Бешлея можуть внести повторно вже в листопаді, а Кушнірик - сам написав заяву, - Ростислав Білик

Бешлея можуть внести повторно вже в листопаді, а Кушнірик - сам написав заяву, - Ростислав Білик

04.11.2013, 12:53

Ведуча Оксана Денисюк: сьогодні зняли з порядку денного питання щодо призначення Володимира Бешлея заступником міського голови. Ініціатива вийшла саме від Партії регіонів – чому? Зпиатала ведуча учасників своєї програми "Суть речей".

Ростислав Білик: це було рішення фракції Партії регіонів. Учора депутати фракції Партії регіонів, яких я представляю і де я є заступником голови фракції, проголосували зняти це питання на доопрацювання. Можливо, цей проект рішення буде представлений у листопаді, можливо, буде інша кандидатура, можливо, буде Бешлей Володимир. Тому я зараз не можу це коментувати, можливо, буде інша кандидатура, можливо буде той самий Бешлей запропонований на листопадовій сесії. З даного питання я висловив точку зору фракції, яку я зараз тут представляю і більше коментарів я не можу давати.

Олексій Каспрук: ми були категорично проти, тому що вважаємо пана Бешлея некомпетентною людиною у цих питаннях. Але тут трошки інша ситуація. Справа у тому, що дивні речі відбуваються у Чернівецькій міській раді. Є нібито владна фракція Партії регіонів, яка приймає рішення, є секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин від Партії регіонів, який є найяскравішою особистістю – вони ж його висунули, щоб він ними керував. Але виявляється, що він подає якусь кандидатуру, яку його ж фракція, його ж колеги не сприймають і сьогодні її відхиляють. З нами все зрозуміло, так. Я б хотів слухачам нагадати чи просто повідомити, що в Чернівцях жахлива кадрова ситуація. З чотирьох посад, як на мене, дуже відповідальних, які відповідають за комунальне господарство міста Чернівці – вакантні всі чотири. Вже кілька місяців немає заступника міського голови з питань житлово-комунального господарства, у трьох районних рад відсутні заступники з питань житлово-комунального господарства, двоє з них проходять по хабарах по кримінальних справах - відсторонені, у Шевченківській – не можуть людину обрати. Був звільнений знову ж таки регіонал, депутат міської ради Ярослав Кушнірик з посади начальника управління ЖКГ – за що? За те, що не справився він звільнився? Не домовився? Ця посада біла кілька місяців вакантна, тобто людей, які відповідають за те чим і як живе місто сьогодні фактично немає. І друге – сьогодні це було не єдине кадрове питання, у ЗМІ пройшло повідомлення про те, що комісія з питань будівництва та архітектури на своєму засіданні прийняла рішення про висловлення недовіри голові комісії Олексію Редько. І це пройшло в ЗМІ і мало розглядатись сьогодні на сесії, але не розглядалось з однієї простої причини – так званих колишніх членів партії «Батьківщина» та «Нашої України», які давним-давно зрадили своїх виборців і працюють з Партією регіонів, купили тим, що регіони не знімають Редька з такої ласої посади голови комісії, а вони, відповідно, голосують за те, щоб забрати землі в «Добробута» і передати нібито Калинівському ринку, нібито. От такі були сьогодні кадрові перестановки чи колізії в міській раді.

Ростислав Білик: я б хотів кілька реплік сказати. Стосовно Ярослава Денисовича Кушнірика, який є прекрасним фахівцем, який написав заяву, що його ніхто не звільняв. Це по-перше. По-друге, на його місце прийшов колишній керівник аварійно-диспетчерської служби 080 пан Гушул, який не є гіршим фахівцем, аніж Ярослав Денисович. Служба 080 за два роки вийшла на досить гарні показники і вона досить швидко реагувала на всі проблеми, які були в Чернівцях – аварійне відключення світла, аварійні дерева тощо. Тому говорити сьогодні, що місто знаходиться у тяжкому стані, як каже Олексій Павлович, це неправда, я хочу це спростувати. Я сподіваюсь, що зиму ми переживемо і не буде катаклізмів, як це було минулого року, коли жодного дня громадський транспорт не стояв, всі маршрутки та тролейбуси їздили, всі основні дороги були прочищені. Я бачив, що вся техніка готова навіть при тій ситуації, про яку каже Олексій Павлович. І що саме головне, для міськШЕП був закуплений новий автомобіль IVECO, який, я думаю, дуже допоможе в зимовий період прочистити місто від снігових завалів. А стосовно Бешлея, я не знаю чому Олексій Павлович каже категорично, що Партія регіонів не дасть свою кандидатуру, ви знаєте, Олексію Павловичу, є секретар міської ради, виконуючий обов’язки мера міста, може йому було видніше з якою кандидатурою йому було б краще працювати. Він вніс цю кандидатуру, ну не підтримали, зняли на доопрацювання, будемо шукати іншу кандидатуру. Думаю, що через місяць ми побачимо, хто буде заступником міського голови.

Ведуча: чи принциповою є партійність можливого майбутнього заступника міського голови?

Ростислав Білик: ви бачите, Олексій Павлович щойно зауважив, що є секретар міської ради, є Партія регіонів, чому не дають свого – дали представника партії «Наша Україна», тобто, бачите, партійність не грає ролі. Раніше заступником був пан Тімофєєв – він взагалі не був партійним, був непоганим фахівцем, розбирався в даній галузі та сфері. Тому про партійність зараз мова взагалі не йде абсолютно.

Ведуча: тобто, на вашу думку, на такій посаді, як заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства, має працювати людина, партійність якої взагалі немає значення?

Ростислав Білик: це має бути професіонал і, в першу чергу, фахівець. Це ж така вже публічна вакансія про яку зараз можна говорити – це робота з «жеками», комунальними підприємства, це робота з ранку до ночі і, можливо, навіть вночі в зимові періоди. Тому тут не партійність – тут має бути фахівець з великої літери, який знає місто, проблеми міста, який працював і зможе ці проблеми вирішити.

Ведуча: чи є зараз така людина, могли б назвати її прізвище?

Ростислав Білик: я не маю права коментувати чи рекомендувати, я можу підтримати рішення фракції, я можу підтримати іншу кандидатуру, яку я вважатиму за фахівця. Є Віталій Михайлович, який має внести цю кандидатуру або, можливо, подання фракції чи іншої партії кандидатури, яка б дійсно задовольнила всі фракції і була б об’єктом порозуміння всіх фракцій та всіх депутатів міської ради, бо про це говориться вже не першу сесію, бо дійсно немає кілька місяців заступника міського голови, який відповідає за питання житлово-комунального господарства. Я дійсно вважаю, що це питання є серйозним і думаю, що при вході в зимовий період, у листопаді місяці, ми маємо це питання вирішити.

Ведуча: Олексію, на вашу думку, чи є ця посада партійною чи політично.

Олексій Каспрук: я не думаю, що вона є партійною чи політичною. Це не має бути партієць, бо треба працювати з ранку до ночі, я не знаю як у Партії регіонів, але у нас такі партійці, які готові працювати з ранку до ночі. Але тут інша ситуація – намагання Партії регіонів зробити Михайлішина «хорошу міну при поганій грі» - воно ж очевидне. Перше – є непоганий фахівець Василь Тимофєєв, який звільняється з посади першого заступника, повірте – це дуже потужна, поважна посада у місті Чернівці, нібито, нібито за власним бажанням – я роблю акцент на цьому слові. Потім є хороший фахівець Ярослав Денисович Кушнірик, який звільняється з посади заступника директора департаменту ЖКГ і відповідно в той же самий час офіційно заявляє, що він відмовився працювати заступником у пана Михайлішина – свого однопартійця. При цьому, пан Михайлішин, попередньо не погодивши зі своєю фракцією, виносить кандидатуру Володимира Бешлея. Тобто, я собі роблю чіткий висновок, що фракція Партії регіонів у міській раді абсолютно не впливає на кадрову політику. Або «смотрящі» їм кажуть, хто в них буде заступником, або губернатор, або хтось зверху з Києва їм дзвонить і розказує, що от є така кандидатура чи така, голосуйте чи не голосуйте. А сьогодні на сесії я знову наголосив Віталію Михайлішину – не може місто працювати без ключових посадовців, якщо може, якщо Віталій Михайлович тягне – скорочуємо цих 4 посади і це буде економія. Але перший заступник міського голови є фактично начальником штабу з ліквідації надзвичайних ситуацій. Якщо завтра випадає сніг – немає людини, яка особисто має приймати рішення що робить місто вночі, вранці чи вдень. Я сказав Михайлішину – ми готові, наша фракція, до речі – ми сьогодні офіційно подали документи та повідомляємо громадянам, що фракції Фронт змін в Чернівецькій міській раді вже немає, є фракція «За Батьківщину», за справжню батьківщину. До нашої фракції входять члени фракції ВО «Батьківщина» і позапартійні депутати. І я йому сказав, що ми готові підтримати кандидатуру порядної фахової аполітичної людини хоч завтра, зберіть нас в любий час дня чи ночі і ми на позачерговій сесії затвердимо цю кандидатуру. М’яч на полі секретаря.

Ростислав Білик: я б хотів сказати Олексію Павловичу, що Ярослав Кушнірик, як ви сказали, досить непоганий фахівець і фракція запропонувала Кушнірику стати заступником міського голови з питань ЖКГ. Це було ще у липні чи серпні. Ярослав Денисович сказав, що він відмовляється зі своїх особистих причин чи обставин – ми їх не можемо коментувати. Тому будемо дивитись та вирішувати, хто зможе, а хто не зможе, будемо спілкуватись та шукати спільну точку зору. 

Інформаційний партнер програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ

1