'Авантюрою, яку провернули пан Панчишин з тестем, обдурили і нас, і вас: від громади Сопошина забрали її святиню, а громаді Новодністровська підсунули перефарбовану крадену скульптуру', - звернення

"Авантюрою, яку провернули пан Панчишин з тестем, обдурили і нас, і вас: від громади Сопошина забрали її святиню, а громаді Новодністровська підсунули перефарбовану крадену скульптуру", - звернення

11.01.2013, 20:34

Село Сопошин Жовківського району Львівської області звернулося до Новодністровської міської ради з проханням повернути пам’ятник Тарасу Шевченку.

На сайті Новодністровської міськради розміщено частину тексту:

"[…] Громада Сопошина справедливо обурена. Торгуючи постаттю Тараса Шевченка, нас позбавили символу духовності, сплюндрували пам’ять та принизили гідність української нації, посягнувши на національний символ українського народу. Незважаючи на непохитну позицію мешканців Сопошина, нас вкотре намагаються обманути пустими обіцянками. А наша громада лише прагне повернення саме свого пам’ятника Тараса Шевченка, який 40 років тому сопошинці спорудили, не шкодуючи ні зароблених тяжкою працею у колгоспі грошей, ні власних зусиль та часу. […]

Розуміємо, що ви чекали на встановлення пам’ятника Тарасові Шевченку не одне десятиліття, але цією авантюрою, яку провернули пан Панчишин з тестем, обдурили і нас, і вас: від громади Сопошина забрали її святиню, а громаді Новодністровська підсунули перефарбовану крадену скульптуру.

З огляду на вищевказане, просимо вас проявити розуміння та посприяти громаді Сопошина у відновленні справедливості та повернення пам’ятника Тарасові Шевченку на його законне місце".

Листа було зачитано на сесії Новодністроської міської ради. Вирішенням цього питання займається юридичний відділ Новодністовської міської ради та відповідні служби.

Нагадаємо, 23 серпня 2011року у Новодністровську було урочисто відкрито пам’ятник Т.Шевченку. Монумент з’явився завдяки міському голові Руслану Панчишину, а також завдяки групі львівських скульпторів, архітекторів та меценатів.

Пізніше з’ясувалося, що раніше цей пам’ятник стояв у селі Сопошин на Львівщині, а Руслан Панчишин його купив і відремонтував.

1