Арсеній Яценюк знає, як подолати корупцію

Арсеній Яценюк знає, як подолати корупцію

30.05.2012, 14:07

Влада не хоче боротися з корупцією. Вона вчерговий разце довела минулого тижня, коли в парламенті розглядали законопроект Арсенія Яценюка «Про Національне антикорупційне бюро», – жоден депутат із провладної більшості не проголосував за цей документ.Знову слова розійшлися з ділом.

«Ваше неголосування за цей закон означає тільки одне – ви далі хочете грабувати країну, як ви її грабуєте, ви далі думаєте, що ви не будете відповідати», – зауважив з трибуни ВР автор антикорупційного закону Арсеній Яценюк.

За його словами, не можна подолати корупцію, якщо її очолює глава держави, прем’єр-міністр і провладна партія. Про те, що корупція в Україні тотальна, свідчать численні рейтинги міжнародних організацій.Так, швейцарська компанія IMD дослідила 59 країн світу, віддавши нам останню позицію. За результатами опитування аудиторської фірми Ernst&Young,Україна посіла передостаннє місце в Європі, поступившись лише Росії. Правозахисна організація TransparencyInternationalпоставила нашу країну на 134 сходинку – поряд із Зімбабве, Того і Сьєрра-Леоне.

Законопроект, розроблений лідером «Фронту Змін», передбачав створення єдиного Національного антикорупційного бюро. «Десятки підрозділів по боротьбі з корупцією в Україні сьогодні виконують тільки одну функцію: збирають данину, гроші з українців. У них – машини, квартири, літаки. Це ті люди, які начебто повинні боротися з корупцією, але вони її очолили», – заявив Арсеній Яценюк.

Створення Національного антикорупційного бюро не потребує додаткових витрат із державного бюджету, адже фінансуватиметься за рахунок коштів, передбачених на боротьбу з корупцією для десятка інших правоохоронних структур.

Національне антикорупційне бюро має бути підпорядковане Верховній Раді. «Ті, хто очолюють корупцію, не можуть з нею боротися. Тому президент не може призначати керівника Національного антикорупційного бюро», – наголосив Арсеній Яценюк.

Відповідаючи на репліку народного депутата від Партії регіонів Володимира Олійника про те, що влада «зламає шию корупції», лідер «Фронту Змін» сказав: «Вимагаю порушити кримінальну справу проти цього депутата, тому що це замах на життя президента, прем’єра, міністрів, генерального прокурора».

Закон Арсенія Яценюка підтримали в Комітеті з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, в залі ВР на його захист виступив перший заступник цього комітету Геннадій Москаль. Проте пропрезидентська більшість у ВР відхилила документ, що мав покласти початок реальній боротьбі з корупцією. Тож насправді «ламати шию корупції» ніхто не збирається.

Лише нова влада здатна врятувати країну, це вже очевидно для кожного українця. «Нова якісна українська влада не буде очолювати корупцію, а проведе повну і тотальну антикорупційну люстрацію», – заявив лідер «Фронту Змін».

Відповідно до програми Об’єднаної опозиції, саме Національне антикорупційне бюро здійснить антикорупційну люстрацію чиновників та членів їхніх родин. «Не можуть у бідній країні бути багаті чиновники», – переконаний Арсеній Яценюк.

Він наголосив, що демократичні сили, утворивши більшість у майбутньому парламенті, одним із перших ухвалять відхилений владою закон про Національне антикорупційне бюро.

Олександр Потапчук

1