Арсеній Яценюк під час дискусії Київського Безпекового Форуму: «Ми не просто стукатимемо в двері, ми ці двері відкриємо і будемо членами ЄС»

Арсеній Яценюк під час дискусії Київського Безпекового Форуму: «Ми не просто стукатимемо в двері, ми ці двері відкриємо і будемо членами ЄС»

30.05.2020, 12:21

 «Країнам Європейського Союзі треба захистити ЄС, а Україні – ідею євроінтеграції»

Основні стовпи співпраці України та ЄС – перспектива членства в Євросоюзі, економіка й енергетика, безпекова співпраця та санкції проти РФ. Про це заявив Голова Київського Безпекового Форуму, Прем’єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк під час онлайн дискусії КБФ 29 травня.

Арсеній Яценюк наголосив, що нині потрібно захистити Європейський Союз. Він звернувся до учасників дискусії: «Ви маєте захистити Європейський Союз у ваших державах, що є членами Союзу, а ми в Україні повинні захистити ідею європейської інтеграції».

Серед українців дуже стійка підтримка ЄС, додав він. «Український народ зробив свій екзистенційний вибір – велика єдина об’єднана Європа. Ми зробимо це і досягнемо мети», – сказав Арсеній Яценюк. Голова КБФ назвав чотири стовпи, першочергові цілі для співпраці України та ЄС.

Перша ціль, за словами Арсенія Яценюка – перспектива членства України в Євросоюзі: «Ми не просто стукатимемо в двері, ми ці двері відкриємо і будемо членами ЄС».

«Друга ціль – економіка та енергетика. Без сумніву, потрібно оновити та посилити нашу економічну та енергетичну співпрацю, адже ми вже багато досягли», – сказав він. Арсеній Яценюк також наголосив на важливості співпраці в питаннях безпеки: «Ви маєте втримувати НАТО і зробити все можливе, аби надати перспективу членства в Альянсі також і для України».

Четверте – санкції проти РФ: «Санкції мають бути продовжені і посилені. Крапка». Він також наголосив, що Європейський Союз надав українському народу безпрецедентну підтримку»: «Мільйони євро, технічна підтримка, безвізовий режим, зона вільної торгівлі з ЄС, енергетична незалежність України – це тільки основне зі здобутків, які ми досягли разом з нашими європейськими друзями».

Арсеній Яценюк підкреслив важливість для європейських партнерів «змінити наратив, змінити спосіб, в який вони інформують український народ про наші спільні досягнення», не просто виділити кошти, а послати чіткий сигнал – «ми зробили це для вас»: «Росія транслює зовсім інший наратив. І всі ці негативні історії легко «продавати». Нам потрібно пояснити українському народу масштаб підтримки з боку ЄС».

«Маємо надати нової сили нашій двосторонній співпраці. Потрібно вдихнути нову енергію в наші двосторонні відносини», – додав Арсеній Яценюк.

Тема онлайн дискусії Київського Безпекового Форуму, організованої Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну» – «Україна – ЄС: як не допустити імітації перетворень і досягти більшого?».

Учасники розмови: заступник Гендиректора Єврокомісії з питань сусідства і розширення ЄС Катерина Матернова, Віце-голова делегації Європарламенту у Парламентському комітеті асоціації Україна-ЄС Віола фон Крамон-Таубадель, Віце-голова делегації Європейського парламенту у Парламентському комітеті асоціації Україна-ЄС Пятрас Оштрявічус, депутат Європейського парламенту, доповідач у справах України Міхаель Галлер, Міністр Кабінету Міністрів України у 2014 році, Міністр екології України у 2016-19 роках Остап Семерак, заступник Міністра закордонних справ України у 2014 році, член Правління Фонду «Відкрий Україну» Данило Лубківський.

1