Поранених на Майдані активістів посол Бауер відправив з Бухареста у Чернівці на другий день після операції:  без пояснень і матеріальної допомоги?

Поранених на Майдані активістів посол Бауер відправив з Бухареста у Чернівці на другий день після операції: без пояснень і матеріальної допомоги?

13.03.2014, 20:19

Вже пройшла доба, як п’ятеро постраждалих активістів на Євромайдані, яких оперували у Бухаресті, відвезли до Чернівецької лікарні швидкої допомоги, що по вул. Фастівська, 2. Вони стверджують, що незважаючи на те, що їм пообіцяли зробити операції та пройти курс повної реабілітації, Посольство України в Румунії буквально на другий день після хірургічного втручання відправилo їх в Україну, без жодних пояснень, без надання відповідної матеріальної допомоги.

Як виявилося, у Бухаресті пощастило не всім. Деякі із постраждалих на Євромайдані справді лікувалися у найкращих лікарнях, а деяким навіть довелося поголодувати. Багато із них відмовилися говорити та розказувати всі деталі на камеру, але запитують себе, чому Посольство України так швидко відправило їх в Україну? Чому їм не надали ніякої матеріально допомоги, адже багато країн виділили гроші на допомогу постраждалим на Євромайдані? Чому їх годували в лікарні прості громадяни Румунії, а Посольство нічим не допомагало, навіть перекладача не забезпечило?

За словами активістів, які пресдтавляютиь різні області України: Сумська, Херсонська, Київської та Хмельницька, Румунія виконала свої обіцянки, забезпечила їм лікарню та здійснення хірургічного втручання. Бухарестські лікарі настоювали на тому, щоб хворі пройшли курс лікування у Румунії. Проте представники Посольства України відмовилися від цього і терміново відправили їх додому, сказавши, що вони тут отримують необхідну постопераційну медичну допомогу. На питання, як можна було відправти додому людей з пораненними нижніми кінцівками: у когось – від гумових куль, у когось – від уламків гранат, вони не відповіли.

Постраждалий євромайданівець Руслан ЖИВОДКОВ наголошує на особливу гостинність румунських активістів, громадян та журналістів, які, фактично їх годували та допомагали матеріально, а від Посольства України в Румунії чули лише обіцянки, які так і не були виконані.

- „Нам нічого не пояснили, нас просто відправили додому, без того щоб хоча б шви повиймали. Просто відправили, хоча лікарі не дозволили… Румунська сторона навіть не знала, що нас відправили додому. Нам просто люди допомагали, які дізналися, що у нас така біда… Коли нас вигнали в якусь ніч із плати, до представника Посольства України в Бухаресті навіть не можна було додзвонитися…? , запевнив Руслан.

)

Наразі, за словами іншого євромайданівця, якого прооперували у Румунії, Костянтина ТИМОЩУКА, їм потрібна допомога у подальшій реабілітації, потрібно, щоб якась людина взяла на себе відповідальність за направлення у відповідні санаторії, або у місцях проходження курсу реабілітації. Скільки вони перебуватимуть у цій лікарні вони ще не знають.





За словами головного лікаря, Олександра ГРУШКA, вони продовжуватимуть надати хворим всю необхідну медичну допомогу.

Постраждалим активістам по телефону запропонували поїхати у санаторій МВС під Києвом для реабілітації,проте вони не охоче погоджують, адже також не відомо, як їх будуть там приймати.

 автор - Георгій Боднараш

Джерело: ChernivtsiNews.com (c)

Офіційне версія цих подій:

Зважаючи на велику кількість поранених під час сутичок у Києві, свою допомогу з їх лікування запропонували кілька європейських країн. У тім числі – Румунія. Зі столиці постраждалих доправили за кордон, а після курсу лікування скерували додому, повідомляє департамент охорони здоров’я облдержадміністрації.

Як повідомив заступник начальника управління ресурсного та організаційного забезпечення і контролю Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення Іван Тріска, за домовленістю із Посольством України у Румунії та Генеральним консулом України в Сучаві Василем Боєчко, повертатися в Україну постраждалі (які родом не тільки із західних, а й із центральних та східних областей) мали через територію Чернівецької області. Тому на КПП "Порубне" їх зустрічали бригади Центру екстреної медичної допомоги та доправляли на обстеження і, за потреби, для продовження лікування, до Лікарні швидкої медичної допомоги.

Наразі буковинські медики прийняли вже дві групи активістів, які лікувалися у Румунії. Перші п’ять постраждалих прибули до Чернівців у понеділок, а друга група – вчора ввечері. За словами головного лікаря ОКУ "Лікарня швидкої медичної допомоги" Олександра Грушка, всі вони мають різного ступеня поранення нижніх кінцівок. Хтось постраждав від гумових куль, побиття або ж від осколків гранат. На сьогодні рани у всіх постраждалих загоюються, їх стан є задовільним. Після консультації нейрохірурга та психолога, їм буде запропоновано поїхати на оздоровлення до санаторію МВС під Києвом.

На офіційному сайті Посольства Румунії в Україні на даний час про поранених є інформація тільки станом на 1-3 березня

Як повідомив BukNews 7 березня народний депутат України Геннадій Москаль, свого часу він організував доставку в Румунію поранених на Майдані людей. За словами депутата, він впевнений, що румунська влада і правоохоронці чудово розуміли, де саме ці люди отримали свої поранення. Проте готові були прийняти їх в разі потреби як біженців. 

1


КОМЕНТАРІ (2)

avatar

Валентин Білик

13 березня 2014 19:55

Послухала я Вас шановні постраждалі і згадала казку про козу-дерезу, де вона всім голосила, що неїла і непила так і ви зариз розказуюте що негодували не лікували..... А як було насправді слабо сказати ви ж на майдані защо стояли????????? А самі продалися через гроші ви забули сказати дякую порядним людям, може ви хочети щоб вам квартиру капили, машину бо ви постраждали????????? а ніхто незадумається що є ще люди яким більше треба допомоги чим вам, якщо ліків вам не треба а реаблітацію ви що неможити пройти на Україні ви ж патріоти чи як? мені за вас соромно, шкода людей які загинули, тому що ніхто більше не зрозумів що треба думати про ближніх своїх також, ви що хочити щоб вас носили на руках коли інші гинуть, чи може крім вас нікого на світі нема, вас що з Румунії вивизли і викиеули під пліт????????? Вас лікують Вас і так величають чого ви інших людей гнобите????????? 

avatar

Очивидець

14 березня 2014 13:55