«Українська, 22 – Добрянському»: «Атмосферний підхід» Інги Кейван

«Українська, 22 – Добрянському»: «Атмосферний підхід» Інги Кейван

15.05.2017, 17:30

«Українська, 22 – Добрянському». Під такою назвою у Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського відбулася презентація книги «Система координат (просторова симфонія)». Це видання творів Анатолія Миколайовича Добрянського. 

Книгу видано в рамках Чернівецької міської програми підтримки книговидання імені Антона Кохановського. Як відзначив на зустрічі міський голова Олексій Каспрук, програма створена для того, щоб видавати найкраще та розвивати Чернівці як культурно-історичний центр Буковини.

 Презентували книгу літературознавиці – упорядниця Інга Кейван та модераторка Світана Вардеванян.

Інга Кейван привідкрила двері у маловідомий світ свого Вчителя, добре відомого громадянина Чернівців, філолога-ерудита, шанованого викладача Чернівецького університету, блискучого лектора, який за життя набув слави «Буковинського Златоуста», естета й інтелігента. 

Видання базоване на архівних матеріалах Анатолія Миколайовича. У книгу увійшли поезії, більшість з яких не були опубліковані, прозові мініатюри, белетризовані замальовки, переклади, уривки щоденникових записів, фотографії, фрагменти листування Анатолія Миколайовича. Усе, крім листування А. Добрянського з мамою, впорядкованого Елеонорою Соловей, було виявлено в його особистому архіві.

Для кращого сприйняття спадщини свого Вчителя упорядниця вибрала не лінійну хронологічну подачу матеріалу, а незвичне компонування в структурі книги. Ілюструючи певний період життя Добрянського світлинами, віршами чи щоденниковими записами, вона намагалась передати зовнішні впливи середовища на особистість в окремий період часу і внутрішні переживання самого Анатолія Миколайовича у певний момент.

Книга розкриває читачеві потаємні сторони особистості, дозволяє відчути та зрозуміти його світосприйняття та багатий внутрішній світ. Саме завдяки розміщенню матеріалу з «атмосферним підходом» Інга Кейван намагалася звернути увагу читача на «тонку душевно-психічну організацію» свого викладача.

Вона розділи книги уподібнює частинам симфонії з відчутними емоційними спадами та підйомами, мінорним та мажорним звучанням. А вимальовуючи в книзі «Мінімалістичний портрет» Добрянського, пише: «Півстоліття Анатолій Добрянський впливав на культурне життя нашого міста і не лише, формуючи естетичні смаки представників багатьох поколінь, різних професійних сфер. Він сприяв утвердженню інтелігентного стилю життя і світогляду у суспільстві».

Помер Анатолій Миколайович 4 березня 2003 р., залишивши Чернівцям велику книгозбірню та фонотеку, на основі яких у 2005 р. було засновано Муніципальну бібліотеку його імені.

Джерело: http://city.cv.ua/portal/4/ukrayinska-22-dobryanskomu-101119.html#more-101119

1