Бійтеся данайців, які приносять дари! (Огляд всесвітньої мережі)

Бійтеся данайців, які приносять дари! (Огляд всесвітньої мережі)

22.12.2017, 15:33

Як влучно написав про «Троянського коня» великий античний поет Віргілій і як це актуально сьогодні… Ось Вам яскравий приклад - румунський культурологічний центр «Єудоксіу Хурмузакі» в м. Чернівці. З початку заснування, а це було влітку 2015 року, його директор пан Василь Терицану публічно охарактеризував центр як неурядову й неприбуткову організація, яка не має нічого (диви но!) спільного з Інститутом «Єудоксіу Хурмузакі» для румунів звідусіль у складі Міністерства з такою ж назвою. Ще й забув згадати про ресторан «Бухарест», книжковий магазин «Міхай Емінеску» та ін.

Тут напрошується процитувати іншого відомого класика: «Щось зіпсувалося у Датськім королівстві». І це - через окремих активістів центру, названих у мас-медіа «професійними румунами», але скоріш за все  «кар’єрними» - бо ж багаторазово нагородженими кавалерами і навіть командорами ордену «За громадські заслуги».

У 2015 році Міністерство румунів звідусіль на проект №145 «Оснащення НУО «Румунський культурологічний центр «Єудоксіу Хурмузакі» у м.Чернівці, Україна» виділило 42 тис. 488,77 румунських леїв. Щоправда, у 2016 році відмовило у фінансуванні запропонованих цим же центром проектів №380 «Біла книга румунської спільноти України (1940-1941, 1944-2016)» вартістю 35 тис. румунських леїв та №381 «Румунські населені пункти - румунські надписи» (100 тис. румунських леїв). Напевно, були на то вагомі причини.

Як відомо, нерухомість, де знаходиться центр, є приватною власністю заступника його директора - Єуджена Патраша. Будучи народженим в області громадянином Румунії, це вельмишановне панство не відчуває жодних незручностей аби робити «ґешефти» за рахунок своїх земляків: і з оренди ресторану «Бухарест» (заявлена «по білому» як безкоштовна), і з книгарні «Міхай Емінеску»… Де факто, остання установа є «неофіційним центром» з надання «інтимних» послуг (себто перекладу, звірки, виготовлення, завірення різних особистих документів) особам, які претендують на відновлення румунського громадянства. І кожна  така послуга вартує від 200 до 700 євро!

З одного боку припустімо, що у Бухаресті відомо про оборудки п. Єуджена як дрібного шахрая - ласе теля, яке одночасно ссе двох корів. А з іншого – уявіть собі, що він може бути представником міжнародного злочинного синдикату і всіляко сприяти в отриманні румунського громадянства небезпечним злочинцям? І серед них терористи? А якщо ті, що пруть до Європи з Донбасу? Правда ж це навіює страх? У будь-якому випадку п.Єуджен асоціюється з таким собі «Троянським конем», а ще точніше – з вірусом, що намагається зруйнувати здорову канву наших стосунків із суміжною державою - членом Євросоюзу.

Воістину, «Timeo Danaos et dona ferentes»…

Анатолій КАРПЕНКО

Джерело:

1