«Батьківщина» відмовилась визнавати результати виборів

«Батьківщина» відмовилась визнавати результати виборів

06.11.2012, 21:50

Об’єднана опозиція «Батьківщина» не визнає результати виборів, поки опозиційним кандидатам не повернуть вкрадені мандати. Про це йдеться в переданій УНІАН заяві ОО «Батьківщина».

Зокрема, зазначається, що 5 листопада 2012 року Центральна виборча комісія прийняла рішення про те, що вона не може встановити результати виборів по 5-ти проблемних округах: № 94, 132, 194, 197, 223. ЦВК також звернулася до Верховної Ради із пропозицією провести перевибори на цих мажоритарних округах.

На переконання авторів заяви, «таке рішення було прийнято всупереч волевиявленню громадян України, які чітко визначилися із своїми політичним вподобаннями та зі значною перевагою проголосували за кандидатів в народні депутати від опозиції. Про це однозначно свідчать протоколи із мокрими печатками по кожному із округів, паралельний та громадський підрахунок голосів».

Однак, зазначають у «Батьківщині», «влада не змирилася із таким вибором громадян та перемогою опозиції. Режим Януковича застосував тотальні, цинічні та неприховані масові фальсифікації. Зокрема, було зафіксовано псування бюлетенів, підробку протоколів, силове захоплення окружних виборчих комісій, застосування загонів спецпризначення проти мирних громадян, погрози фізичної розправи над членами дільничних та окружних виборчих комісій, підтасовки при введені даних про підсумки голосування на сервер ЦВК та інші брудні технології фальшування результатів виборів. Це призвело до конфронтації та протистояння не лише опозиції, але й громадян України із антинародним режимом, які не змирилися із тим, що влада нахабно вкрала у них право голосу та вийшли на акції протесту».

«Ми усвідомлюємо, що прийнявши згадане рішення, ЦВК виконала вказівку влади для того, щоб не допустити перемоги опозиційних кандидатів та легалізувати масштабне спотворення волевиявлення громадян», - зазначають автори заяви.

Об’єднана опозиція «Батьківщина» «не визнає таке антинародне та незаконне рішення ЦВК, прийняте на догоду владі. Ми невідкладно оскаржимо його в суді і не визнаємо результати виборів до тих пір, поки всі опозиційні кандидати, в яких намагаються вкрасти перемогу, не отримають свої депутатські мандати».

Об’єднана опозиція вимагає від ЦВК «взяти відповідальність за встановлення підсумків голосування на себе. У неї є всі повноваження та законні підстави для того, щоб самостійно встановити за протоколами з мокрими печатками результати голосування у кожному з цих мажоритарних округів та оголосити перемогу опозиційних кандидатів».

Тим часом Верховна Рада рекомендує Центрвиборчкому призначити перевибори на 5 одномандатних округах №94, 132, 194, 197, 223.

 Верховна Рада України рекомендує Центральній виборчій комісії призначити повторні вибори в 5 одномандатних округах.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного рішення проголосували 268 народних депутатів з 349 зареєстрованих у сесійній залі.

«За» висловилися, зокрема, 192 депутати із фракції Партії регіонів, 3 - з НУ-НС, 25 - з КПУ, 20 - з Народної партії, 17 - з групи Реформи заради майбутнього і 11 позафракційних. З фракції "БЮТ-Батьківщина" за це рішення не проголосував жоден депутат.

Згідно з ухваленою постановою, Верховна Рада рекомендує Центвиборчкому призначити відповідно до закону про вибори народних депутатів повторні вибори в одномандатних округах №№94, 132, 194, 197 та 223.

Крім того ЦВК має забезпечити їх проведення.

Постанова також передбачає, що має бути визначений обсяг бюджетних видатків, необхідних для проведення повторних виборів, а уряд має вжити заходів щодо фінансування цих повторних виборів.

Постанова була внесена народним депутатом від фракції Партії регіонів Олександром Козубом.

ЄС узяв до уваги рішення Центральної виборчої комісії України про неможливість встановлення результатів у ряді одномандатних округів

 Європейський Союз дуже стурбований відсутністю результатів парламентських виборів в Україні.

Як передає власний кореспондент УНІАН у Брюсселі, про це заявила сьогодні на брифінгу речник Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Майя Кощанчич.

"В принципі, я можу сказати, що ми дуже стурбовані, що вже понад тиждень після виборів усе ще неможливо оголосити остаточні результати", - сказала вона.

Речник Верховного представника зазначила, що Євросоюз взяв до уваги рішення Центральної виборчої комісії України про неможливість встановлення результатів у ряді одномандатних округів, і закликав уряд та опозицію "звернутися до цього питання".

"Ми також взяли до уваги повідомлення з обвинуваченнями у виборчих маніпуляціях у цих округах. Що має бути чітко: не може бути ніякого заспокоєння щодо виборчих недоліків. І ми закликаємо усі українські інституції відстежити всі виборчі скарги", - сказала М.Кощанчич.

За її словами, Євросоюз продовжує уважно стежити за ситуацією і діятиме відповідно до подальшого розвитку подій.

Як сказала речник Верховного представника, ЄС також усе ще сподівається, що питання майбутнього у відносинах з Україною буде обговорено на засіданні Ради закордонних справ ЄС 19 листопада.

На фото: представники Чернівецької області під ЦВК. День другий. 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Хряка впізнаю,а хто інші?

avatar

06 листопада 2012 22:17