Авіарейси на Київ знову скасовано

Авіарейси на Київ знову скасовано

31.03.2012, 02:51

МКП «Міжнародний аеропорт «Чернівці» з 2 квітня призупиняє рейси за маршрутами «Чернівці-Київ-Чернівці» та «Чернівці-Ужгород-Чернівці». Через виникнення певних обставин у приватного перевізника «ЦДА», ця компанія не матиме змоги продовжувати виконання рейсів до Києва та Ужгорода. Послугами перевезення до Ужгорода користувалася вкрай мала кількість людей, а основним типом сполучення зі столицею попри відкриття рейсу залишався залізничний транспорт.

Чернівецька міська рада продовжує роботу з відродження повітряних воріт міста. Зокрема, пошук потенційного авіаперевізника проводитиметься під час участі делегації від Чернівецької міської ради у Київській Міжнародній туристичній виставці UІTT 2012 «Україна – подорожі та туризм». Крім того, тривають перемовини щодо організації на літній відпочинковий сезон рейсів з Чернівців до таких курортних центрів як Туреччина, Болгарія, Єгипет, Ізраїль, - повідомили у Секторі інформації та зв’язків з громадськістю.

Нагадаємо, з міжнародного аеропорту «Чернівці» авіарейс до Києва  «Ужгород-Чернівці-Київ» було відновлено лише  6 лютого цього року.  До того літак  з Чернівців до Києва не літав майже рік. Авіарейс було скасовано у березні 2011 року. Причиною була відсутність пасажирів через дорогі квиткиОсобисто провести у перший рейс літак марки «SAAB-340» авіакомпанії «Центр ділових авіаперевезень» (ЦДА), що з 6 лютого мав здійснювати регулярні авіаперевезення за маршрутом «Ужгород-Чернівці-Київ» - «Київ-Чернівці-Ужгород» прийшли секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин та директор департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради Дмитро Сірман. 

Одразу після відльоту літака, спілкуючись із журналістами, Віталій Михайлішин висловив задоволення тим, що після майже річної перерви (останній рейс з Чернівців до Києва відбувся ще 27 березня 2011 року) все ж таки вдалося відновити аівасполучення Чернівців зі столицею. Досить тривала затримка пояснюється тим, що міська влада шукала спосіб зробити вартість рейсу економічно виправданою, проте водночас і доступною для пасажирів. Нагадаємо, що з сусідніх обласних центрів рейси на Київ здійснюються лише з міжнародного аеропорту «Івано-Франківськ» і вартість квитка в обидва боки в середньому становить 3500 грн., тоді як подорож з Чернівців до Києва і назад обійдеться нині пасажирам у 2400 грн.

(Середньомісячна заробітна плата працівників Чернівецької області у грудні 2011р. становила 2320 грн., - повідомили в головному управлінні статистики в Чернівецькій області).

Того ж дня, 6 лютого, голова Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Папієв під час апаратної наради повідомив, що віднині відновлено авіасполучення Буковини з Києвом – зранку після тривалої перерви відбувся авіарейс з чернівецького летовища до столиці. “Ми виконали ще одну свою обіцянку, – цитує прес-служба ОДА слова Михайла Папієва. – Ви знаєте, скільки розмов, передусім в пресі, було навколо цієї проблеми, і до міської, і до обласної влади були закиди щодо забезпечення авіасполучення регіону з Києвом. Так, це можна було зробити і раніше, але рішення не приймалося свідомо. Це не наш підхід – аби лише поставити галочку: обіцяв літак до столиці, і літак є, обіцянку, мовляв, виконали. Для мене важливо, щоб цей авіарейс був постійним і доступним для жителів регіону”. За словами глави крайової виконавчої влади, весь цей період велися перемовини з авіаперевізниками щодо вартості квитків на переліт з Чернівців до Києва – ціни, які пропонувалися компаніями авіаліній, були надто високими, але врешті-решт вдалося досягти певного компромісу і домовитися про зниження вартості квитків. Михайло Папієв відзначив, що літаки поки-що літатимуть лише раз у тиждень, і перевізником аналізуватиметься рентабельність маршруту, і лише після цього ним прийматиметься рішення про збільшення рейсів. Водночас, підкреслив голова облдержадміністрації, маємо розуміти: якщо практика засвідчить неефективність таких рейсів, якщо пасажири не користуватимуться послугами авіаперевізника, він може його і відмінити. “Збитки авіакомпанії, звісно, ніхто не компенсуватиме, тим паче з бюджету, – підкреслив Михайло Папієв. – З перевізником визначились, що на кожен рейс має бути щонайменше 10 пасажирів. Якщо авіаперельоти з Чернівців до столиці користуватимуться попитом, то вони здійснюватимуться, наприклад, у понеділок і в п’ятницю, можливо у понеділок, середу і п’ятницю, відтак, цей рейс може стати щоденним – все залежить від того, скільки мешканців області користуватимуться послугами авіаперевезень”. За словами голови облдержадміністрації, аеропорт “Чернівці” може розраховувати і на пасажирів ближніх районів Тернопільської і Хмельницької областей, скажімо, Кам’янця – Подільського, оскільки авіасполучення має лише Івано-Франківськ, до того ж, вартість квитка з Івано-Франківська до Києва і назад в середньому становить 3500 грн. – з чернівецького летовища – більш як на тисячу гривень дешевше. Але мешканці сусідніх регіонів, як, власне, і жителі Буковини, принаймні, мають знати про таку можливість, підкреслив Михайло Папієв.