Ангельський розповів, як змагатиметься з відтоком студентів для збереження ставок для викладачів

Ангельський розповів, як змагатиметься з відтоком студентів для збереження ставок для викладачів

24.04.2019, 11:17

Кандидат на посаду ректора Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, чинний в.о. ректора вузу Олег Ангельський повідомив, як привабити абітурієнтів для вступу до вузу.

За останній добрий десяток років чимало наговорено про відтік мізків з країни. Очевидно, що тепер Вам доведеться зіткнутися з відтоком студентів на навчання до закордонних вузів. А це – скорочення кількості викладачів, зменшення зарплат тощо. Чим приваблюватиме студентів? 

Упродовж останнього десятиліття кількість викладачів та студентів справді скоротилася не менше, ніж на третину. За студента треба змагатися, що ми успішно робимо. Попри те, що загальний рівень абітурієнтів дещо понизився. Очевидно, це пов’язано і з тим, що чимало батьків перебувають на заробітках за кордоном. І діти покинуті на бабусь і дідусів, які не надають належного значення навчанню. Тому крім місцевих мешканців і вихідців із західного регіону, ми навчилися залучати студентів з усієї країни. За допомогою новітніх технологій вже до жовтня формуємо потенційну аудиторію приблизно на 10 тисяч осіб, з якими ведемо листування, спілкуємося в он-лайн режимі. Цієї кількості достатньо, щоб по максимуму заповнити місця державного замовлення для навчання в інституті. Цей показник становить 80-85 відсотків. І, повірте, це дуже хороший показник в масштабі всієї України. Рівень підготовки цих студентів значно вищий, що стимулює до праці і викладачів. Нам це вдається. Робимо це третій рік підряд. 

Цю методику, яка пройшла перевірку практикою, планую розповсюдити на весь університет. Відпрацювання такої віртуальної бази потенційних абітурієнтів завжди матиме наслідком постійний притік нових студентів, а значить і роботу для викладачів університету. В інституті давно зникло таке поняття, як скорочення чи оптимізація. Навантаження мають як досвідчені працівники, так і підтягуємо молоді кадри науковців. Традиційні методи залучення нових студентів теж буде вдосконалено. Планую створити ефективний іміджевий підрозділ, який буде професійно просувати імідж нашого вузу в країні та світі. Креативних ідей не бракує. 

Ми не проти того, щоб наші діти переймали кращий закордонний досвід. Щобільше, забезпечуємо можливість поєднувати навчання у ЧНУ і закордонних вузах. Для цього університет активно підписує партнерські угоди з іншими вузами про можливість отримання двох дипломів. Дитина, яка успішно навчається у ЧНУ і бажає якийсь час навчатися за кордоном, може скористатися спеціальною програмою. Вузи-партнери узгоджують навчальні плани, що дозволяє нашим студентам, після семестру навчання у вузах Польщі, Румунії чи Німеччини, спокійно повернутися і продовжити навчання дома. Не втрачаючи при цьому часу, бо вузи-партнери визнають результати складених таким студентом іспитів. Завершуючи навчання, як наслідок, магістр отримує дипломи цих двох вузів. І такий диплом західного вузу не потребує нострифікації в Україні. 

Відкриття філій західних компаній в Україні, які потребують для роботи інженерів, потроху відновлює інтерес до цієї професії. Адже це означає можливість працевлаштування вдома. Окремі наші випускники і старшокурсники вже працюють на цих підприємствах.

Джерело: https://molbuk.ua/

1