Аваков: Саакашвілі зобов'язаний підкориться вимогам закону

Аваков: Саакашвілі зобов'язаний підкориться вимогам закону

05.12.2017, 16:17

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляє, що ситуацію, яка виникла з затриманням і оголошенням підозри лідеру "Руху нових сил" Міхеілу Саакашвілі, може вирішити тільки суд. Про це він написав у Twitter.

 "Будь-який конфлікт має тільки законний шлях вирішення – поки не буде рішення суду – все те, що відбувається не знайде рішення", - написав Аваков.

 Він додав, що Саакашвілі зобов'язаний підкориться вимогам закону. "Пройти законну процедуру і відповісти на пред'явлення звинувачення, а не провокувати кров і зіткнення!", - підсумував Аваков. 

  Arsen Avakov

 Любой конфликт имеет только законный путь разрешения - пока не будет решения суда - все происходящее не найдет решения. Саакашвили обязан подчинится требованиям закона, пройти законную процедуру и ответить на предьявленные обвинения, а не провоцировать кровь и столкновения!

14:04 - 5 груд. 2017

 ДОВІДКОВО:

Генеральний прокурор Юрій Луценко каже, що українські спецслужби зірвали план "руської зими" в Києві, але деякі українські політики продовжують грати в небезпечні ігри.

Про це він сказав на брифінгу 5 грудня.

"Ми змогли усунути небезпеку розвитку силового сценарію. Думаю, що спецслужбам треба подякувати за спокій на вулицях Києва і нейтралізацію московського плану руської зими у Києві", – сказав Луценко.

"Хочу підкреслити, що це лише одна частина цього плану. Можу сьогодні проанонсувати, що далі буде. Інші відомі на всю Україну українські політики, також вв'язалися в ще більш небезпечні ігри і ми обов'язково доповімо суспільству і про них. В час, коли буде вигідно слідству", – сказав генпрокурор. 

"На цей момент ми не маємо достатніх доказів для об'явлення підозр іншим політикам", – зазначив також Луценко.

Водночас, за словами очільника ГПУ, крім кримінальної чи адміністративної відповідальності має бути і політична.

"Тих, хто протягував всупереч українському законодавству через український кордон гастролера з намірами зміни влади в Україні з побиттям силовиків. Відповідальність тих, хто, прикриваючись депутатським мандатом, прикривав цю операцією, яка обійшлася, як ми вже чули в 300 тисяч доларів", – заявив Луценко.

"Тих, хто підтримував політичний шабаш Саакашвілі… Хто зараз лежить під колесами автомобіля СБУ, не даючи людині, яка, згідно з оприлюдненими плівками, обгрунтовано підозрюється в співпраці з ОПГ Януковича, прибути на місце допиту", – наголосив генпрокурор.

Всім, хто кричить про репресії Луценко порекомендував "розділяти опозицію і співпрацю з криміналом".

"Можливо журналісти тепер по-інакшому подивляться на події останніх тижнів, коли спецслужби обгрунтовано мали стосунок до особливих екстремістів у лавах команди Саакашвілі. Цим пояснюються депортації, екстрадиції, затримання, розгляди в судах арештів", – зазначив він.

 Голова Національної поліції Сергій Князєв звернувся до учасників мітингу на підтримку Міхеіла Саакашвілі під Верховною Радою. Про це він пише у Facebook.

"Звертаюсь до учасників мітингу, який відбувається на площі Конституції у Києві… Нагадую про ситуацію, яка трапилася 24 серпня цього року по вулиці Грушевського, коли радикально налаштовані молодики застосували бойову гранату. Було поранено троє осіб", - зазначив Князєв.

За його словами, поліція застерігає від будь-яких провокативних дій з боку "активно налаштованих громадян".

«Можливі провокації, як до самих учасників мітингу, так і щодо перехожих… Закликаю громадян дотримуватися закону, а поліція у свою чергу забезпечить охорону публічної безпеки під час масових заходів", - додав головний поліцейський.

Як повідомлялося, з трибуни на мітингу під Верховною Радою екс-президент Грузії Міхеіл Саакашвілі заявив, що вимагає відставки генпрокурора і голови СБУ.

Прокуратура міста Києва розпочала кримінальне провадження за фактом перешкоджання народними депутатами України діям правоохоронців, які проводили затримання Міхеіла Саакашвілі.

Про це "Українській правді" повідомили в столичній прокуратурі.

Зазначається, що відомості внесено до ЄРДР за ч. 2 ст. 343 КК України.

Проведення досудового розслідування доручено ГУ СБУ в м Києві та Київській області.

У прокуратурі наголошують, що в ході досудового слідства та за результатами аналізу відеозаписів буде встановлено тих, хто перешкоджав правоохоронцям і буде дано правову оцінку.

Поки в прокуратурі утримуються від оприлюднення прізвищ народних депутатів, зазначаючи, що чекатимуть закінчення слідства.

Раніше під час обшуків СБУ 5 грудня на вулиці Костьольній журналісти бачили народних депутатів Віктора Чумака, Юрія Дерев'янка, Сергія Лещенка, Світлану Заліщук, Юрія Левченка. Чи був хтось із них поруч із авто із Саакашвілі - невідомо.

Як відомо, вранці 5 грудня соратник екс-президента Грузії Давид Сакварелідзе заявив, що у квартирі лідера "Руху нових сил" Міхеіла Саакашвілі на вулиці Костьольній ламають двері і проводять обшук.

Саакашвілі під час обшуку виліз на дах і погрожував, що зістрибне.

Адвоката Саакашвілі Руслана Чорнолуцького та народних депутатів до квартири Саакашвілі не пускали.

Пізніше адвокат Павло Богомазов, який вийшов з квартири Саакашвілі повідомив, що Саакашвілі "озвучили, що його підозрюють у сприянні поваленню державного режиму".

Після цього Саакашвілі у супроводі понад десятка осіб вивели з квартири.

Активісти заблокували автомобіль СБУ з екс-президентом Грузії.

В СБУ повідомили, що затримали Саакашвілі в рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 256 (Сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності – ред.) Кримінального кодексу України.

Станом на 13:39 прибічники Саакашвілі витягнули його з машини правоохоронців. Політик з натовпом рушив до стін українського парламенту.

1