«Батьківщина» добилась розгляду питання про продовження мораторію на продаж землі

«Батьківщина» добилась розгляду питання про продовження мораторію на продаж землі

05.12.2017, 16:43

            Парламентська фракція партії «Батьківщина» добилась того, що у вівторок, 5 грудня, профільний Комітет ВР розгляне всі законопроекти про продовження мораторію, які зареєстровані в парламенті.

            Це відбулося сьогодні, на Погоджувальній раді лідерів фракцій і комітетів ВР.

            Лідер партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко на спільному брифінгу з керівниками Асоціації фермерів і приватних землевласників України (АФЗУ) заявила, що профільний парламентській має розглянути всі законопроекти про продовження мораторію на продаж землі, які зареєстровані в парламенті, щоб не пізніше четверга їх було винесено на розгляд Верховної Ради для голосування.

            Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрований законопроект №5476 авторства Юлії Тимошенко, який передбачає продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі до 2022 року, при цьому власники паїв матимуть змогу продати свою землю державі за ринковими цінами.

            Окрім того, лідер «Батьківщини» закликала всіх небайдужих громадян України у четвер, 7 грудня, вийти до Верховної Ради України з вимогою продовжити мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. За її словами, протест має тривати доти, доки не буде ухвалений відповідний закон.

            Зі свого боку голова АФЗУ Іван Томич заявив на брифінгу, що сьогодні парламент має захистити селянина і фермера. Він зауважив, що за останній рік парламент не зробив жодного кроку для покращення ситуації у галузі земельних відносин і не ухвалив жодного законодавчого рішення: «Тому ваш обов‘язок сьогодні перед українською нацією – це продовження мораторію щонайменше до 1 січня 2022 року».

             Нагадаємо, що навесні цього року влада заборонила «Батьківщині» проводити Всеукраїнський референдум про заборону продажу сільськогосподарської землі. «Батьківщина» все одно ініціювала збір підписів за продовження мораторію на продаж землі.  Наразі партійцями зібрано вже 3,5 млн. підписів. Долю української землі мають вирішувати всі українці, а не лічені можновладці.

             Довідково: В жовтні минулого року, за ініціативи партії «Батьківщина» відбулося Всеукраїнське селянське віче. У заході взяли участь близько 10 тисяч учасників з усіх регіонів України. Це представники громадських селянських організацій, фермери, сільські та селищні голови, депутати місцевих рад від ВО «Батьківщина», а також делегати від профспілок, сільської медицини та освіти.

            На Вічі було ухвалено рішення про недопустимість розпродажу землі сільськогосподарського призначення, після чого спільно з аграріями та фермерами фракція «Батьківщина» добилася ухвалення Закону про продовження мораторію на продаж землі. На жаль, мораторій було продовжено не на п'ять років, як пропонувалось, а лише на рік – до 1 січня 2018 року.

            «Батьківщина» продовжує боротьбу за збереження української землі і пропонує ухвалити п'ятирічний мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення.

                       Стратегія розвитку аграрної сфери та села, розроблена «Батьківщиною», передбачає ставку на сімейні та фермерські господарства. Прогнозні розрахунки передбачають можливість створення до 2,5 мільйонів сімейних та фермерських господарств, що забезпечить підвищення сільськогосподарського виробництва, збільшення продуктивності праці, зниження цін на продукти харчування, вирішить проблему зайнятості на селі та розвине інфраструктуру сел. Для реалізації такого плану «Батьківщина» планує:

-        створити сприятливі  податкові умови для їх існування (повернення скасованих податкових пільг, втілити нову модель оподаткування та оцінки сільськогосподарських земель тощо);

-        створити Державний  селянський банк, який буде надавати  селянам кредити під 2-3% річних  та надалі матиме змогу викупати для держави паї;

-        запровадити  страхування врожаю;

-        вивести вітчизняний  агросектор зі стану сировинного  додатку світового ринку та  створити потужну систему переробки  та виробництва харчової продукції;

-        закінчити коректне  розпаювання земель;

-        наповнити релевантною  інформацією про земельні паї  Державний земельний кадастр, що  захистить право власності на  землю та право на її використання;

-        відтворити мережу  споживчих кооперативів, що відкриє  для української продукції внутрішній (цивілізований) ринок споживання. 

Після того, як це все буде зроблено, якщо народ України забажає повернутись до питання продажу земель сільськогосподарського призначення, він може це знову зробити через референдум. І тільки за умови викупу паїв державою та, можливо, місцевими громадами.

Найбільш прийнятною моделлю майбутнього земельного – цивілізованого! – ринку землі ми вбачаємо модель, яку практикують Ізраїль та Канада. В Ізраїлі понад 80% сільськогосподарської землі належать державі та паї здаються в довгострокову оренду фермерам. В Канаді понад 91% землі перебуває в державної власності і тут землю також здають в оренду фермерам. Тобто, орендувати землю будуть ті, хто її обробляє, хто турбується про неї, а не будь-хто!

1