Банальна 'Зірка кохання' з небанальним змістом

Банальна "Зірка кохання" з небанальним змістом

23.10.2019, 10:03

Коли під час веселої, легкої, музичної комедії у глядацькій залі раптом, що називається, стає «чути тишу», це значить актори на сцені все зробили правильно. Оцей перехід від сміху до сліз на очах, який невідомо якої миті стався, особисто для мене завжди означає єдине: пройняло, зачепило. Відбулося велике таїнство творення художнього всесвіту задля якого існує театр. Під час вистави «Зірка кохання», яку на фестиваль комедії привезли актори Херсонського театру, такий момент був. У залі забриніла тиша!

Вся дія відбувається в одному місці - майже справжньому з вигляду барі, створеному уявою художника-постановника Олекси Мухіна. Досвідчена власниця закладу Сирена спілкується з значно молодшою за себе викладачкою англійської мови Вікторією. У кожної жінки за плечима власний досвід розчарувань. І кожна намагається подолати його згідно власного розуміння, що є життя. Дуже простенька за змістом, подекуди зі свідомо розрахованими на певну реакцію публіки жартами, ситуаціями, створена традиційними сценічними засобами, хіба що з живим оркестром, роялем і чудовими мелодіями, несподівано зуміла зачепити якусь живу струну у серцях глядачів.

З усіма вадами звуку під час виконання пісенних текстів Іоанни Мареш-Левицької і подекуди усної вимови героїв. Бо була наповнена тією мудрістю життя, яке відчувають багато з нас, але сформулювати/показати може тільки справжнє мистецтво. Таке, яке глядачу запропонувала народна артистка Олена Галл-Савальська. І це якраз той випадок, коли можна стверджувати майже напевно: без створеного нею образу грубуватої, але не зачерствілої душею власниці бару Сирени, цього дива мистецького творення не відбулося б.

Можна сцена за сцено розбирати те, як решта героїв - Вікторія (актриса Євгенія Кірсанова), Костянтин (заслужений артист України Руслан Вишнивецький), бармен (Сергій Мевша) рухалися, говорили упродовж всієї вистави. А можна просто згадати фінальну, коли Костянтин сором’язливо визирає з-поза повітряних кульок, освідчуючись Вікторії у своїх почуттях. У цьому жесті вся правда про характер і життя цього персонажа. Глядач це бачить, розуміє і приймає без зайвих слів. Як власне і все дійство, небанальний зміст якого, попри вдавану банальність ситуацій, акторський ансамбль зумів передати за дві години сценічної дії.

Юрій Чорней

 

(Фото Іванни Герасимчук)

1