«Батьківщина» заперечує проти перейменування свята Буковинського віча в День Європейської Буковини

«Батьківщина» заперечує проти перейменування свята Буковинського віча в День Європейської Буковини

22.11.2013, 23:19

Заява Чернівецької обласної організації партії ВО «Батьківщина» щодо ініціативи перейменування свята Буковинського віча в День Європейської Буковини

Під час помпезного відзначення 95-ї річниці Буковинського віча, яке в Чернівцях зорганізувала влада і «за вуха» притягнула до майбутньої євроінтеграції України, голова ОДА (за сумісництвом – голова облорганізації Партії регіонів) Михайло Папієв запропонував запровадити щорічне відзначення в краї День Буковинської Європи. Вважаємо, що така ініціатива не лише невчасна, а й узагалі шкідлива. 

Перейменування свята народовладдя, яке стало віховим в історії краю і яке буковинці вшановують уже упродовж 95 років, призведе до його нівелювання, до поступового відсування його на задвірки об’єктивної історії. Вважаємо це неприпустимим, адже волевиявлення краян про приєднання Буковини до Великої України є однією з державницьких засад в існуванні єдиної унітарної держави Україна, якою вона є за Конституцією.

Нагадуємо голові ОДА, що в Україні щорічно з 2003 року відзначається День Європи – у третю суботу травня. Буковина завжди долучається до цього свята безліччю різноманітних заходів та акцій, і про це добре відомо владі, адже вона нерідко виступає їх співорганізатором.

Тим часом проект рішення про запровадження нового (а насправді – нівелювання старого) свята виноситься на сесію обласної ради. Вже зараз облрада наполегливо збирає підписи на підтримку такого рішення з керівників фракції облради та окремих депутатів. Фракція «За Батьківщину!» обласної ради, яка складається з народних обранців, яких делегували до крайового парламенту прихильники опозиції і яку очолює голова обласної організації партії ВО «Батьківщина» Іван Мунтян, заявляє про категоричну відмову підтримувати рішення, спрямоване на нищення народної пам’яті про власну історію.

В разі переконливого обгрунтування ініціаторами необхідності запровадження окремого свята Європейської Буковини пропонуємо визначити для нього іншу дату: наприклад, 28 листопада – день, коли на порядок денний саміту у Вільнюсі виноситься питання підписання Угоди про Асоціацію України з ЄС.

А найголовніше – вважаємо, що долученням Буковини до Європи має стати насамперед забезпечення європейського рівня життя і європейських стандартів дотримання верховенства права, цінності людського життя, недоторканності особи тощо, а не формальна дата і формальні заходи з її відзначення.

1