Без Революції Гідності Путін отримав би  в свої руки всю Україну, але через команду Януковича, - політолог

Без Революції Гідності Путін отримав би в свої руки всю Україну, але через команду Януковича, - політолог

14.12.2014, 19:35

Друкопис програми «Суть речей» на радіо Станція 103.2 ФМ.

Запрошений гість: Анатолій Круглашов, завідувач кафедри політології та державного управління ЧНУ, доктор політичних наук.

Ведуча: Оксана Денисюк

 ВЕДУЧА: Анатолію Миколайовичу, як би ви охарактеризували рік, що минає?

 АНАТОЛІЙ КРУГЛАШОВ: як надзвичайно складний. Я думаю, що це найскладніший рік в новітній історії, відтоді коли відбулась українська незалежна держава і після завершення ІІ Світової війни, визвольних змагань, придушення повстань на західноукраїнських землях. З 50-их років це найтяжчий рік в історії України, тому говорити про нього компліментарні речі важко і я думаю, що всім хочеться якомога швидше пережити цей період, хоча я не впевнений, що все завершиться календарним 2014 роком.

 ВЕДУЧА: дійсно, 2014 рік був багатим на події і всі вони були складними для українців та України, як держави. Це і Революція Гідності, вибори президента, парламентські вибори, анексія Криму, війна на Донбасі. Які з цих подій, на вашу думку, були найвизначальнішими?

 АНАТОЛІЙ КРУГЛАШОВ: вони взаємопов’язані. Справа у тім, що Революція Гідності, як її назвали і дай Бог, щоб вона за своїми наслідками підтвердила цю назву, адже далеко не все так однозначно і просто. Легше роздавати чудові епітети, вшановувати пам'ять героїв, клястить і навіть спекулювати їх пам’яттю, аніж зробити ті перетворення, які унеможливлять в Україні нові революції. Кілька місяців тому я давав інтерв’ю газеті «Буковина» і кореспондент запитала у мене, як я ставлюсь до перспективи третього майдану? Я сказав, що третього майдану Україна не переживе. Це була моя точка зору, а через місяць я з подивом довідався, що аналогічну позицію тими ж словами висловили польські експерти. В силу того, що наша політична еліта виявилась на стільки піддатливою до спокус безупинного збагачення, а значить піддатлива на корумпованість країни зсередини і ззовні, як недавно без сорому зізнався лідер сусідньої, але далеко не братньої нам сьогодні, на жаль, держави – Російської Федерації Володимир Путін. Він сказав не так давно, що події, пов’язані з анексією Криму, вони готували багато років.

Відповідно, нічого дивного немає, що ті події, які почались з офіційної відмови українського уряду, а потім і підтверджені президентом Януковичем – не підписувати Асоціацію – вони не були спонтанними, не були миттєвими і реакція активної частини українського суспільства на ці події, я вважаю, незважаючи на всі втрати і страшні жертви, які ми понесли, вона була виправданою, тому що в іншому випадку Путін отримав би всю Україну в свої руки, але через команду Януковича. Цього тріумфу йому не вдалось і це заслуга українців, які вийшли з протестами не тільки в Києві, але й у Чернівцях. Мені доводилось бути на самій першій скромній маленькій акції і я з приємністю відзначив, що організаторами її виступили студенти та аспіранти якраз кафедри і факультету історії, політології та міжнародних відносин. Це відбувалось скрізь і відбувалось великою мірою спонтанно, як реакція неприйняття брехливості влади, неприйняття її стратегічної обіцянки, адже багато з нас думали приблизно так: мовляв, Янукович сякий-перетакий, але ж він обіцяє нам європейську перспективу, Янукович піде, а європейська перспектива залишиться. І виявилось, що навіть ця обіцянка нічого не варта. І коли влада почала вибивати цю останню надію з-під ніг українців, я думаю, що реакція суспільства була адекватною.

Інше питання, що реакція влади виявилась абсолютно не адекватною. Але немає чому дивуватись, бо ця реакція була обмежена, по-перше, тваринним страхом втрати влади, а по-друге прямим диктатом з Кремля. Я хочу нагадати, що відмову від Асоціації Янукович і Азаров без жодного сумніву мотивували тим, що «нам подзвонили з Кремля, на нас тиснули з Кремля». Тобто ця еліта не виявилась елітою, яка відповідає за інтереси держави. Чи виявиться державницькою елітою та еліта, яка сьогодні опинилась при владі, цей екзамен вона зараз проходить, але біда в тому, що ціна помилок різко зросла. Ми надто дорого почали платити за політичні помилки, в тому числі за інерцію, довірливість, наївність і самовідстороненість більшості українців від справ у своїй державі, країні, суспільстві.

Інформаційний партнер програми «Суть речей» на радіо Станція 103.2 ФМ www.buknews.com.ua

1