Багатьом не подобається, що онкоцентр почав розвиватися, закуповує обладнання прозоро, без сірих схем, - Ігор Малишевський

Багатьом не подобається, що онкоцентр почав розвиватися, закуповує обладнання прозоро, без сірих схем, - Ігор Малишевський

26.07.2020, 12:15

Таку думку висловив  в.о. генерального директора ОКНП «Буковинський клінічний онкологічний центр» Ігор Малишевський

МОЖЛИВО, КОМУСЬ НЕ ПОДОБАЄТЬСЯ, ЩО МИ ПОЧАЛИ РОЗВИВАТИСЯ

 - Ви згадали про стару техніку і діагностику, яка у випадку з онколоігчними захворюванними, очевидно, є головним завданням для вчасного виявлення хвороби і успішного лікування. 

- Обладнання закуповуємо системно, з чітким визначенням першочергових пріоритетів, для створення якісного циклу надання онкологічної допомоги буковинцям. Крім тих коштів, які отримуємо від держави, самостійно заробляємо додаткові, які теж спрямовуємо на розвиток центру. Йдеться переважно про діагностичне обладнання, яке працює на попередження хвороби, про обладнання для  перспективних відділень, які в подальшому будуть приносити кошти центру, як надавачу медичної послуги.

Щойно Кабмін ухвалив постанову про деякі питання закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України скористалися сприятливою нагодою, щоб придбати необхідне медичне обладнання на 20 відсотків дешевше, як це передбачено урядовою постановою.

Як все відбувається на практиці? Керівники структурних підрозділів онкоцентру подають заявку-рапорт щодо покращення матеріально-технічної бази, створюється комісія, питання досліджується  і ухвалюється колективне рішення.  Після цього аналізуємо пропозиції на ринку згідно тих показників, які нам потрібні, вибираємо апаратуру. І нарешті закуповуємо за суму на мінус 20 відсотків меншу, ніж могли робити це раніше. 

Один із структурних підрозділів – виявлення новоутворень – прозвітував про відсутність  сучасного апарату для УЗД-досліджень і  відеобронхоскопа, які би відповідали вимогам НСЗУ. Крім того, для анестезіологічного структурного підрозділу закупили спеціальні модульні монітори пацієнтів, які допомагають відстежувати показники життєдіяльності організму, медичні аспіратори-відсмоктувачі. Для відділення хіміотерапії закупили 10 інфузоматів для введення хіміопрепаратів, які за останні 25 років жодного разу не  оновлювалися. Все обладнання європейське або японське.

У нас були старі рентгенапарати 70–80-х років, які, звичайно, давно вичерпали свій ресурс. Подали документи на списання. Але якщо придбаємо новий за кошти ДФРР, не вкладемося у бюджет 20 мільйонів, виділених на ремонт приміщень. В тому числі того блоку, де стояв старий рентгенапарат. Вирішили не чекати наступного року, а придбати його по ковідній програмі  за власні кошти. Ще й, нагадую,  на двадцять відсотків дешевше. Який сенс у відремонтованому приміщенні, якщо воно стоятиме порожнім? Уявляєте – нове капітально відремонтоване відділення і рентгенапарат 70-х років?  А скориставшись нагодою, поки діє ця програма, вже до кінця цього року відкриємо відремонтоване і обладнане новим апаратом сучасне відділення.

Для закупівлі нового мамографа, іншого обладнання, яке нам теж вкрай необхідне, потрібно пройти тендерні процедури. Підготувати тендерну документацію, втілити її у життя, теж потребує часу.  До яких би благодійних організацій, філантропів,  всіх, до кого можна,  ми не зверталися щодо нового мамографа – від усіх отримали відповідь – COVID-19. У більшості  медичних компаній зараз інші пріоритети, переважно усі займаються поставками по COVID-19.

Серед наших стратегічних пріоритетів - реконструкція відділення променевої терапії, яке не ремонтувалося з 70-х років.  Ми вже виготовили проект, рахуємо кошторис, будемо теж виставляти на тендер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переорієнтація медзакладів Буковини тільки на протидію COVID-19 матиме наслідком збільшення кількості інших хвороб у буковинців, - думка

Держава не оплачує поліклінічні послуги в жодному онкоцентрі, однак у чернівецькому знайшли вихід для пацієнтів і зберегли колектив

Замість відповісти за розвал медичної галузі безвідповідальні політикани готують на осінь реванш, - голова постійної комісії Чернівецької обласної ради

- Прогрес очевидний, проте все одно, очевидно, є невдоволені?

- Поки держава, суспільство переключили всю увагу на епідемію COVID-19, проблеми онкології опинилися в інформаційному вакуумі. Хоча досить лише порівняти показники, скільки за цей час буковинців померли від коронавірусу, а скільки від онкохвороб, щоб побачити пріоритет.Не кажу вже про серцево-судинні захворювання.

Згідно з інформацією Головного управління статистики в Чернівецькій області, упродовж січня-травня 2020 року,  найчастіша причина смертей буковинців за цей період часу – ішемічна хвороба серця (3384 випадки). Через злоякісні новоутворення у січні-травні 2020 року померли 640 людей. А хвороби органів дихання стали причинами смертей 122 людей, з них 74 – грип і пневмонія. Водночас COVID-19 (вірус ідентифікований) став причиною смертей 123 людей. Ще 11 смертей перебувають в категорії "COVID-19 (вірус неідентифікований). Тобто злоякісні новоутворення на другому місці серед причин, через які найчастіше помирають буковинці. 

Про велетенські кошти, які витрачено на боротьбу з COVID-19, ніхто не запитує. Натомість ставлять питання: чому це, мовляв, онкоцентр закупив нове обладнання. І це за кошти, які наша установа сама заробила. За сприятливою  урядовою ковідною програмою, завдячуючи якій змогли суттєво покращити діагностичну базу для виявлення різноманітних хвороб. В тому числі  органів дихання, що є особливо актуальним в умовах пандемії.

Можливо, комусь не подобається, що ми почали розвиватися, можливо, комусь не подобається, що закуповуємо обладнання прозоро, без сірих схем.

Повтий текст розмови доступний за посиланням: В.о. генерального директора ОКНП «Буковинський клінічний онкологічний центр» Ігор Малишевський: "Онкологічний центр працював, працює, і, найголовніше, почав розвиватися"

Ігор Малишевський: Президент України приділяє значну увагу стану справ у медичній галузі

1