'Більше, ніж могли уявити': у Чернівецькому регіоні ПЕТ-пляшками, пакетами, ганчір’ям, пнями, гіллям та цілими деревами засипані 180 км прибережних смуг річок Дністер, Прут, Черемош, Малий Серет

"Більше, ніж могли уявити": у Чернівецькому регіоні ПЕТ-пляшками, пакетами, ганчір’ям, пнями, гіллям та цілими деревами засипані 180 км прибережних смуг річок Дністер, Прут, Черемош, Малий Серет

08.08.2020, 17:34
Державна екологічна інспекція перерахувала смітники вздовж прикордонних річок.

Про це повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований на своїй сторінці у Facebook.

«Проінспектували басейн прикордонних річок на території Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей. Сміття більше, ніж ми могли собі уявити», – написав Андрій Мальований.

За словами голови ДЕІ, у Чернівецькому регіоні ПЕТ-пляшки, пакети, ганчір’я, пні, гілля та цілі дерева трапляються вздовж 180 км прибережних захисних смуг та заплав річок Дністер, Прут, Черемош, Малий Серет. У Сокирянському районі виявлено ряд стихійних сміттєзвалищ: 5 – в урочищі «Кар’єр» села Непоротове, 4 – навколо насосної станції у селі Кормань. У селі Лунка Герцаївського району зруйновано міст через річку Прут, що з’єднував Новоселицький та Герцаївський райони Чернівецької області, рештки мосту знаходяться в прибережній захисній смузі.

Також у Чернівецькій області є три офіційних сміттєзвалища, що розташовані у небезпечній близькості до водойм. Як зазначив Андрій Мальований, у селі Стрілецький Кут Кіцманського району обваловане сміттєзвалище під час повені було частково підтоплено, але не розмито. У двох селах Новоселицького району – Зелений Гай і Ванчиківці – з підтоплених сміттєзвалищ сміття частково забрали води річки Прут.

Державні інспектори не мають доступу на прикордонну територію. Про забруднення в зонах відповідальності прикордонного загону по берегах річок та ліній прикордонних інженерних споруд інформацію надав Чернівецький прикордонний загін ДПС України. Наноси, завали та велика кількість сміття, довжиною від 50 м кожна у Селятині й Шепоті Путильського району, селі Куликівка Герцаївського району, місті Герца. Від села Тарасівка до села Мамалига Новоселицького району на березі ріки Прут утворилися нанесення зі сміття, гілок, дерев’яних колод, загальною довжиною біля 30 км.

На Івано-Франківщині чимало стихійних сміттєзвалищ на території Яремчанської міської ради. На узбережжі річки Прут побутові й будівельні відходи поблизу старих очисних споруд у Ворохті, відходи деревообробки й склобій по вулиці Курортна у селі Татарів, відходи деревообробки по вулиці Героїв Майдану в селі Яблуниця. У Микуличині біля річки Підстрім, притоки Прута, також звалище побутових й будівельних відходів. Біля річки Солонець поруч з перехрестям автодоріг Делятин-Коломия та Н-09 Мукачево-Львів ще одне звалище побутових відходів.

Також в Івано-Франківській області побутові відходи у прибережно-захисній смузі річки Прут у селі Шепарівці Коломийської ОТГ. І аж 10 стихійних сміттєзвалищ в селі Нижній Березів Косівського району біля річки Лючка, притоки Прута.

В Івано-Франківській області «до адміністративної відповідальності притягнуто 5 осіб на загальну суму штрафів 4 тис. 420 грн. Керівникам органів місцевого самоврядування направлено листи щодо усунення виявлених порушень до 15 серпня 2020 року», – зазначив Андрій Мальований.

«На Закарпатті на територіях басейнів прикордонних річок Тиса, Уж, Латориця та їх приток виявлено 45 стихійних сміттєзвалищ у Берегівському, Великоберезнянському, Виноградівському, Воловецькому, Іршавському, Свалявському, Тячівському, Ужгородському, Мукачівському районах. Загальний обсяг виявлених відходів становить близько 1,495 м³, загальною площею 2,897 м², – повідомив голова ДЕІ. – Головам сільських та селищних рад надіслано приписи ліквідувати виявлені стихійні смітники в прибережних захисних смугах водних об'єктів до 29 серпня».

«На Львівщині стихійних сміттєзвалищ у прибережних смугах немає, проте є офіційний полігон твердих побутових відходів біля річки Опір селища Славське, що становить екологічну загрозу», – додав Андрій Мальований.

1