибори 26 жовтня були скоріше вільними і чесними, натомість 28% вважають, що вибори були швидше невільними і нечесними, кожен шостий – не визначився.

Важливо, що серед тих, хто брали участь у виборах, абсолютна більшість (75%) вважають їх вільними і чесними. Тоді як серед респондентів, які на виборах не голосували, більшість (60%) вважають їх швидше невільними і нечесними.

Майже 60% очікують змін на краще у результаті проведення дострокових виборів Верховної Ради (за три місяці до виборів таких було 46%). Половина вважає, що новообраний парламент буде більш ефективним, порівняно з попереднім складом Верховної Ради, третина вважає, що нічого не зміниться, і лише 7% думають, що новий парламент буде менш ефективним за попередній.

Якби вибори Верховної Ради відбувалися б наступної неділі, то 24,5% респондентів (серед тих, хто братиме в них участь і визначився з вибором) проголосували б за Народний Фронт, 23,5% – за Блок Петра Порошенка, 12,7% – за об’єднання САМОПОМІЧ, майже 9% – за Опозиційний блок, 7% – за Радикальну партію Олега Ляшка, 6,1% – за Батьківщину. Решта партій не подолали б виборчий бар’єр: Свобода – 4,4%, Комуністична партія – 3,3%, Сильна Україна – 2,7%, Правий сектор – 2,1%, Громадянська позиція – 1,7%.

 Задоволеність діями влади

Схвалюють діяльність Президента П.Порошенка 49%, не схвалюють – 42%. Діяльністю Прем’єр-міністра А.Яценюка задоволені 52% опитаних, 40% – незадоволені.  Діяльністю Голови Верховної Ради О.Турчинова задоволені 32%, 55% – незадоволені. 

У порівнянні із опитуванням за жовтень, задоволеність в оцінці діяльності Прем’єр-міністра  і  Голови Верховної Ради покращилась (з 45 до 52% і з 27 до 32% відповідно), оцінки діяльності Президента – майже не змінилися.

 Формати коаліції

Серед можливих форматів коаліції найбільшою підтримкою користуються «Блок Порошенка – Народний Фронт – Самопоміч – Радикальна партія – Батьківщина» (19%) і «Блок Порошенка – Народний Фронт – Самопоміч» (17%), на третьому місці – формат «Блок Порошенка – Народний Фронт» (12%). Найменшою підтримкою користуються формати «Блок Порошенка – Народний Фронт – Самопоміч –Батьківщина» (9%) і «Блок Порошенка – Опозиційний блок» (5%). Натомість 20% опитаних не підтримують жоден з цих форматів, кожен шостий – не визначився.

Більшість з опитаних (50%) бачать Прем’єр-міністром України після виборів 26 жовтня Арсенія Яценюка (50%), значно менше – Юрія Бойка (6%), Андрія Садового (5%), Володимира Гройсмана (4%), Юлію Тимошенко (4%), Олега Ляшка (3%), Сергія Тігіпка (1%).

Головою новообраної  Верховної Ради бачать Олександра Турчинова (22%), менше – Володимира Гройсмана (9%) та Володимира Литвина (8%). Крім того, по 5% бачать головою парламенту Олега Ляшка та Юлію Тимошенко, 4% – Ю.Луценка, 3% – Юрія Бойка, 2% – Ганну Гопко.

На цих виборах ряд молодих політиків були вперше обрані депутатами Верховної Ради за списками різних партій. Серед них найбільше хотіли б бачити у новому Уряді Тетяну Чорновол (27%), Ганну Гопко (18%), Єгора Соболєва (17%) та Мустафу Найєма (12%). Крім того, по понад 8% бачать у новому Уряді  Вікторію Сюмар, понад 7% – Ігора Луценка, 6% – Сергія Лещенка, 5% – Світлану Заліщук, 5% – Оксану Сироїд, 3% – Андрія Лозового, 3% – Ігора Попова, майже 3% – Олену Шкрум.

Аудиторія: населення України від 18 років і старші

Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів

Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face)

Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,8%

Терміни проведення дослідження: 6 - 13 листопада 2014 р.

Фото: Яценюк Турчинов / REUTERS

1


КОМЕНТАРІ (4)

Більшість українців чхати хотіли на Яценюка та Турчинова ! 30%від 100% що мали право голосу це для кулявлобів і їх соцопитульок подейкуючих то більшість? сміх тай більш нічого))) кулявлоб вкакався фальцстартом. Бидлам сектанський здав раші Крим, про що ви плетете? Про яку більшість? циркачі

avatar

Здоровий глузд

19 листопада 2014 20:33

на перевелике наше щастя, ми до цієї більшості не відносимося

avatar

меншість

19 листопада 2014 22:38

яценюка к стенке!!! Банда ворует хуже януковоща

avatar

меньшевик самооборона

19 листопада 2014 23:47

Юра, насправді більшість їх УЗАГАЛІ В УКРАЇНІ БАЧИТИ НЕ ХОЧУТЬ!!!

avatar

Чорнею

21 листопада 2014 12:49