Беркут - журналістам: 'Ми тобі, сука, покажемо свободу слова!' (+ звернення до Демидова)

Беркут - журналістам: "Ми тобі, сука, покажемо свободу слова!" (+ звернення до Демидова)

07.12.2013, 03:24

Свідчення десятків журналістів, побитих правоохоронцями під час висвітлення подій Євромайдану, навдивовиж схожі. Журналісти стверджують, що намагались докричатись до беркутівців і пояснити, що вони - представники преси, але у відповідь отримували ще більшу агресію.

"Я люблю Беркут", "Я люблю журналістів" - не так давно зізнавались одне одному представники преси та правоохоронних органів, посміхались та робили спільну фотосесію у футболках із відповідними написами. Нагадаємо, у червні цього року журналістів запрошували на зустріч із бійцями столичного спецрозділу та демонстрували, наскільки складною та відповідальною є робота беркутівців.

Як останні в дійсності ставляться до журналістів, засвідчили події Євромайдану. Побиті 1 грудня на Банковій преставники преси, причому не лише української, свідчать: усі їхні спроби захистити себе попередженнями, що вони - преса, призводили до ще більшої агресії. Журналісти переконані: Беркут бив їх свідомо, отримавши спеціальний наказ. У нашому дайджесті - відеодокази злочинів, які вчинили правоохоронні органи проти представників преси.

Діана Поладова

Джерело: video.telekritika.ua

Журналісти Буковини вийшли на Євромайдан

Працівники чернівецьких ЗМІ провели пікет на Центральній площі міста, протестуючи проти побиття своїх колег 1 грудня під час розгону мирних учасників акції протесту в Києві. Близько 30 працівників різних засобів масової інформації краю тримали в руках фото побитих колег та підписались під зверненням до керівництва МВС з вимогою покарати винних у побитті журналістів. 

Голова обласного осередку Незалежної медіапрофспілки Вадим Пелех та журналістка Мар’яна Антонюк зачитали звернення й через обласне управління МВС передали його до керівництва української міліції. До присутніх звернулися шеф-редактор газети «Час» Петро Кобевко та головний редактор газети «Буковинське віче» Віра Китайгородська.

 Звернення занесли до обласного УМВС, де його зареєстрували. У міліції пообіцяли передати відповідь у передбачений законом термін.

Як повідомляє кореспондент БукІнфо, журналісти очікували на реакцію керівництва обласного УМВС, яке, за словами заступника начальника буковинського правоохоронного відомства, зараз ознайомлюється із переданою копією звернення. Тим часом, представників буковинських ЗМІ попросили перейти із холу УМВС в Чернівецькій області до прес-центру, який знаходиться у сусідній будівлі і там зачекати на відповідь.

До журналістів вийшов помічник начальника УМВС України в Чернівецькій області Іван Зайцев, який на місці зареєствував звернення. За словами правоохоронця, найближчим часом надійде відповідь на документ. Крім того, Іван Зайцев повідомив, що начальник буковинської міліції Олександр Демидов не може особисто зустрітися із журналістами, оскільки "на даний момент перебуває у прокуратурі".

molbuk.ua та БукІнфо

Начальнику управління МВС України

у Чернівецькій області

Олександру Демидову

  

Звернення

 Ми, журналісти чернівецьких засобів масової інформації, висловлюємо глибоке обурення та незгоду з діями українських спецпідрозділів, які напали та жорстоко побили представників мас-медіа, які висвітлювали масові протести.

За численними повідомленнями у ЗМІ, протягом подій, які тривають в Києві, понад 50 журналістів були поранені під час зіткнень між міліцією та протестувальниками

На десятки вітчизняних та закордонних журналістів, котрі виконували свою роботу, було здійснено напади, а їх професійне обладнання було пошкоджене. Декілька репортерів отримали поранення, включаючи переломи кісток і рани на голові від ударів каміння, а також застосування світлошумових гранат. Працівники правоохоронних органів били журналістів, незважаючи на наявність прес-карт та того, що вони ідентифікували себе саме як журналісти.

Серед постраждалих журналістів – Олександр Перевізник, фотограф ЛігаБізнесІнформу, якого побив працівник спецпідрозділу, не зважаючи на те, що журналіст показав прес-карту; Роман Купріянов, оператор Euronews, якого побили, коли він намагався зробити фотографію пораненого чоловіка; Сергій Чузавков, фотограф Associated Press отримав поранення голови; Дмитро Ларін, журналіст «Української правди», на якого напали бійці спецпідрозділу, не зважаючи на те, що він був одягнений у помаранчевий жилет з написом «преса», та багато інших. Працівників ЗМІ бійці «Беркуту» били, знаючи, кого вони б’ють, та ще й застосували силу із особливими цинізмом та жорстокістю.

Ми вважаємо, що вибачення Міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка за надмірне застосування сили з боку підпорядкованих йому міліцейських підрозділів «Беркут» і «Барс» не матиме ніякого значення, якщо винуватці та ті, хто віддавав накази бити невинних людей та журналістів, не будуть покарані найближчим часом.

Ми вимагаємо від начальника управління МВС України у Чернівецькій області Олександра Демидова:

1. Публічно засудити дії працівників міліції, які нещадно побили журналістів, перешкоджали виконувати професійні обов’язки.

2. Письмово звернутися до Міністра внутрішніх справ та Президента з вимогою провести термінове розслідування фактів побиття журналістів та покарати всіх виконавців та командирів, які чинили злочини проти журналістів.

Також ми закликаємо припинити безпідставні кримінальні провадження щодо буковинців, які порушені через висловлену ними громадянську позицію протягом Євромайдану в Чернівцях.

У разі невиконання наших вимог, залишаємо за собою право вдаватися до всіх законних форм протесту, в тому числі інформаційного бойкоту.

Журналісти Чернівецької області закликають працівників УМВС в Чернівецькій області дотримуватись законодавства та охороняти права та свободи людей та громадян, а тому засуджують вказані вище дії міліціонерів, які підняли руку на дітей, жінок, журналістів при виконанні професійних обов’язків.

Всезагальний осуд дій працівників міліції під час розгону мирних зібрань та переслідування невинних людей, покарання винних у побитті, в тому числі журналістів, убезпечить Україну від повторення подібних явищ та насправді підтвердить декларовані євроінтеграційні наміри влади.

 

6 грудня 20113 року

Євромайдан у Чернівцях

 

1


КОМЕНТАРІ (2)

А шо спілка журналістів не підтримала? шось мені Тирон не звонив. А де справжні журналісти Годнюк, Загайський, Воронцов, Ісаченко, Сулима, Стефанець? 

avatar

Смолдирева

07 грудня 2013 15:07

Де справжні журналісти (список в попередньому коментарі), я вас питаю?!

avatar

Неудовлетворенная Исаченко

07 грудня 2013 21:20